Laminat Parke Alan Ölçüsü

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Laminat parke almaya karar verdiniz. Laminat parke fiyatı alıyorsunuz. Markalar ve fiyatlar hakkında az çok bilgi sahibi de oldunuz.

Aklınız da şu soru belirebilir, ölçüde aldatılabilir miyim?
Yaşadığımız toplumumuzda genel bir güvensizlik hâkimdir. Kimse, kimseye güvenmiyor. Yapılan her işte bir hile aranıyor. “Laminat parke satıcısı size düşük bir fiyat teklif etti, akıllarda dolaşan soru, acaba metrekare fazla mı ölçülerek benden kar edilecek.” Bu tip sorularla o kadar çok karşılaşıyorum ki. Laminat parke sektörüyle uğraşan meslektaşlarımız bile, bu suçlamaları birbirlerine yapıyorlar. Bu sebeplerden ötürü sizlere laminat parke piyasamızda, fiyat verilirken yapılan hesaplama usullerini tek, tek aşağıda yazacağım. Daha sonra yapmanız gerekenleri anlatacağım.
Laminat parke maliyet hesabı yapılırken, kullanılan alan ölçüsü bulma teknikleri.

Öncelikle aklınızdan şu sorunun geçtiğini buradan görüyorum. “Alan ölçüsü her zaman için aynı matematikle hesaplanmıyor mu?” “Farklı hesaplama usulleri hangi mantık ile yapılıyor?”

Evet, sorduğunuz soru gayet mantıklıdır. Alan hesaplamalarında aynı matematik kullanılıyor. Nedir bu matematik? En çarpı boy, bizlere toplam alanı verir. Fakat yukarıda yazdığıma dikkat edin, maliyet hesabı diyorum. Laminat parke ve diğer inşaat sektörlerinde maliyet hesabı yapılarak alan ölçüsü hesaplanır. Örneğin kalebodur, fayans hesaplamalarını inceleyelim. Size 50 metrekare olarak hesaplanan bir alanı hesaplayalım. Metre karesi 6 TL den birim fiyatı belirlendi. Toplam fiyat 50 * 6 = 300 TL değil de 400 TL hesap çıkarıldı. Hesabı inceliyorsunuz. 100 TL fiyat farkı nereden çıktı. Bunun mantığı nedir? Kalebodur, fayans işlerinde düz alanlar metrekare olarak hesaplanır, yapılan her kapı önü eşiği için ayrı bir fiyat ve ücret alınır. Bu müşteriye de işin başında da söylenir. Ayrıca mutfak tezgâhlarının ön kısmına işlenen fayans (meslekte buna alınlık diyorlar) ayrı bir ücrete tabidir. Siz mutfak alınlığı ölçüsünü 0,60 * 3 metre = 1,80 metrekare diyemezsiniz. Normalde ustamız 2 metrekare bir yeri yarım saatte montajını yaparken, mutfak alınlığın da 3-4 saat uğraş verir. Aynı işçilik süpürgelik ve kapı eşiği için de geçerlidir. Bu maliyetler işin başında müşteriye de söylenir. Alan artı kapı eşik, artı mutfak alınlığı şeklinde, müşteriye fiyat çıkarırlar. Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Sistire cila işlerinde, metrekare hesabının üzerine, süpürgelik fiyatı ayriyeten hesaplanarak söylenir. Nedeni; dairenin zımpara ile silinmesi makineyle yapılır. Süpürgeliğin silinmesi ise el ile yapılır. Cila atarken dairenin tamamı birkaç saatte rulo veya fırça ile zahmetsiz atılır. Süpürgeliğin cilası uzun uğraşlarla el ile atılır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Sonuç; her mesleğin farklı ölçme usulü ve maliyet hesaplama tekniği vardır.

Maliyet ve alan hesaplamaları, usul ve çeşitleri laminat parke sektöründe daha fazladır. Bu yöntemleri ve hesaplama mantıklarını aşağıda maddeler halinde açıklayalım.
1- Kimi firma nete net ölçer. Eni ile boyu çarparak alan hesaplaması yaparlar. Örneğin 4*4 =16 metre kare hesaplanır. Laminat parke montajı yaparken çıkan zayiatı hesaba katmazlar.

2- Diğer firma alanı net ölçer ve bu ölçüye süpürgeliği de ilaveten ekler. Bu tip hesaplamada mantık şudur; Laminat parke montajı ve fiyatlandırması metrekare olarak hesaplanır. Laminat parke süpürgelikleri de alan kapladığı için, bu hesaba dâhil edilmelidir. Örneğin; bir kenarı 4 metre gelen bir yerde, her iki tarafa da 5 er santim süpürgelik ilave edilerek 4,10 metre olarak ölçülür 4,10*4,10=16,81 metre kare kabul edilir.

