Soru : Acil Çıkış Kapıları

EngineerRoot

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 May 2019
Mesajlar
44
Tepki puanı
29
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar,

3 Katlı bir işyerinin bir bölümü X işyeri diğer bölümü Y işyeri tarafından kullanılıyor.
Bölündükleri kısım ise acil çıkış kapılarının olduğu kısım.
Acil çıkış kapıları bina içerisinde, ek bir merdiven şeklinde değil.
Sorumlu olduğum X işyerinde Acil Çıkış Kapıları vidalar ile tamamıyla iptal edilmiş durumda. Sebebi Y işyerinin kendilerinin kısmına geçmemesi.
Böyle bir durumda işveren Acil Çıkış Kapısı olarak giriş kapılarını göstermemizi istiyor.

Mevzuat içeriğinde de net bir şeyler bulamadım.

Sorunla karşılaşan ve görüş belirtmek isteyen meslektaşlarımıza şimdiden teşekkür ederim.
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
300
Tepki puanı
589
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
İyi çalışmalar Allah kolaylık versin.

2 çarpık nokta mevcut. Eğitim sistemimizle alakalı olduğunu düşünüyorum. İlki anlamadığımız konuları öğrenmeden kopyalayarak uygulamak. İkincisi korkularımızı yasaklamalarla, sınırlamalarla düzenlemek.

Tanım olarak "acil çıkış" binayı terk edebildiğiniz "son kapı"dır. "acil kaçış yolları" ayrı bir tanımdır, "acil kaçış merdiveni" ayrı bir tanımdır.
Tüm "acil" kaçış yollları, merdivenleri ve kapıları
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
300
Tepki puanı
589
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
yangın korumalı ve korumasız olarak 2'ye ayrılırlar.
sorunuzdan anlayabildiğim, yangın korumalı kaçış merdiveni diğer kurum tarafından engellenmiş. ancak mevcutta kullanabildiğiniz ortak yangın korumasız merdiven acil kaçış yoludur. yangın korumalı merdivene ulaşımın engellenmiş olması sebebiyle itfaiyeden görüş yazısı almanız, diğer kuruma tebliğ etmeniz ve hala düzenleme yapılmazsa önce çevre ve şehircilik sonra da aile çalışma bakanlığına bildirim yapmanız gerekir.

yinede konuyu tam anlayabilmek ve muhakeme için planları görmek gerekli.
 

EngineerRoot

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 May 2019
Mesajlar
44
Tepki puanı
29
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
@Hüseyin Çitçi hocam öncelikle kıymetli cevabınız için teşekkür ederim.
Soruyu aceleyle ve net olarak yazamadığım için sanırım anlaşılmadı.

Acil kaçış merdiveni diğer işyerine ait bölümde olduğu için her iki işyerinin şifahen yapmış olduğu görüşmelerle acil kaçış merdiveni kapatılmış durumda.

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte;
"
Kaçış merdivenleri
MADDE 38- (1) Yapının ortak merdivenlerinin yangın ve diğer acil hâllerde kullanılabilecek özellikte olanları, kaçış merdiveni olarak kabul edilir.

(2) Kaçış merdivenleri, yangın ve diğer acil hâl tahliyelerinde kullanılan kaçış yolları bütününün bir parçasıdır ve diğer kaçış yolları öğelerinden bağımsız tasarlanamazlar.

(3) Kaçış merdivenlerinin duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı malzeme kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en az 120 dakika dayanıklı duvar ve en az 90 dakika dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile diğer bölümlerden ayrılır.

(4) Kaçış merdivenlerinin kullanıma uygun şekilde boş bulundurulmasından, bina veya işyeri sahibi ve yöneticileri sorumludur.

Acil çıkış zorunluluğu

MADDE 39-
(1) Bütün yapılarda, aksi belirtilmedikçe, en az 2 çıkış tesis edilmesi ve çıkışların korunmuş olması gerekir.

(2) Çıkış sayısı, 33 üncü madde esas alınarak belirlenecek sayıdan az olamaz. Aksi belirtilmedikçe, 25 kişinin aşıldığı yüksek tehlikeli yerler ile 50 kişinin aşıldığı her mekânda en az 2 çıkış bulunması şarttır. Kişi sayısı 500 kişiyi geçer ise, en az 3 çıkış ve 1000 kişiyi geçer ise, en az 4 çıkış bulunmak zorundadır.

(3) Kapıların birbirinden olabildiğince uzakta olması gerekir. Bölünmemiş tek mekânlarda iki kapı gerekiyor ise, kapılar arasındaki mesafe yağmurlama sistemi bulunmadığı takdirde diyagonal mesafenin 1/2’sinden ve yağmurlama sistemi mevcut ise, diyagonal mesafenin 1/3’ünden az olamaz.

(4) Bir koridor içindeki iki kaçış merdiveni arasındaki mesafe, yağmurlama sistemi olmayan yapılarda koridor uzunluğunun yarısından ve yağmurlama sistemi olan yapılarda ise, koridor uzunluğunun 1/3’ünden az olamaz.
"

şeklinde belirtilmiştir. Bu noktada, acil kaçış merdivenlerinin kullanılmasına yönelik zorunluluk hususunda tereddüte düştüm. Bu husustaki görüşünüzü bildirebilirseniz memnun olurum.

Saygılarımla.
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
300
Tepki puanı
589
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Ben teşekkür ederim de, mevzuat alıntısı yerine keşke acele ile yazdığınız soruyu yavaşça yazarak derdinizi tam anlatabilseniz. ilk sorunuzda X kapıyı iptal etti yazmışsınız. 2 yazınızda karşılıklı mutabakat ile kapatılmasından bahsediyorsunuz, ama "mevzuatta mecburiyet var mı" tereddütünüz var.

şimdi, Y firmasının ortak merdiven dışında 2. kaçış yolu var mı? yok mu? (kapatılan merdiven kapısı haricinde) yoksa Md39 gereği başınız belada, hele hele kullanıcı yükü gereği 3. 4. kaçış yollarına ihtiyacınız varsa durum daha da kötüdür. Bazı AVM'lerde bulanan mağazaların içerisinde orta bölümlerde ilave merdivenlerin sebebi budur.

kapatılmış kapı merdiveni, acil durum planları ve tahliye planlarında gösteremezsiniz, konu sadece iş güvenliği mevzuatıyla sınırlı değil. mülkiyet hakları, ortak kullanım, geçiş hakkı vb birçok konu var.

X ve Y arasında kapının kapatılması hususunda yazılı beyan mevcutsa her 2 firmanında başı belaya girer.
Adana Yurt Yangınında yangın merdivenlerinin öğrenciler kaçmasın diye kilitli tutulmasının dava iddanamelerinde ve karar gerekçelerinde bulmaya çalışın. (yanlış hatırlamıyorsam taamüden adam öldürme olarak sınıflanmıştı)

özet olarak detayları tam anlayamasamda, kapının kilitlenmesi yerine alarmlı tek yönlü açılan kapı vb birçok çözüm mevcutken sığ bir çözüm etrafında dolaşmaya gerek yok.

kolaylıklar dilerim
 

mertustun

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Eki 2020
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Binalar, genel olarak binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe uygun şekilde yapılmakta. Binada bulunabilecek kullanıcı yükü hesabı yapılıp, acil çıkış sayılarına uygunluğuna bakmanız gerekli. Eğer uygunluk sağlanmıyorsa kapının açılması gerekli. Yoksa herhangi bir kötü senaryoda baş ağrıtacaktır.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.