Bildiğiniz gibi 15 Mayısta yürürlüğe giren yönetmeliğe göre artık bireysel çalışan isg uzmanlarının eğitim vermesi maalesef mümkün değil. -Yazımın sonundaki notu okumadan hemen itiraz etmeyin lütfen
- Ben de kendim bir şirket kurup bireysel olarak çalışmaya başlamıştım ki bu yönetmelik yayınlandı ve an itibariyle herhangi bir çalışma yapamadım.
İşyerleri, eğitimi kendimiz vermediğimizde yasa ile ilgili olarak yerine getirmeleri gereken yükümlülükleri osgb'lerden almayı tercih ediyorlar. Yasayı ve yönetmelikleri okuduğumda anladığım 2014 Temmuz'a kadar az tehkikeli sınfta yer alan ve 50'nin altında işçisi bulunan işyerleri için risk analizi, acil durum eylem planlarının hazırlanması ve eğitimlerin verilmesinin zorunluğu olduğu. Ancak 170 numaralı telefonu arayarak bu bilgiyi teyit etmek istediğimde bu tip işyerleri için sadece risk analizi yapılmasının yeterli olduğu bilgisini paylaştılar. Israrla, çalışanlara eğitim verilip bunun belgelendirilmesinin gerekip gerekmediğini sorduğumda şuan böyle bir zorunluluk olmadığını fakat dileyen işyerlerinin bireysel isg uzmanlarıda dahil olmak üzere eğitim kurumları,osgbler ve diğer yönetmelikte belirtilen kurumlardan bu hizmeti alabileceğini söylediler. Bu konu ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, ilk fırsatta bende bakanlığa giderek bu soruma cevap almaya çalışcağım. Bu arada yasa ve ilgili yönetmelikleri incelediğimde aklıma takılan bir diğer konu ise bakanlığın yayınlamış olduğu apartmanlar,ofisler ve kuaförler ile ilgili risk değerlendirme dökümanının tek başına nasıl yeterli olduğu ve temmuz 2014'e kadar bu tip işyerlerini yasa ile ilgili cezai şartlardan koruduğudur. Bence bu işyerleri de diğer az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinden farklı bulunmamakta ve şayet aynı yasaya ve yönetmeliklere tabii ise bu yerler içinde risk analizine ek olarak acil durum eylem planları oluşturulması ve çalışan eğitimlerin verilerek belgelenmesi gerekmektedir.
Herkese iyi çalışmalar ve başarılar dilerim.
Saygılarımla,
Mehmet Ali Deneri
Ziraat Mühendisi
C Sınıfı İSG Uzmanı
NOT: Bireysel çalışan isg uzmanları hizmet verecekleri işyerleri ile kısmı süreli sözleşme yapmaları halinde o şirketin çalışanı olarak göründükleri için eğitim vermelerinde bir sakınca bulunmamaktadır ancak yukarıda bahsettiğim temmuz 2014 sonrası, yasanın isg uzmanları ile ilgili maddesine tabii olan işyerleri bu duruma pek sıcak bakmamakta, risk analizi, acil durum eylem planları ve eğitimler için osgb'leri tercih etmektedirler. Bu sebeple biz bireysel çalışan uzmanların bu yönetmelik sonrası işleri bence çok kolay olmayacaktır.