Teşekkür ederim, ancak çok eski bir konu.
Daha Türkiye'de 6331, MYK vb. yokken olan bir olay. 2002 ya da 2003'ler olması lazım.
Ben bütün vinçleri, triforlar, caraskallar dahil, sprial motorlarını vb. hepsini birer numara vererek sadece kullanıcılarına imza karşılığı zimmetlemiştim.
Böylelikle sabah-akşam depo giriş-çıkışı kontrol altına alınıyordu, hem de çalışma sonrası bir mekanik teslim edilen el araçlarının kontrolünü yapabiliyor idi.
Ayrıca, ekipmanların kullanım kılavuzlarından, emniyetli kullanım bölümlerini de talimat haline getirmiş, zimmet yapılan kullanıcılara imza karşılığı tebliğ etmiştim. İsterseniz adına eğitim diyebilirsiniz

Mobil Vinçlerin operatör kabinlerinde fotoğraflı operatör yetki belgesi astırmıştım. Sabit vinç iki tane vardı hatırladığım kadarı ile biri çift ray tavan vinci, diğeri de tek kollu sabit 10 tonluk ?? bir vinc idi. Onların da uygun yerlerine fotoğraflı operatör yetki belgesi astırmıştım.
Sabit iş ekipmanları için ise, o bahsettim tabloyu yapmıştım. Şu an o tabloları bulamam ama basit şeyler.
Seyyar iş ekipmanları için ise belirlenmiş kullanıcılar (designated operators)'a, bir de yapraklı küçük kullanım takip defterleri yaptırmıştım.
Hee, şimdi gelelim olaya.
Vinç operatörü sen git, operatörü o gün -hatırladığım kadarı ile- istirahat almıştı, High-up kullan. Tecrübeli bir operatör aslında, ama high-up'u devir, yük sapdan kurtul, (yük 5 ?? tonluk kablo makarası), makara ortalarda gezin, git oradan dinlenme kontneyterine vur. Ölen kalan, yaralan yok, ama malzeme hasarı çok fazla idi.
Diğer bir olay ise, spiral motoru ile ilgili idi. Depoya kadar gidip taş almaya üşenmiş arkadaş, yan ekipten gidip hemşerisinden onun taş motorunu almış, taş patlamış, küçük bir parça bacağına girmiş, önemsiz bir yaralanma. Ancak daha büyük olaya da sebebiyet verebilirdi.
1) Bahsettiğim yetkilendirme tablosu ve kullanım takip defteri içeriği -en azından- hatırladığım kadarı ile :
EKİPMAN İSMİ VE TİPİ :
EKİPMAN YERİ :
KULLANMAYA YETKİLENDİRİLMİŞ KİŞİLER
SIRA NO ADI SOYADI GÖREVİ DEPARTMANI EKİPMAN EĞT.TARİHİ İMZA
1. Ahmet Kim Frezeci Bakım 01.01.2003
2. Mehmet Kaş Tornacı Bakım 10.07.2003
KULLANIM KAYDI:
TARİH İŞ EMRİ NO KİMLİĞİ İMZA
2) Defter de hemen hemen buna benzer idi.
3) Mobil ve Sabit vinç operatörleri; trifor ve caraskal vb. için de buna benzer bir kayıt tutturuyordum. Onda da bu başlıklar vardı, diye hatırlıyorum.
TARİH İŞE BAŞLAMA SAATİ İŞ BİTİM SAATİ TOPLAM KALDIRILAN TONAJ İMZA
Burada bir ilave bilgi yazmak isterim. Her kaldırma ekipmanının kullanım ve bakım kılavuzunda, ne kadar saat sonrasında ve ne kadar tonaj sonrasında hangi bakımın yapılacağı, hangi parçalarının yenilenmesi gerektiği vb. hususlar bulunur. Bu bilgileri operatör toplar ve bakım kısmı tarafından değerlendirilir.
Özetle, bizim insanımız imzadan korkar, imzanın ona sorumluluk yüklediğini bilir! Aksi takdirde önceki mesajımda da bahsettiğim gibi "ben kursunu gördüm amaaa, kursta bu konu yoktuu" demeye başlar bir kaza bela durumunda. Buna "mesuliyetten kurtulma" tepkisi diyoruz, bilindiği üzere.
Umarım sormuş olduğunuz soruya doğru bilgi verebilmişimdir.