Sayın A Turan 27 İSg uzmanı içerde 200 ün üstünde şantiye şefi veya imalat mühendisi de içerde. Ki bende bu sebeple hapis olmasa bile nezaret görmüş biriyim ki işalla siz görmemişsinizdir.Asıl sorumlu direk İSG uzmanı olarak düşünmeyin İSg uzmanın da sorumluluğu var ama asıl sorumluluk her zaman imalatta. Bi de tazminat cezası alıp cebinden o kadar para ödeyen birini tanıyan varsa söyleyebilirse sevinirim ben daha hiç duymadım da öyle meblağalar ödeyen.
Sigorta tartışmasının içine girmeyeceğim. iki tarafında makul savunmaları var. Yorum yapabilmek için sigorta poliçesinin küçük puntolu yazılarını sakin kafa ile okumam gerekli.
Sayın Ediko'nun yazdıklarına kısa bir cevap vermek istiyorum.Yazınıza bir miktar katılsamda bazı noktalar eksik;
Sayın Ediko ilk başta söyledikleriniz doğru gibi görünsede, işi aslının öyle olmadıği belli oluyor.
1. Uzmanların sorumluluğu az, imalatın daha çok diyorsunuz. Evet haklısınız, ancak bu ceza sorumluluğu açısından daha doğru olur. Tazminat cezasında ise sorumluluklar biraz daha farklı.
şöyle ki, bir şantiye de veya fabrikada 5 adet bölüm ve 5 adet ŞEF olduğunu düşünelim. Kaba bir hesap ile, her bir ŞEF'in
sorumluğu 1 ise, uzman 5 yerdende sorumlu olduğundan 5 sorumluluğu olur.
Veya diğer bir hesapla, her bölümde kaza olasılı 1 ise, ŞEF'in kaza yaşama olasılığı 1, uzmanın ise 5'dir.
Bu hesaba katılacağınızı düşünüyorum.
2. Yukarıda ki hesaptan dolayı, uzmanın sorumluluğu artıyor. Risk Mühendisi Beyfendinin yazdıklarını doğru kabul ederek; 30 sigorta firmasının 27 tanesinin İSG uzmanlarına sigorta yapmaması, Riskin büyüklüğünü gayet açık gösteriyor.
Burada sizin, imalat şefinin sorumluluğu da fazla sözünüze katılıyorum. Ancak 1 noluda ki hesap dikkate alınırsa, işin rengi değişiyor. Ayrıca, yeni kanunda uzmana daha fazla yük getiriyor.
Risk büyüklüğü açısından kıyaslar isek, Uzman her kazada Şef ile beraber sorumlu. bir şantiye veya üretimde 5 şef var ise, uzman 5 defa sorumlu.
Buna uzmanın yapması gereken,
onlarca görevi de ekleyin, bir tanesini yapmasak, illiyetimiz başlayabilir (eğitim, saha raporu, R.D., işbaşıkonuşması, tutanak, zimmet, kurul kararları, bakanlığa bildirim vesaire)
3. Tazminat cezası alan uzmanlar var, bu borçlar kanuna da uygun, ancak yeterli örnek olmadığından sigorta şirketleri R.D. yapamıyorlar, yapanlar ise, zor maddeler ve yüksek pirimler önermek zorunda kalıyor.
Sonuç olarak; isg uzmanlarının sorumluluğu bu kadar fazla olmasa idi; tüm sigorta şirketleri bu işi yapardı. Demek ki risk büyük