Doğrudan bu tanımı netleştirecek olursak; iş ekipmanı muayene kuruluşu, iş yerlerinde kullanılan basınçlı kaplardan kaldırma araçlarına, elektrik tesisatından tezgahlara kadar tüm ekipmanların teknik kontrollerini yapmaya yetkili, Bakanlıkça akredite edilmiş veya yetkilendirilmiş bağımsız tüzel kişiliktir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme bu kuruluşları sadece "rapor hazırlayan yerler" olarak görüyor; oysa 2026 yılındaki güncel İsgKatip ve EKİPNET ekosisteminde, bu kuruluşlar devlet adına "denetim" yapan dijital onay makamlarıdır.
Muayene kuruluşlarının yapısını ve 2026 yılındaki güncel işleyiş standartlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Muayene Kuruluşuyla Çalışmanın 3 Avantajı:
Özetle: Muayene kuruluşu, iş ekipmanlarınızın yasal "vizesini" veren, bağımsız ve yetkili teknik bir yapıdır. 2026'da bu kuruluşlarla İsgKatip üzerinden resmi hizmet alımı yapmadan düzenlenen raporlar denetimlerde geçersiz sayılmaktadır.
Muayene kuruluşlarının yapısını ve 2026 yılındaki güncel işleyiş standartlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kimler Muayene Kuruluşu Olabilir? (A Tipi Muayene)
İşin aslına bakarsanız, her mühendislik firması "muayene kuruluşu" sıfatını taşıyamaz. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında en güvenilir raporlar TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından TS EN ISO/IEC 17020 standardına göre akredite edilmiş olan "A Tipi Muayene Kuruluşları"ndan çıkmaktadır.- Bağımsızlık: Bu kuruluşlar, kontrol ettikleri makinenin tasarımcısı, imalatçısı, tedarikçisi veya bakımcısı olamazlar.
- Tarafsızlık: Sadece teknik veriye dayanarak "Uygundur" veya "Uygun Değildir" onayı verirler, bizzat uyarayım istedim.
2. İsgKatip ve EKİPNET Entegrasyonundaki Rolü
İtiraf etmek gerekirse, kağıt rapor dönemi bittiği için muayene kuruluşlarının dijital ağırlığı arttı. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "2026 standartlarında bir raporun geçerli olması için kuruluşun İsgKatip üzerinden atanması ve raporun EKİPNET üzerinden dijital imzalanması şart" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.Muayene Kuruluşuyla Çalışmanın 3 Avantajı:
- Kurumsal Sorumluluk: Bireysel bir kontrolör yerine, kurumsal bir yapıdan hizmet almak hukuki süreçlerde (kaza vb.) elinizi güçlendirir.
- Geniş Yetki Ağı: Bir kuruluş bünyesinde hem elektrik mühendisi hem de makine mühendisi barındırdığı için tüm fabrikanın kontrolünü tek elden çözebilir.
- Dijital Arşiv: Raporlarınız kuruluş tarafından sisteme işlendiği için İsgKatip üzerinden her an ulaşılabilir kalır haliyle.
3. Muayene Kuruluşu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
2026 standartlarında modern bir denetim anlayışı olan Bakanlık müfettişleri, kuruluşun yetkinliğine de bakar.- Akreditasyon Kapsamı: Kuruluşun her ekipmana (Örn: Asansör kontrolü yetkisi var mı?) bakma yetkisi olup olmadığını TÜRKAK sitesinden sorgulamanız gerekir.
- EKİPNET Kaydı: Kuruluş bünyesinde çalışan personelin her birinin ayrı ayrı EKİPNET kayıt numarasının olması ve raporu kendi dijital imzasıyla onaylaması zorunludur.
- Gereç ve Ekipman: Muayene kuruluşunun; testleri yapacak kalibre edilmiş cihazlara (Örn: Tahribatsız muayene cihazları, yük ölçerler) sahip olması yasal bir zorunluluktur.
Özetle: Muayene kuruluşu, iş ekipmanlarınızın yasal "vizesini" veren, bağımsız ve yetkili teknik bir yapıdır. 2026'da bu kuruluşlarla İsgKatip üzerinden resmi hizmet alımı yapmadan düzenlenen raporlar denetimlerde geçersiz sayılmaktadır.