Doğrudan bu "küçük ama devasa yükleri çeken" mekanik ekipmanlara odaklanacak olursak; evet, halk arasında "hubzug" veya "kollu çektirme" olarak bilinen tüm ceraskal türevi cihazların periyodik muayenesi yasal bir zorunluluktur. İtiraf etmek gerekirse, pek çok şantiyede veya atölyede "Bu sadece bir germe aparatı, vinç değil ki muayenesi olsun" gözüyle bakılıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, hubzuglar "Kaldırma ve İletme Ekipmanı" kategorisinde değerlendirilir ve ağır iş kazası riski taşıdığı için sıkı takip edilir.
Hubzuglar için geçerli olan kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki muayene detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Kontrolün 3 Temel Aşaması:
Özetle: Hubzuglarınız için yılda bir kez periyodik kontrol yaptırmalı ve özellikle yük altındaki "kilit kaçırma" durumunu her kullanımdan önce bizzat test etmelisiniz.
Hubzuglar için geçerli olan kontrol şartlarını ve 2026 standartlarındaki muayene detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kontrol Periyodu: Ne Sıklıkla Yapılır?
İşin aslına bakarsanız, hubzuglar için yasal kontrol süresi yılda en az 1 (bir) kezdir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında çelik konstrüksiyon montajlarında ve boru hattı çekimlerinde aşırı zorlanan hubzugların gövdelerinde mikroskobik çatlaklar oluştuğu tespit edilmiştir.- Standart Süre: 12 ayda bir EKİPNET kayıtlı uzman tarafından muayene edilmelidir.
- Ağır Şartlar: Eğer cihazınız her gün şantiye ortamında, çamurda veya aşırı yük altında kullanılıyorsa, risk analizine göre bu süreyi 6 aya indirmek çok yerinde bir tespittir, bizzat uyarayım istedim.
2. Muayenede Uygulanan Kritik Testler
İtiraf etmek gerekirse, sadece kolun çalışıp çalışmadığına bakmak bir periyodik kontrol değildir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip hubzuga yük testi yapmıyorsa o raporun hukuki bir geçerliliği yoktur" der; bu çok yerinde bir tespittir.Kontrolün 3 Temel Aşaması:
- Görsel Muayene: Gövdede çatlak, kancalarda açılma ve mandal mekanizmasında aşınma kontrolü.
- Statik Yük Testi: Hubzugun kapasitesinin 1,25 katı yük bağlanır. 10 dakika boyunca kilit mekanizmasının yükü kaçırıp kaçırmadığına bakılır haliyle.
- Dinamik Yük Testi: Kapasitenin 1,1 katı yük ile kol mekanizması çalıştırılarak yükün çekilmesi ve emniyetli şekilde bırakılması (frenleme) test edilir, bizzat uyarayım istedim.
3. Zincir Aşınma ve Uzama Sınırları
2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET raporlarında, zincirin durumu kumpasla ölçülerek rapora işlenir.- Kalınlık Azalması: Zincir baklasının çapı, orijinal ölçüsünün %10'undan fazla inceldiyse cihaz "Kullanılamaz" sayılır.
- Hatve Uzaması: Zincir boyunda %3'ten fazla bir uzama (şekil bozukluğu) varsa zincirin dişliye oturması bozulacağı için değişim şarttır haliyle.
4. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı
2026 standartlarında bir iş kazası durumunda müfettişler hubzugun "şeceresine" bakar.- Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi, test sonuçlarını sisteme girer ve size QR kodlu raporu teslim eder.
- Etiket Şartı: Cihazın üzerinde kapasitesini belirten orijinal metal etiketinin okunabilir olması muayenenin onaylanması için zorunludur, bizzat uyarayım istedim.
Özetle: Hubzuglarınız için yılda bir kez periyodik kontrol yaptırmalı ve özellikle yük altındaki "kilit kaçırma" durumunu her kullanımdan önce bizzat test etmelisiniz.