İSG kanunu çıkalı nerdeyse 13 yıl olacak,eskiden iş kanunu altında yönetmelik ve tüzüklerle İSG anılıyordu,sınırlı sayıda işyeri (50 den fazla çalışanı olan ve sanayiden sayılan )'nin sınırlı yükümlülükleri vardı,kanun çıktı,kapsam genişledi,İG uzmanları eğitildi(güya eğitildi),sahaya sürüldü,işyerleri tehlike sınıflarına ayrıldı ve yeni yasal düzenlemeler getirildi amma velakin iş kazası istatistiklerini incelediğimizde son 12-13 yılda bir arpa boyu yol alamadığımız gün gibi ortadadır,İSG kanunu ve onun devamı yönetmeliklerin uygulamada cılkını çıkaran ve İSG'yi sulandıran Çalışma Bakanlığının beceriksiz bürokratları ve konuyu anlama kabiliyeti ve kültüründen yoksun vekillerin önlerine gelen her taslağın bir tek kelimesine dokunmadan parmak kaldırmalarıyla oluşan boşvermişliğin ve OSGB lerin çılgınca oluşan rant kapısına bir kabus gibi çökmelerinin ve sonuçta bu duruma sessiz kalan ve kendi gemisini yürütme ve geçim derdinde olan İG uzmanlarının sessizliği bizi buralara kadar sürükledi.Ülkemizde bu anlayış devam ettikçe ki bu anlayışı büyük bir ciddiyetle değiştirmek istesek bile değişim yıllar sürer biz her yıl bu kazları ve ölümleri aynı oranda görmeğe devam edeceğiz.
İşin kötü yanı hala bir güvenlik kültürü oluşturamadık,güya İG uzmanlarının her yıl eğitim verdiği milyonlarca çalışan var sahada ama yine de değişen birşey yok,demek ki çalışanlar gerçek manada eğitilmiyor,eğitim evrakı düzenleyip bir tek çalışanın yüzünü görmeden risk analizi yapıp işi gücü imzaları tamamlamak olduğunu sanan ve sadece evrakla uğraşan İG uzmanlarınadır son laflarım,öyle çok üzülüyorum ki geldiğimiz son noktaya ,ben çocuğumu servise bindirirken hala tedirginim cahil bir şoförün insiyatifinde trafiğe çıkınca,çocuk okuluna vardığında okulda başına bir iş gelir mi diye tedirginim güvenlik kültüründen yoksun okul yönetimi ve öğretmenlerin insiyatifinde koca bir gününü orada geçirecek diye,eşim alışverişe çıktığında tedirginim güvenlik kültüründen yoksun kural tanımaz bir sürücü yüzünden başına bir iş gelir diye,düğünlerde tedirginim başıboş yorgun bir mermi gelip bizi bulur diye,depremde ev başımıza yıkılır diye tedirginim vs.vs.vs ,bir türlü eğitemediğimiz insanımız ne yaparsa birbirine yapıyor ,bu işte hepimizin suçu ve günahı var ,hiçbirimiz masum değiliz ve izlediğimiz bu tutarsız yolculuğun sonunda yaptığımız her hata veya gerçek manada yerine getimediğimiz her sorumluluk ve bu işin içindekilerin her sorumsuzluğu bir bumerang gibi gelip bizi veya ailemizden birini bulacak diye tedirginim.