Ehliyetsiz Forklift Kazası

Murat Ocak16

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Ağu 2021
Mesajlar
21
Tepki puanı
3
Medeni hal
Bekar
Meslek
Diğer
Ehliyeti olmayan bir çalışan malzeme taşımak isterken dikkatsizlik sonucu kapıya çarptı. Firma bu arkadaş için para cezası kesebilir mi keserse ne kadar tutar kesebilir?
 

Burak Bilen

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Şub 2017
Mesajlar
113
Tepki puanı
57
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Ceza kesmek mi? Bu taşıma işini işveren mi yaptırdı yoksa personel kendi isteğiyle mi yaptı?
 

Murat Ocak16

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Ağu 2021
Mesajlar
21
Tepki puanı
3
Medeni hal
Bekar
Meslek
Diğer
Ceza kesmek mi? Bu taşıma işini işveren mi yaptırdı yoksa personel kendi isteğiyle mi yaptı?
Ehliyeti olmayan çalışan ehliyeti olan kişiler müsait olmadığı için malzemeyi kendi vermek istiyor ve kazayı yapıyor kapıya maddi zarar veriyor. İşverenin onayı yok
 

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
214
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Ehliyeti olmayan bir çalışan malzeme taşımak isterken dikkatsizlik sonucu kapıya çarptı. Firma bu arkadaş için para cezası kesebilir mi keserse ne kadar tutar kesebilir?
Çalışana , işverenin malına zarar verdiği için ücret kesintisi şeklinde ceza verilemez. İşverenin malına maddi zarar verilmesi dahil olmak üzere , çalışanın hakedişi olan ücretinden kendi rızası olmadan kesinti yapılamaz !

Şayet masraf çalışanın 30 günlük ücretinden fazla ise tazminatsız iş akdini fesih edebilir, 30 günlük ücretinden az tutarda ise tazminatını ödemek zorundadır.

Maddi zararın işten çıkarma olmadan tazmini için ise işveren çalışanı aleyhinde dava açıp icra takibi başlatabilir.

Zararın tespiti ve çalışana tebliği önemli husustur ! Burada gerçekleştirilmesi gereken bildirim ve prosedürlerin atlanması devamında süreci olumsuz etkiler. Verilen zararın maddi karşılığının mutlaka bilirkişilerden (bu kişinin illa ki bildiğimiz anlamda bilirkişi olmasına gerek yok. Konuyla ilgili mesleki uzmanlığı olması yeterlidir) veya firmalardan alınmış hasar tespit ve maliyetlerle oluşturulmuş olması, piyasa gerçekliğiyle uyuşması önemlidir ! (Örnek: Gerçekte zarar 500 TL ama burnu da sürtsün 1.000 TL yazın diyemezsiniz...)

Diğer önemli husus , çalışana tespiti yapılan zararın tadilat veya değişim raporu/tutanakları/fiyat teklifleri ile birlikte bilgilendirme yapılarak konuyla ilgili savunmasının istenmesi gereklidir. Bu savunma talebi; tutanak , olayı gören şahitler ve varsa güvenlik kameraları ile desteklenmelidir. Yazmamakta direnen kişiler için şahitlerle birlikte imzadan imtina ettiğine dair tutanak düzenlenerek Noter onaylı bildirim yapılması gerekir.

Yukarıda gördüğünüz üzere uzun , bol prosedürlü bir süreç. Bu nedenle uğraşmak istemeyen işverenler maddi zararın boyutu aşırı olmadığı durumlarda çiğnenen kuralları da göz önünde bulundurarak süreci genellikle iş akdinin feshi veya biraz kızıp çalışmaya devam ederek sonlandırıyorlar.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN RAMAK KALA OLAN BU OLAYIN DEĞERLENDİRİLMESİ

**** Diğer önemli husus ise iş sağlığı ve güvenliği kontrol, yönetim ve prosedürleri ile ilgilidir. Zira işyerinde çalışanları zarara uğratma potansiyeli olan tehlikeleri tespit ederek risklerini ortadan kaldırmak, alınmış olan tedbirlerin uygulamasını sağlamak ve kontrol etmek işverenin sorumluluğudur...
- Gerçeği bilmeden tecrübe dahilinde ve çalışan hareketlerine uygun olarak düşünelim ; Bir kişi , ehliyeti olmadığı halde yük taşımak için kullanılan iş makinesiyle, görevi olmadığı halde neden çalışsın ? (Not: Klasik Usta davranışlarına Örnek verelim : - Hop kardeş gel bakalım forklifti al , şunu falanca yere götür iki dakika...)
Bu davranışın genelde iki cevabı karşımıza geliyor;
1) Ustam, Yöneticim, Amirim vs vs bana talimat verdi.... (Çık işin içinden !)
2) Operatör olmadığı zamanlarda sürekli bu işi yapıyorum zaten, ilk defa kaza oldu !!! (Hooop sizi de işin içine kattı , zaten sürekli bu işi yaptırıyormuş sunuz !)

**** Burada Çalışanın sorumluluğunu tabii ki unutmuyoruz; Çalışanlar işyerlerinde alınmış olan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kendilerine ilan edilmiş olan yazılı kurallara uymakla yükümlüdür.
ÖNEMLİ: Acaba çalışanlara işyerlerinde genel kurallar tebligatları (Bunun adı genellikle İSİG İç Yönetmeliği oluyor...) içerisinde "iş ekipmanlarının yetkilendirilmiş kişiler dışında kullanılması yasaktır !!!" ibaresini içeren prosedür var mı?
Şayet yukarıda belirttiğim prosedür varsa çalışana ; kendisine yazılı olarak tebliğ edilen iş sağlığı ve güvenliği kurallarına aykırı hareket etmesi başlığıyla idari disiplin işlemleri uygulayabilirsiniz. Fakat unutmayın ki ! hukuki süreçte Üst yönetici kendisine böyle bir talimat (forklifti kullanması yönünde) iletti ise ; "İşini kaybetmemek için emirlere uyması.." vb şekilde çalışanın doğal refleksi olarak değerlendirilmesi yüksek olasılık olacaktır. Dolayısıyla tüm ilgililerin kusur ve varsa ihmalleri değerlendirilerek olaya dahil edilmelidir !

**** Son olarak ise İşveren, Saha Yöneticisi, Forkliftin ehliyeti olan operatörü ! (yani görevlendirilmiş olan kişi...) Kazayı yapan çalışan , forklifti çalıştıracak anahtarı nerede buldu ? Anahtarın üzerinde bırakıldığı veya gel geç bir yere asılarak herkesin ortak kullanımına sunulduğu anlaşılıyor ki burada da ayrı bir ihmaller zinciri irdelenmelidir...

Benzer olarak önlerine iş kazası gelen genç ve bu meslekte yeni arkadaşlarımıza emsal olması için ; kazanın incelenmesi, bakış açımızın nasıl olması gerektiği, taraflar ve takip edilecek prosedürleri içerecek şekilde , ramak kala bir örnekten yola çıkarak özellikle detaylı olarak yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olur.

Sağlıklı günler.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.