3- Kimisi tamamlayıcı, dekoratif aparat olarak kullanılan kapı önü çıtasını, metalini ayrı, ayrı olarak toplam fiyatın altına ekler, kimisi hesaba eklemez firmamızdan hediyedir diyebilir.

4-Bazı firmalar da laminat parke alanı, kullanılan laminat parke paket hesabı yapılarak toplam alan bulunur. Her laminat parke paketinin içerdiği, kapladığı alan belli olduğu için, kullanılan laminat parke paketleri hesaplanır. Ama müşterinin laminat parkesi zayiatlıda işlenebilir. Veya bozuk çok zayiat veren ucuz laminat parkeler, paket hesabı işlenirse bozuk ve defolu laminat parkeler kesilip atılacağı için zayiat müşteriden çıkarılabilir. Yani kutu hesabı görünüşte müşteri lehinde gibi görünür, ama aleyhinde daha kolay kullanılabilir. Bazı firmalarımız, malzeme hesabı yapılarak alan ölçüsü hesaplamalarında şu mantığı savunurlar; Eğer montaj yapılacak alanda kullanılan malzeme hesaplanıyorsa, kullandıkları süpürgelik ve kapı önü aparatlarının kapladıkları alanları da hesaplarlar. Kullanılan laminat parkenin üzerine ilave ederler. Çünkü 100 metre kare bir alan da, sadece 100 metre tül süpürgelik 100metre * 0,4 cm = 4 metre kare alan kaplar. Eğer sadece laminat parke kutuları sayılarak hesaplama yapılırsa bu hesaplama eksik ve yanlış olur mantığı ile hareket ederler.

5- Kimisi en çok kullanılan usul budur; laminat parke yerine göre %3–%5–%7 zayiat verir. Ortalama laminat parke zayiatı %5 kabul edilir. Alanı net ölçer 4* 4= 16metrekare olarak hesaplanır. %5 zayiat üzerine ilave edilir. 16 metre kare laminat parke alanıdır. Zayiatı ( %5 ) 0,80 metre kare alan yapar. Toplamda 4*4=16 +0,80=16,80 metrekare laminat parke alanı hesaplanır. Ayriyeten süpürgelik, aparat hesabı yapılmaz.
Peki, laminat parke zayiatı yüzdesi nedir? Laminat parke kilit sistemleriyle bir birine yanaştırılıyor ve tutturuluyor. Sırayla işlenen laminat parke panelleri, duvar dibine geldiğinde kesiliyor kilitli taraf kullanılıyor. Diğer kesilen laminat parke de kilit kalmadığı için atılıyor. Yani zayiat vardır.

Tavsiyem;
Bu ölçme usullerini öğrendiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi her mesleğin farklı ölçme teknikleri vardır. Laminat parke alırken alanı birkaç metrekare aşağı veya yukarı hesaplamışlar, bence alan ölçüsü önemli de değildir. Önemli olan toplam fiyat kaç liradır. Aynı marka ve aynı aparatlar kullanılarak sizin laminat parkenizi kaç liraya yapacaklardır. Metrekare ölçüsü ve birim fiyat üzerinde çok değişkenliklerle karşılaşabilirsiniz. Net ölçü (en son kaç liraya yapma) iş teslim fiyatını sormaktır.
1- Önce laminat parke markası belirleyin.
2- Aynı marka laminat parke satan birkaç parke firması evinize getirin.
3- Alan ölçüsü hiç sormayın.
4- Laminat parke metre kare birim fiyatı hiç sormayın.
5- Beğendiğiniz laminat parkeyi toplam kaç liraya yaparsın, götürü usul bitmiş fiyatını sorun.
6- Ödeme koşullarınızı laminat parke bayisine anlatın, bu şartlarda laminat parkeyi bana kaç liraya yaparsın sorusunu sorun.
7- İster en düşük fiyatı teklif edene yaptırırsınız.
8- Yâda kalitesine, işçiliğine ve geri hizmetine inandığınız laminat parke bayisine yaptırırsın.
9- Unutmayın laminat parkeniz de her an şişme, kabarma ve renk atma sıkıntısı yaşayabilirsiniz.
10- Laminat parkeciniz probleminizle ilgilenecek mi sorusunu da hesaba katın.
11- Çok pazarlık yapmak veya ucuza yaptırmaktansa kalitesine, geri hizmet servisine dürüstlüğüne inandığınız kaliteli, iyi bir geçmişi olan laminat parke firmasına yaptırın.
12- Kullanılacak laminat parke süpürgeliği, eşik çıtaları kalitesini en önemlisi usta faktörünü sorgulayın.

Kaynak : insaathaberleri.net
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.