Hem mühendislik hem de uzmanlık yapacak arkadaşlara "İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği"ndeki 13'üncü maddenin (4)üncü fıkrasını hatırlatmak isterim:
Madde 13
(4) İşyerinin çalışanı olan iş güvenliği uzmanına, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları yaptığı süre içinde başka görev verilemez.
Tehlikeli bir sektörde 50 kişilik bi yerde görevli olmanız durumunda 24 saatten ötürü zaten kafadan 3 işgünü dolu. Ayrıca her işçi başına 10dk*50= 500dk=hadi bir gün de burdan diğelim eder 4 gün. Pazar günü tatıl olduğunu düşünürsek bir mühendisin mühendisliği için 2 günü kaldı. Her mesleğin, uzmanlığın ve mühendisliğin ne kadar derya deniz olduğunu anlatmaya gerek yok. Ancak bu şekilde bile olsa ki - süreleri dikkat ederseniz 50 kişiden kabul ederek en azdan hesapladım - aynı anda hem mühendisliği hem de ISG uzmanlığı yapmayı aklım almıyor. Bilim yerinde durmuyor, yasalar, yönetmelikler değişip duruyor hangi mesleğe yöneleceksiniz bu kadar yoğunlukta?
Bence para kazanma hırsının önüne bazı şeyler geçmeli. Uzman arkadaşlar da, işverenlerinin aklında uzmanları düşük ücretle iki işe birden koşturma amaçlarının olabileceğini gözönünde bulundurmalı. Bana, iki işi birden yap demek bir planlama mühendisine planlamanın yanında bir de git finansla ilgilen demek gibi geliyor. İşverenler masraftan kurtulma heveslerini az insan istihdam etmekte aramak yerine, ihale kapmak için iktidara yalakalanan ruh hallerinden çıkıp, iktidar edenlere dik durarak enerji, sigorta, gelir vergisi vb üretim masraflarını kısacak adımların atılmasında harcamalıdırlar. Bunu sağlayacak olan daaa en az lisansını bitirmiş ve bir görüş kazanmış insan kitlesinin bilinçli tutumudur.