Herhangi bir kaza durumunda savcılar ilk başta SGK, sağlık raporu, KKD teslim tutanağı ve eğitimlere bakıyorlarmış. Eğer döküman olarak herhangi bir eksik yoksa kazanın oluş durumuna ve sahanın genel durumuna bakılıyor. Ardından eğer düzenli imzatılmış toolboxlarınız varsa eliniz daha da güçleniyor. Yani işinizi yaparsanız bir derdiniz olmuyor. Ancak salla başı al maaşı şeklinde çalışan uzman arkadaşlarımın Allah yardımcı olsun. Emanet yaşadıklarını düşünüyorum.
Siz, kaza ile ilgili olarak alınması gereken bir önlem vardıysa ve bunu sorumlulara bildirdiyseniz (bu da kara kaplı defter ile mümkün) halen daha önlem alınmadıysa size bir sıkıntısı yoktu (yasa değişti.) Yeni yasaya göre, Deftere bir uygunsuzluğu 2. defa yazdıysanız bunu çalışma bakanlığına bildirme zorunluluğu getirildi.
Burada şimdi bir dilemma söz konusu, ya bildirip maaş aldığınız işvereni kızdıracaksınız, yada bildirmeyip bir kaza olması durumunda kendi topuğunuza kendiniz sıkmış olacaksınız. Defter sorumluluğu sizde değilse böyle bir sıkıntınız yok. Şefinize ve iş verene yada vekiline bildirmiş olmanız sizi kurtarıyor.
İlk defa bu işi yapacaksanız bir uzmanın yanında yardımcı olarak çalışmanızı öneririm. Özellikle dökümanlara ve talimatlara hakim olana kadar. İşe giriş eğitimlerini kendiniz verebilirseniz bu da sizin için çok büyük tecrübe olur. Zaten C sınıfı olduğunuz için şantiye gibi çok tehlikeli iş yerlerinde bir A yada B sınıfı uzmanın altında çalışmanız gerekiyor. Eğer bu uzman da sizin gibi tam zamanlı ise çok fazla sorun yaşamadan işi öğreniyorsunuz.
Yine de riske karşı psikolojik töleransınız düşükse bu işi yapmamanızı tavsiye ederim. Çünkü bir şey olmasa bile olma ihtimali sizi bitirmeye yetecektir.
Özetle işinizi yaparak ve sonrasında kendinize fazla baskı kurmadan tehlikelere karşı alınacak önlemler açısından tetikte olarak çalışmak gerekiyor. Bu hemen olacak bir şey değil. Tecrübe şart. Bu yüzden tecrübeli birinden öğrenerek başlamanız tavsiyemdir.
Güvenli çalışmalar dilerim.