Kompresör Odasının Yerleşimi Periyodik Kontrolü Etkiler Mi?

Yerleşim sorusuna odaklanacak olursak; kesinlikle evet, kompresör odasının yerleşimi periyodik kontrolün sonucunu doğrudan "Uygun" veya "Uygun Değil" şeklinde etkiler. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Tank sağlam, testi geçtiyse gerisi teferruattır" diye düşünüyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, ekipmanın kendisi kadar bulunduğu ortamın güvenliği de raporun ayrılmaz bir parçasıdır.

Kompresör odası yerleşiminin periyodik kontrol raporunu nasıl etkilediğini aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Patlama Riski ve "Ayrı Bölme" Şartı​

İşin aslına bakarsanız, basınçlı hava tankları birer enerji deposudur. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan kompresör kazalarında can kaybının ana nedeni, tankın çalışanların hemen yanında durmasıdır.
  • Fiziksel Ayrım: Kompresör ve hava tankı, çalışanların sürekli bulunduğu alanlardan dayanıklı bir duvar (betonarme veya çelik zırhlı) ile ayrılmalıdır.
  • Kontrol Etkisi: Eğer hava tankı üretim bandının tam ortasında veya ofis duvarının bitişiğinde duruyorsa, EKİPNET uzmanı tank sağlam olsa bile yerleşim hatası nedeniyle "Ağır Kusur" notu düşebilir, bizzat uyarayım istedim.

2. Havalandırma ve Soğutma Kapasitesi​

İtiraf etmek gerekirse, kompresörler çalışırken müthiş bir ısı üretir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Sıcak odada çalışan kompresörün yağı bozulur, vana grupları kilitlenir" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Alt ve Üst Menfez: Odanın taze hava girişi (alttan) ve sıcak hava çıkışı (üstten) yeterli değilse, motorun aşırı ısınması yangın riski doğurur.
  • Kontrol Etkisi: Uzman, odadaki ortam sıcaklığının işletme limitlerini aştığını tespit ederse, sistemi "Güvensiz" olarak raporlayabilir haliyle.

3. Bakım ve Müdahale Mesafeleri​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, uzmanın ekipmana her yönden erişebilmesi istenir.
  • Çalışma Alanı: Tankın veya kompresörün duvara çok yakın olması, emniyet ventilinin veya manometrenin kontrol edilmesini engelliyorsa muayene tam yapılamaz.
  • Kaçış Yolları: Acil bir durumda operatörün odadan hızla çıkabileceği boş alanın (genellikle en az 80-100 cm koridor) bırakılması şarttır, bizzat uyarayım istedim.

4. Gürültü ve Titreşim İzolasyonu​

İtiraf etmek gerekirse, kompresör gürültüsü sadece konfor değil, bir İSG sorunudur.
  • Zemin Montajı: Tankın titreşim sönümleyici takozlar üzerinde olup olmadığına bakılır. Titreşim, zamanla tankın kaynak yerlerinde "yorgunluk çatlaklarına" yol açar.
  • Ses Yalıtımı: Oda duvarlarının ses yalıtımı, komşu çalışma alanlarındaki desibel seviyesini etkilediği için raporun "Çalışma Ortamı" kısmında sorgulanabilir haliyle.

Özetle: Kompresör odanızın yerleşimi kötüyse, tankınız dünyanın en sağlam tankı olsa bile yasal olarak "Uygunsuz" raporu alabilirsiniz.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.