Makale : İş Kazaları İstatistiksel Yaklaşımlar

gultekin cangul

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
2007 / 2014 yılları SGK istatistiklerinin farklı bakış açılarından değerlendirmesi.

Ekli dosyalar

• İŞ KAZALARINA İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIMLAR.pdf
    589.9 KB · Görüntüleme: 321

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
2017 İstatistilerinde yıllık ölümlü iş kazası 3 olarak görünüyor.

tablo: 3.2.29(4b)

1568975210483.png

Ekli dosyalar

• 2017 YILLIK BÖLÜM 3- 2 İş Kazası ve Meslek Hastalığı İstatistikleri (4b).xlsx
    2.1 MB · Görüntüleme: 65
Son düzenleme:

TTaylanE

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Sayın hocam bu çalışmada verilen formülizasyonlar Sağlık sektörü başta olmak üzere vardiyalı çalışma sistemleri içinde ( günde 16 saat ve üzeri ) uygulanabilir mi ? Bu konuda sizden öğrenmek istediğim çok şey var saygılarımla ..

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
2007 / 2014 yılları SGK istatistiklerinin farklı bakış açılarından değerlendirmesi.
Çalışmanızı emeğinizden ötürü takdirle karşılıyorum fakat istatistiklere itibar eden ve istatistiklerden faydalanan birisi olarak çalışma hayatındaki bu türden istatistikleri malesef güvenilmez buluyorum.Sebebinin sizinle veya yöntemlerinizle bir ilgisi yok,sizin ve pek çok kişinin araştırmalarında kullanmak üzere SGK veya başka bir kurumdan almak zorunda olduğu rakamların ve bilgilerin malesef gerçeği yansıtmaması.
Örneğin sizin verdiğiniz tabloda Prim gün sayılarının ve doğal olarak toplam çalışma saatlerinin de yıllara göre arttığını görebilliyoruz.
Fakat sorun şu ki 2007 -2014 arası nüfus yaklaşık %10 artmışken prim gün sayısı %52 artmış görünüyor ,burdan çıkan sonuç çalışan sayısının 7 yılda 2 katına çıktığı mıdır yoksa çalışanların neredeyse yarısının önceleri kayıt altında olmadığı mıdır?Tabi ben hem özel sektör hem de kamuda toplam 38 yıldır çalışma hayatının içinde biri olarak ikinci söylediğimin geçerli olduğundan eminim.
İstatistiklerdeki diğer bir veri de kaza sayıları,yine sizin verdiğiniz tabloda 2007-2012 arası kaza syısı ortalama 70.000 iken 2013 te 191.000 ve 2014 te 220.000 gerçekleştiği görülüyor,teknolojinin sürekli olarak geliştiği ,beden gücü kullanımı yerine makineleşmenin arttığı bir ortamda kaza sayısı nasıl aniden 3 kat birden artar.
Yani diyeceğim o ki bu rakamların hiç bir güvenilir yanı olmadığı için malesef ,çıkarılan kanunların ,teknolojik gelişmelerin,iş güvenliğine yapılan yatırım ve harcamaların,eğitimin vb pek çok şeyin sonunda iş hayatına bunların rakamsal yansımalarını malesef ve malesef ölçemiyoruz.Fakat geçmişe dair ölçüm ve analizler gelecek planlamalarında son derece önemliyken ,bu amaçala iyi niyetli şekilde çeşitli bildirim sistemlerini kuranlar malesef yeterli denetim sisteminin olmaması sebebiyle henüz amaçlarına ulaşamamış gözüküyor.

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
sizin 2016 da paylaştığınız bu istatistik gibi hala günümüzde bu istatistikleri yapmaya çalışan ve aynı kaynaklardan rakam edinen pek çok çalışmanın hikayesi yıllar içinde değişmediği ve güncelliğini koruduğu için,denetimsizliğin devam ettiği ve bu rakamların herhangi bir güvenirliğinin hala olmaması sebebiyle yukardaki yazıyı yazdığımı da şimdiden söyliyim de sonra taaa 2016 daki yazıya bugün mü cevap verdiniz diye kimse sormasın

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.