2026 Yılında Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde Ne Değişti?

2026 yılı, Türkiye'deki İSG ekosistemi ve özellikle İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği için tam bir dijital dönüşüm yılı oldu. İtiraf etmek gerekirse, kağıt üzerindeki eski usul raporların yerini tamamen izlenebilir bir veri ağı aldı.

İsgkatip ile tam entegre hale gelen bu yeni dönemdeki en kritik 3 değişikliği aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. EKİPNET ve İsgkatip Tam Senkronizasyonu​

İşin aslına bakarsanız, eskiden EKİPNET (Ekipman Kayıt Sistemi) ile İsgkatip biraz mesafeliydi. Yapılan teknik analizlere göre, 2026 itibarıyla bu iki sistem "tek vücut" oldu. Artık bir iş ekipmanının periyodik kontrol raporu sisteme girilmediği an, İsgkatip paneli o ekipmanı "Kullanımı Riskli" olarak işaretliyor. İstatistikler gösteriyor ki, bu dijital mühürleme sayesinde denetimlerde "raporu yolda, haftaya gelecek" bahanesi tamamen tarih oldu, bizzat uyarayım istedim.

2. QR Kodlu ve Dijital İmzalı Rapor Zorunluluğu​

İtiraf etmek gerekirse, fotokopiyle çoğaltılan veya geriye dönük düzenlenen raporların devri kapandı. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "2026 standartlarında bir raporun geçerli sayılması için üzerinde Bakanlık doğrulama QR kodu ve kontrolü yapan mühendisin e-imzası olması şart" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Bu Değişikliğin Getirdiği Yenilikler:

• Anlık Sorgulama: Müfettiş veya İSG uzmanı, ekipman üzerindeki QR kodu okuttuğu anda kontrolün kim tarafından, hangi tarihte yapıldığını ve bir sonraki kontrol tarihini görebiliyor.
  • Geçersiz Rapor Engeli: Yetkisiz kişilerin (EKİPNET numarası olmayanların) düzenlediği raporlar sistem tarafından otomatik olarak reddediliyor haliyle.

3. Ekipman Bazlı "Risk Puanlaması" Modeli​

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, artık sadece "geçti/kaldı" demiyor. Periyodik kontrollerde tespit edilen eksiklikler, ekipmanın genel "Risk Skoru"na yansıyor.
  • Otomatik Takip: Eğer bir basınçlı kapta "kritik" bir hata varsa, sistem işverene ve uzmana bu hata giderilene kadar ekipmanın çalıştırılmaması gerektiğine dair dijital bir uyarı gönderiyor.
  • Süre Esnekliği: Çok iyi bakılan ve risk skoru düşük olan bazı ekipman grupları için (belirli şartlar dahilinde) kontrol periyotlarında küçük optimizasyonlar yapılabiliyor; ancak bu durum tamamen sistemin algoritmasına bağlıdır.

Özetle: 2026'daki en büyük değişim "izlenebilirlik" oldu. Artık periyodik kontroller sadece bir kağıt parçası değil, İsgkatip üzerinden canlı takip edilen dijital birer veri haline geldi.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.