Öncelikle bu konudaki tartışmaya katılan arkadaşlara saygılarından ve kalitelerinden dolayı teşekkür etmem gerek
Diğer konuya gelirsek enjektabl ilaç yazıldığında hastaya bir reçete verilemkte ve gittiği yerde bu reçeteyi göstererek enj. yapılmaktadır. Yapılan ilaçlar genelde antibiyotik ağrı kesici ve kortizon olmaktadır. Bunlarında akut olarak bir yan etkisi yoktur. Ve/veya doktor bu riski hastayı muayene ederken elemiştir. ( ilaca reaksiyon,alerji, vb...)
Fakat novalgin, diazem, atropin gibi ilaçların enj. Nunu zatenhiç. Bir eczane yapmaz, yapamaz.
Sonuç olarak bu konuda eczacıları nasıl yönlendirmemiz gerektiği önemli
Murat bey hangi yönetmeliğe göre enj. yasak olduğunu paylaşırsa seviniriz.
Eczanelerde ya da hastane vb. sağlık ünitelerinde yapılmakta olan enjektabl ilaçlar ağırlıklı olarak bahsettiğiniz gibidir, doğru. Akut yan etki konusunda ise size katılamıyorum.
İlaca reaksiyon noktasında antibiyotikler, özellikle penisilin grubu beta laktamlar oldukça sabıkalıdırlar. Doktorun yaptığı alerji testleri (göze damlatarak veya deri altına küçük enjeksiyon yaparak) ise gerçek bir hassasiyet testi değildir, olamaz. Sadece olası aşırı hassasiyet sonucu anaflaksi durumuna karşı kendini korumak amacıyla yapılan uygulamalardır. Gerçek hassasiyet tespiti için daha kapsamlı testlerin uygulanması gereklidir. Bu imkan da değil aile sağlık merkezleri, her hastanede bile olmayan bir durumdur maalesef.
Kaldı ki tek risk, aşırı duyarlılık reaksiyonları da değildir. Ehil olmayan kişinin uygulama bölgesindeki herhangi bir damar veya sinir dokuyu isabet ettirmesi durumunda felçten ölüme kadar seyredebilen sonuçlar ortaya çıkabilir. Ehil olmayan derken eczacıları kastetmiyorum. Bu konuda pek çok doktor ya da diğer sağlık personelinden daha ehil eczacılarımız da olabilir. Eczanede enjeksiyonların çoğunlukla eczacı tarafından değil, eczane personeli tarafından yapıldığını, konuyla ilgili olan herkes bilir.
Eczacının ehliyeti ile ilgili hükmü kanun koyucu vermiş. 1219 sayılı yasada; enjeksiyon ve pansuman yapmak, acil müdahale hizmetleriyle ilgili uygulamaları yapmak konuları sağlık memuru, ebe ve hemşirelerin görevleri arasında sayılmıştır. Ayrıca 6197 sayılı yasanın herhangi bir yerinde de eczacılara ait enjeksiyon gibi bir yetkiden de bahsedilmemektedir. Eczanede enjeksiyon uygulandığının tespiti halinde, uygulamayı yapan kişinin eczacı ya da eczane çalışanı olmasına bakılmaksızın eczacıya yönelik olarak 1219 sayılı kanun hükümlerine muhalefetten ceza davası açılır. Burada muallak olan hüküm eczane çalışanı eğer 1219 sayılı yasaya göre yetkiye sahip mesleklerden birine mensup ise ne olacağıdır. Bu konuda örnek bir dava ya da içtihat görmüş ya da okumuş olmadığım için bir şey söyleyemiyorum.