Atatürk Üni. AÖF Acil Durum ve Afet Yönetimi ön lisans programını ben geçen sene bitirdim.
AÖF için staj zorunluluğu yok. (Bknz. Ekli ekran görüntüsü-1)
Bu bölüm için şunu söyleyebilirim : İş güvenliği uzmanı olan arkadaşların mesleki bilgi ve bakış açılarını geliştirmeleri bakımından gerekli içeriklere sahip bir bölüm. Mevcut piyasa koşullarında "Acil Durum Sertifikasyon Eğitimi" vb. bir çok sertifikasyon eğitimi satışı yapılmaktadır. Ancak bu bölümün ders içeriklerine baktığımızda iş güvenliği uzmanlarına bir çok bilgi katkısında bulunacak dersler olduğunu görebiliyoruz. (Bknz. Ekli erkan görüntüsü-2) Örneğin; İlk Yardım, Bina Yönetim Sistemleri, Yanma ve Yangın, Olay Yeri Yönetimi vb. dersler ciddi anlamda çok iyiler. Bu bölümü okurken konudan uzak olan arkadaşlar için sadece Harita Bilgisi ve Coğrafi Sistemler dersi biraz yorabilir ancak zevkli bir ders.
Evet, bizler AFAD ekibi (eski ismi ile sivil savunma) olmayacağız, bizlerin işi belli. Ancak uzman arkadaşların bakış açısına göre farklı yaklaşımlar olabilir. Örneğin, RES inşaatları ve işletmesinde çalışan bir arkadaş bana Arama-Kurtarma ile ilgili neler hazırlayabilirim diye sorduğunda, ben bu bölümün kitabını ona göndermiştim.

Bu bölümü okur iken, bizim tabi olduğumuz
İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ' in yeterliliğinin ne olduğunu daha rahat anlayabilirsiniz. Ayrıca, Risk Değerlendirmesi dediğimiz meşhur ve en önemli konumuz için de farklı bakış açıları kazandırabilir.
İkinci üniversite sınavsız kayıt kapsamında ön lisans mezunları da bu bölüme kayıt yaptırabiliyorlar ve dört ders muafiyetinden yararlanıyorlar. (Atatürk ilkleri, Türkçe, Yabancı Dil ve Bilg. Teknolojileri dersleri.)
Son olarak, sertifikasyon eğitiminden ziyade, ön lisans diploması her zaman iyidir.