Buhar Kazanı Periyodik Kontrolünde Nelere Bakılır?

Buhar kazanları, içindeki yüksek basınç ve sıcaklık nedeniyle işletmelerdeki en riskli ekipman grubundadır. Bu yüzden buhar kazanı periyodik kontrolü, sadece bir form doldurmak değil, tam teşekküllü bir mühendislik testidir. 2026 yılındaki güncel İsgkatip ve EKİPNET standartlarına göre yapılan bir denetimde bakılan temel noktaları aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. En Kritik Aşama: Hidrostatik Test (Su Basıncı Testi)​

İşin aslına bakarsanız, buhar kazanında "gözle muayene" asla yeterli değildir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan kazan patlamalarının çoğu, gövdedeki yorulmaların test edilmemesinden kaynaklanıyor.
  • Test Basıncı: Kazan suyla tam doldurulur ve işletme basıncının 1,5 katı kadar basınç uygulanır.
  • Gözlem: Bu basınç altında kazanın aynalarında, cehennemliğinde veya borularında herhangi bir sızıntı, terleme veya şişme olup olmadığı izlenir, bizzat uyarayım istedim.

2. Emniyet Donanımlarının Fonksiyon Kontrolü​

İtiraf etmek gerekirse, kazan sağlam olsa bile emniyet sistemleri çalışmıyorsa o kazan bir bombadır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "EKİPNET uzmanı gelip emniyet ventilini yerinde patlatmıyorsa (test etmiyorsa) o kontrol yarım kalmıştır" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Emniyet Ventilleri: Belirlenen set değerinde açıp açmadığı ve buharı tahliye edip etmediği kontrol edilir.
  • Presostatlar: Kazanın basıncı aşırı yükseldiğinde brülörü kapatıp kapatmadığına bakılır.
  • Su Seviye Kontrolörleri: Kazandaki su biterse (susuz çalışma riski) sistemin otomatik olarak durup durmadığı test edilir haliyle.

3. Gövde ve İç Yapı Muayenesi​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, kazanın "karnesi" çıkarılır.
  • Kireçlenme ve Korozyon: Kazanın içi (adam deliğinden girilerek veya kameralarla) kontrol edilir. Aşırı kireçlenme ısı transferini engellediği için patlama riskini artırır.
  • Ultrasonik Kalınlık Ölçümü: Kazanın sac kalınlığı ölçülür; eğer korozyon nedeniyle incelme varsa, işletme basıncının düşürülmesi veya kazanın emekli edilmesi istenir, bizzat uyarayım istedim.

4. Brülör ve Baca Sistemi​

İtiraf etmek gerekirse, yanma verimi hem ekonomi hem de güvenlik için şarttır.
  • Gaz Kaçak Dedektörü: Kazan dairesindeki gaz sızıntısı emniyet sistemlerinin (selonoid vana vb.) çalışırlığına bakılır.
  • Baca Gazı Analizi: Yanmanın tam olup olmadığı ve bacanın çekiş gücü kontrol edilir haliyle.

5. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı İçin Gerekenler​

2026 standartlarında müfettişler sistemde şu detayları görmek ister:
  • Besleme Suyu Analizi: Kazana giren suyun yumuşatılıp yumuşatılmadığı (kireç önleme) kayıtları.
  • Kazan İşletme Defteri: Günlük yapılan blöf (tahliye) işlemlerinin ve su analizlerinin tutulduğu defter.
  • Operatör Belgesi: Buhar kazanı operatörünün (ateşçi) Milli Eğitim onaylı güncel sertifikası.

Özetle: Buhar kazanı kontrolü; gövde dayanımı (hidrostatik), emniyet sistemleri ve operatör yetkinliğinin bir bütün olarak onaylanmasıdır. Bu raporun QR kodlu olarak İsgkatip sisteminde aktif görünmesi yasal zorunluluktur.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.