Talimat Karbondioksit Sistemli Yangın Söndürme Sistemleri Talimatı

Xzenon

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Şub 2012
Mesajlar
802
Tepki puanı
5,502
Meslek
Uzman (B)
Karbondioksit Sistemli Yangın Söndürme Sistemleri Talimatı

1. AMAÇ
Karbondioksit gazlı yangın söndürme sisteminin çalışma prensibi ve uygulamalarını belirtmektir.
UYGULAMA
2.1. Boya Odası hacmi içine monte edilen dedektörler özel yangın kabloları ile yangın söndürme kontrol paneline bağlanmışlardır. Bu panel tüm söndürme ve ikaz işlemlerini kumanda eder.
2.2. Boya Oda hacmi dışına monte edilen flâşörlü sirenler, butonlar ve CO2 tüpü üzerindeki solenoid vana da özel yangın kablosu ile kontrol paneline bağlanmış durumdadır.
2.3. Boya odası içersinde oluşacak yangın durumunda 1. duman dedektörü tarafından algılandığında kontrol paneline sinyal gönderilir. Fakat bu durumda sistemde herhangi bir aktivasyon durumu mevcut değildir.
2.4. Ancak 2. Duman dedektörüde aynı algılamayı onaylarsa kontrol paneline ikinci bir sinyal ulaşır. İki dedektörün bu şekilde aynı anda algılama yapması yangın durumudur.
2.5. Panele bağlı sirenden ilki sesli ikaz vermeye başlar. Bu durumdan sonra insanların odayı terk etmesi için 30 sn.’lik bekleme süresi başlar. Bu süre tamamlandığında kontrol paneli tüp üzerindeki solenoid vanayı aktive eder.
2.6.Tüp içersindeki gaz önce boru tesisatından geçerek özel nozullar vasıtasıyla Boya odasına homojen olarak deşarj olur.
2.7.Solenoidin aktive olmasıyla ikinci flâşörlü siren de hem ışıklı hem sesli olarak gazın odaya deşarj olmaya başladığını bildirir.
2.8. Sistem panele bağlı butonlar vasıtasıyla ile manuel çalıştırılabilir. Aynı şekilde ikinci bir buton ile manuel stop edilebilir.
2.9. Kontrol paneli 220 V. Enerji ile beslenir. Enerji kesintilerine karşı içinde aküler ve şarj devreleri bulunur. Dedektörler, butonlar, sirenler, solenoid vana 24.V ile panelden gelen kablolar vasıtası ile çalışır. Mekanik olarakta solenoid vana üzerindeki kol tahriki ile sistem çalıştırılabilinir.
2.10. Otomatik Çalışma Durumunda boya Odası içerisindeki duman dedektörlerinin her ikiside dumanı algılar. Siren çalar.
2.11. Sistem 30 saniye insanların odayı terk etmesini bekler ve flâşörlü sirende çalmaya başlar.
2.12.30 saniye sonrasında Karbondioksit(CO2) Gazı borulardan geçerek oda içine homojen boşalır.
2.13.Yanlış algılama durumunda Durdurma Butonuna basılarak sistem eğer 30 saniye bekleme durumunda ise durdurulabilir.
2.14.Manuel Çalıştırma Durumunda Boşaltma butonuna direk basılarak sistem çalıştırılabilinir.
2.15.Butona direk basıldığı için otomatik çalışma durumundaki gibi 30saniyelik bekleme süresi olmaz.
2.16.Herhangi bir elektronik arıza durumunda sistem CO2 tüpün üzerindeki selonoid vananın mekanik çalıştırma kolu ile de direk çalıştırılabilinir.

Kaynak : www.umityanardag.com
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,843
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Halon Yangın Söndürme sistemi olarak anlıyorum. Ancak Halon Yangın Söndürme Sistemlerinin kullanımı iptal edildi, diye hatırlıyorum.
 

leyla

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
29 Şub 2012
Mesajlar
216
Tepki puanı
727
HFC-227, Halon 1301 gazinin kullanımının yasaklanması sonrasında piyasaya sürülen ve en yaygın kullanımı olan Halon alternatifi bir gazdır. Yangında önemli rol üstlenen kimyasal reaksiyonları kırma ve ısı enerjisini absorve etme özelliği ile yangınları söndürmektedir. Özellikle A (katı) ve B (parlayabilen sıvılar) için idealdir. Kimyasal adı heptafluropropan olup, FE227 olarak da anılır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.