Merhaba, ben henüz uzman değilim. Kursu bitirdim. Sınava girmek için bekliyorum. Risk analizi zorunluluğu kapsamında benim işyerimin de bu çalışmayı yaptırması gündeme gelince önce yasayı, yönetmeliği inceledim. Madem ki çalıştığım büro yasa gereği bu işi bir uzmana yaptırmak zorunda değil henüz, kendi elemanlarıyla da bu değerlendirmeyi yapabilir ve ben de sınavı kazanınca şu anda bildiğimin üstüne başkaca bir eğitim almadan uzman sertifikası alacaksam bu işi ben neden yapmıyorum dedim. Çünkü dışarıdan gelecek bir uzman benim beş yıldır çalıştığım işyerini benden daha iyi tanıma fırsatı bulamayacaktı. Üstelik ilk tecrübemi en iyi bildiğim işyerinde elde edecektim. Patronum da konuya sıcak bakınca bu işi üstlendim. Büro işi diye küçümsenebilir ama ben küçümsemedim. 3 gün 3 gece internette risk oluşturabilecek her konuyu araştırdım. konuyla ilgili olabilecek tüm yönetmelikleri gözden geçirip ergonomiden ekranlı araçları kullanmaya, yangından manyetik alanların zararlarına kadar bir büroda tehlike oluşturabileceğini düşündüğüm her olasılığı gözden geçirdim. Çalışmam esnasında koltuk seçimlerinde nasıl hata yapılabildiğini, bilgisayar kullanırken yaptığımız yanlışları, küçük değişikliklerle akşam işe nasıl daha az yorgun hissederek gidilebileceğini, acil durumlar için nasıl da hazırlıksız olduğumuzu ve daha pek çok detayı araştırıp öğrendim ve çalışma arkadaşlarımı da elimden geldiğince bilinçlendirmeye çabaladım. O 3 günde kurs boyunca konumla ilgili derslerde elde ettiğim kaynağın 4-5 katı dökümana ulaşıp gözden geçirdim.
Varmak istediğim nokta şu. Bir işi bir bedel biçip üstleniyorsak hakkını vermeden hazırcılığı seçmeyi doğru bulmuyorum. Sayın Karataş, lütfen yanlış anlaşılmasın, sözüm size değil ama bu sitede gördüğüm genel eğilime. Evet elimizin altında hazır formüller olması ne güzel olur. Hatta bazen forumdaki başlıklara bir bakıyorum. Hepsine tam da istenen cevapları veren birileri çıksa eğitim almaya ne hacet! Hepimiz her iş kolu için örnek şablonlar kaydeder öyle yürütür gideriz bu işi. Ama biz çalışırken insanların hayatından, hayat kalitesinden sorumlu olacaksak bu iş daha ciddi bir çabayı hak ediyor. Biz o çabayı göstermezsek kimseden de mesleğimize saygı beklemeyelim.
Ebru hnm tarzınızı takdir etmek lazım kesinlikle bu iş emek ve dikkat ister ama paylaşım da bize hız kazandırır diye düşünüyorum bir yerden başlamak lazım.Yapmış olduğunuz risk analizini bizimle paylaşır mısnız