Soru : C Sınıfı İsg Uzmanı Hangi Eğitimleri Verebilir?

hakan öz

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Kas 2014
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
c sınıfı isg uzmanıyım. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği dışında eğitim verebilir miyim? benim gibi c sınıfı olup ta başka eğitim veren var mı?
 

kmlbkrcn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Tem 2017
Mesajlar
17
Tepki puanı
13
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Yönetmelikte yer alan GENEL KONULAR ve TEKNİK KONULAR başlığı altındaki tüm konularda eğitim verebilirsin.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
c sınıfı isg uzmanıyım. Temel İş Sağlığı ve Güvenliği dışında eğitim verebilir miyim? benim gibi c sınıfı olup ta başka eğitim veren var mı?

Öncelikle
1) Eğitici Eğitimine katılarak, bu konuda sertifiye olmanız lazım.
2) Yangın Eğitimi - Yangın eğitici belgeniz olması lazım.
3) Yangın Risk Değerlendirmesi Eğitimi - Yangın RD eğitici belgenizin olması lazım.
4) Yüksekte çalışma eğitimi - Yüksekte çalışma eğitici belgenizin olması lazım.
5) Yüksekte çalışma ekipman kurulum, denetim vb. eğitimi - Belgenizin olması lazım.
6) Kalite konusu örneğin 18001 (45001), yetkilendirilmiş Kalite Baş Denetçi Belgenizin olması lazım.
7) Bazı eğitim konuları için örneğin acil durum uygulamaları, deprem koruma ve önlemleri vb., eğer LİSANS mezunu iseniz, bitirdiğiniz ön lisans veya lisans transkiptlerinde yazan dersler ile ilgili de eğitim verebilirsiniz. (Acil Durum Afet Yönetimi Ön Lisans Programı)
isg "dışında eğitim" konuları için detay ya da örnek eğitim ismi verebilir iseniz, sanırım bir çok arkadaşımız daha çok yardımcı olabilirler.
 

hakan öz

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Kas 2014
Mesajlar
7
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Mesela c sınıfı uzman olarak;
İşe giriş oryantasyon eğitimi verebilir miyim?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde elle taşıma eğitimi verebilir miyim?

ayrıca (Eğitici Eğitimine katılarak, bu konuda sertifiye olmanız lazım. ) formasyon sahibi birisi bu eğitime girmesi mecbur değil. değil mi?
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Bence "mesleğe yönelik eğitim" ve "iş güvenliğine yönelik eğitim" kavramlarını birbirinden ayırmak gerekiyor. Mesela bizim bir hocamız vardı, adam kimyasallar dersine gelirdi ama İSG uzmanı bile değildi. "Ben size kimyasalları anlatacağım, iş güvenliği anlatmayacağım" diye en baştan söylerdi :)
Eğitim eğer işgüvenliği ile ilgili ise o zaman ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
devreye girer ve siz hangi sınıf uzman olur iseniz fark etmeden ilgili yönetmeliğin Ek-1 tablosundaki eğitimleri verirsiniz. (İlgili yönetmelik Md.13) Eğer yönetmeliği inceler iseniz, tehlikeli çok tehlikeli az tehlikeli ibaresi yok.
Şimdi,
1) İşe giriş oryantasyon eğitiminden kasıt nedir ? İK ekibinin yaptığı işe giriş oryantasyon eğitimi mi, yoksa iş güvenliği uzmanının verdiği işe başlangıç eğitim mi? Siz ilgili yönetmelikte belirtilen hususlar ve eğitim konuları dahilinde İSG uzmanı olarak ilgili yönetmelik kapsamında eğitim verebilirsiniz. Bunun için eğitici belgesine, pedagojik formasyona gerek bile yok, zaten bir çok uzmanda da yok! :)
2) Eğitici belgesi ya da pedagojik formasyon belgesine sahip olmak şunun için önemli. Örneğin, bir eğitim kurumu -isg ile ilgili veya değil- sizin sahip olduğunuz bilgi altyapısına bağlı bir konuda eğitim vermenizi istedi. Örneğin 9001 konusu, PKD konusu gibi, patlayıcı için lağım açma teknikleri gibi, gibi. Eğitim sonunda eğitim katılım belgelerini imzalayabilme ve o belgelerde eğitici isminizin bulunabilmesi için lazım.
3) Formasyon eğitiminizin olduğundan bahsettiğinizden dolayı -tamamen kendi varsayımım- Teknik Öğretmen kökenli olduğunuzu farz ve kabul ederek şunu söyleyebilirim. Mesela siz Elektrik Öğretmenisiniz, İSG ile hiç ilgisi olmadan, elektrik konusunda iş yerinizde ya da herhangi bir yerde elektrik ile ilgili eğitim verebilirsiniz.
4) Size kendimden bir örnek vereyim eğitim konusunda. Ben de C sınıfı uzmanım Türkiye kuralları içinde. Ancak benim kalifikasyonlarım biraz farklı. Bir yer, şantiye ortamı, "yük kaldırma planı" hazırlanması konusunda eğitim istemiş bir yerden. Beni buldular, ben de bu konudaki belgelerimi gönderdim. Tamam dediler, gittim. Eğitimi verdim, Katılım belgelerini de imzaladım (Sahip olduğum yetki belgesi numarasını dahi yazdım). Sonra ne oldu ? "Eee bu eğitimi veren kişi mühendis değil ! eee bu eğitimi veren kişi A sınıfı uzman değil" denildi. İyi de, benim özgeçmişim size gelmiş, ayrıca bu konuda uluslararası yetki belgelerim gelmiş ve bu eğitimin iş güvenliği ile ilgisi yok ki. Tamamen MESLEKİ EĞİTİM. :)
Özetle, MESLEĞE YÖNELİK EĞİTİM ile İŞ GÜVENLİĞİNE YÖNELİK EĞİTİM kavramlarını doğru ayırmak gerekiyor.
İSG uzmanı olarak ilgili yönetmelik Ek-1'de belirtilen konularda "iş sağlığı ve güvenliği"ne yönelik eğitim verebilirsiniz.

Kişisel akademik altyapınıza ve sertifikasyonlarınıza bağlı olarak ise "ilgili mesleğe yönelik" eğitim verebilirsiniz. (Eğitim aldıracak kişi veya kuruluşun bunları kabul etmesi ile doğru orantılı bir konu.)
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.