Bitirme Tezi Hakkında | TÜİSAG Forum | İSGforum | İSGfrm - İş Sağlığı,Güvenliği,Risk değerlendirme

Bitirme Tezi Hakkında

Konu, 'Diğer Konular' kısmında Oğuzhan Geriş tarafından paylaşıldı.

Sayfayı Paylaş

  1. Oğuzhan Geriş

    Oğuzhan Geriş TÜİSAG Üyesi



    Merhaba arkadaşlar. Yüksek lisans bitirme tezi için konum "endüstriyel mutfaklarda isg" hakkında kaynakça arayışındayım. Ne gibi konuları ele almalıyım? Şu konuyu ele al dediğiniz başlıklar nelerdir?


     
  2. Tolga_34

    Tolga_34 TÜİSAG Üyesi

    Ben de tez aşamasındayım, yaşayabileceğiniz sıkıntıyı çok iyi anlayabiliyorum.
    Öncelikle bir HACCP GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Standardı TS-EN 12001 bulup inceleyin.
    Sonrasında da yüksek lisans esnasında almış olduğunuz seminer dersinde belirtilen bilimsel araştırma methodları konularını yeniden gözden geçirin.
    Tüm bunlardan sonra Ulusal Tez Merkezine girip, açık durumda olan bu ana konu ile ilgili yazılmış tezler var mı, onları araştırın. Bu arada internet üzerinden de bu ana konu ile ilgili yazılmış bilimsel makaleler var mı araştırın.

    Sadece "tez olsun, bitsin" düşüncesinde iseniz o zaman doğrudan Nitel araştırma yöntemini seçerek, ilgili standart doğrultusunda -varsa?- çıkartılan Türk mevzuatındaki yönetmelikler ile aralarında sadece bir uygulama hakkında (örneğin, mukayese yapıp, iki ya da üç iş yerinde bunlarla ilgili mevcut uygulamaları örneklem olarak alın.
    Örneğin mukayeseye konu edinilebilecek ilkelerden birisi aşağıdakilerden birisi olabilir :
    HACCP 7 ilke ve 12 uygulama aşaması çerçevesinde inşa edilmiştir:
    1- Tehlike analizinin yapılması,
    2- Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi,
    3- Kritik limitlerin oluşturulması,
    4- Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması,
    5- Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması,
    6- Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması,
    7- Bu ilkelerin uygulanması için prosedür ve kayıtları kapsayan dökümantasyon sisteminin oluşturulması.

    Ama "tez olsun, benim olsun" derseniz, o zaman konuya tamamen endüstriyel mutfak evrenine bir iş güvenliği uzmanı gözü ile bakmanız lazım. :) :)

    Üzerinde çalışabileceğiniz konular için bir iki örnek verebilirim, umarım yardımcı olur :)
    1- Endüstriyel mutfak sistemlerinde basınçlı kapların periyodik kontrol faaliyetleri : Catering Firmalarına ait uygulamaların incelenmesi -veya- Konserve fabrikalarına ait uygulamaların incelenmesi
    2- Endüstriyel mutfaklarda çalışanların ortam gözetimi sonuçlarının değerlendirilmesi : Örneklem olarak bu tip mutfak kullanan gıda sektörlerini ekleyin. En fazla iki tane ekleyin, mukayese yapılmış olsun. Bizim iş güvenliğindeki çalışma ortamı gözetimi maddesinin alt başlıklarından birini seçin.
    3- Endüstriyel mutfaklarda acil durum eylem planlarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi : Örneklem olarak bu tip mutfak kullanan gıda sektörlerini ekleyin. En fazla iki tane ekleyin, mukayese yapılmış olsun.
    4. (Eğer sağlık konusunda kendinizi yeterli hissediyor iseniz) Endüstriyel mutfaklarda çalışanların maruz kaldıkları hastalıklar ve meslek hastalıklarının araştırılması : Örneklem olarak bu tip mutfak kullanan gıda sektörlerini ekleyin. En fazla iki tane ekleyin, mukayese yapılmış olsun
    5. Endüstriyel mutfaklarda çalışanların eğitim ve bilgi seviyelerinin ramak kala ve iş kazalarının azaltılmasına etkilerinin değerlendirilmesi : Örneklem olarak bu tip mutfak kullanan gıda sektörlerini ekleyin. En fazla iki tane ekleyin, mukayese yapılmış olsun
    6. Endüstriyel mutfaklarda çalışanların biyolojik risk maruziyet değerlerinin, sağlık ve meslek hastalıklarına etkilerinin incelenmesi: Örneklem olarak bu tip mutfak kullanan gıda sektörlerini ekleyin. En fazla iki tane ekleyin, mukayese yapılmış olsun.

    Son olarak, ben yaklaşık altı aydır kaynak araştırması yapıyorum ve halen daha yazmaya başlamadım :) Şimdiden kolay gelsin :)

     
  3. Erdoğan Sur

    Erdoğan Sur TÜİSAG Üyesi

    Elimde şahsen hazırladığım Mutfak Bölümünde İş Sağlığı ve Güvenliği Talimatı var. Ufak çaplı mutfaklar için geçerli bir bakarsanız faydalı olacağını düşünüyorum. Birde Mutfak Bölümünde Hijyen ve Genel Kurallar Adlı bir PDF var elimde. Bu iki döküman umarım işinize yarar. Hayırlı Bayramlar

       

     
    Tolga_34 bu yazıya teşekkür etti.
Yüklüyor...

Sayfayı Paylaş



Yandex.Metrica