Tamam o zaman şöyle yapalım;
Arkadaşım eğer mühendissen odana git smm al ama ondan önce bir şirket kur.Öyle smm ol (Şahıs şirketi) ozaman istediğin faturayı düzenleyip aldığın 3 kuruş paranın en az %47sini devlete vergi olarak ödemiş olursun.Kalan % 53 nün bir kısmını da muhasabe,odadan aldığın belge için filan ödersin.Yani fatura vereceksen bu işi yapma yada bu da yasal değil ama bir danışmanlık firmasına alacağın paranın %40 ını teklif et.Onlarda kendi adlarına fatura kessinler.
Tamam yasalar uyulmak için ve genel olarak da uyuyoruz.Ama devlet bu arakadaşımızın vereceği eğitimden kazanacağı cüzi katma değerin peşinde değil.Haa diyeceksiniz ki bu bir tekil örnek değil.Herkes böyle yaparsa bu işin sonu nasıl gelir? Değil mi? Zaten gelmiyor da burda benim tavsiyem hergün eğitim verip bu işlerden dünyalar kazanan bir insan için değil.Bu arkadaşımız belki ayda 1 tane belki 3 ayda 1 tane belki 6 ayda 1 tane bu şekilde eğitim verecek.Veya 6 ayda 10 tane versin.Bunu yapacağı süre zaten en fazla 2 yıl (2014) , çıkan toplam değer inanın devletin önemsemediği ve yasalar çıkartırkende böyle kayıpları düşündüğü bir meblağ artı zaten firmalar illlaki fatura isteyecekler ve bu arkadaşın fatura işini çözmesi gerekecek.Nasıl çözer ? Ben yardımcı oluyorum.hukuki olmasada
Gelelim arkadaşım " Muratc" senin sgk aldığın maaş üstünden mi yatıyor? Gelir vergisi dilimine giriyormusun ? Eğer giriyorsun maaşın net üstünden mi ? Anlaştın ...
Arkadaşım olayı lütfen kişiselleştirmeyelim. Benim çalıştığım firma son derece kurumsal ve ücretler konusunda usulsüzlük yapılması söz konusu bile olamaz. Ayrıca benim aldığım ücret ne seni ne de başkasını ilgilendirmez. Bu üslup son derece amatörce bir üslup ve kimseye birşey kazandırmaz. Ben olayın risklerinin ne olduğunu göstermek için yasal durumu paylaşmak istedim. Olayı kişiselleştirerek kendi amatörlüğünüzü göstermiş oldunuz.
Ayrıca devlet böyle ufak tefek şeylerin peşine düşmez gibi bir yaklaşım gerçeği yansıtmamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda tebligat masrafının ceza tutarından fazla olduğu yani devletin tahsil etse bile zarar edeceği belli olan alacakların peşine düşmesi ile ilgili olarak gazetelerde çıkan haberleri hatırlatmak isterim. Ben "şikayet veya eğitim verilen firmada yapılacak mali denetim sonucunda tespit edilirse" dedim ve bunun tespit edilmesi durumunun çok da karşılaşılabilecek bir durum olmadığını da belirttim. Fakat küçük bir ihtimalle de olsa yasal tespitin olduğu bir yerde görmezden gelmek mümkün olmayacaktır. Bir firmanın mali kayıtları incelendiğinde tespit yapıldığında bu adam iş güvenliği eğitimi vermiş bu kadarcıktan birşey olmaz biz bunu görmeyelim denmez, denemez. Benzer şekilde şikayet varsa şikayete konu olan durum küçük bile olsa görmezden gelinmez, gelinemez. Örneğin yapılan bir uygulamada bir bakkal 3 TL'lik bir ürüne fiş kesmediği için bile cezai işlem yapılmaktadır. Defalarca söylediğim gibi tespit halinde bu cezalar uygulanmaktadır ifadesini tekrar hatırlatmak istiyorum.
Ayrıca sizin belirttiğiniz ücretin tam olarak gösterilmemesi ülkemizin kanayan yarasıdır. Ancak hiç bir durumda yapılan diğer usulsüzlükleri örnek göstererek savunma yapılamaz. Dolayısı ile sizler, bizler içinde bulunduğumuz şartları dikkate alarak değerlendirme yapmalı ve ona göre karar vermeliyiz.
Murat Çalışır
Lider
İş Güvenliği ve Çevre
Yünsa Yünlü San. Tic. A.Ş.