- Medeni hal
- Belirtilmedi
- Meslek
- Uzman (B)
Sn H.Ece ALTINTAŞ sataşma yapmışım size göre, buda güzel.
Şöyle bir senaryo yapalım. yazı belki uzun olabilir ama dikkatlicede okumanızı isterim.
Ece hanım yıllar gectı. Siz C sınıfını sorunsuz atlatıp B sınıfına yukseldiniz. Haliyle bu sure zarfinda Gecıcı maddede iptal olacağı ıcın A sınıfına bakamıyacağınızdan dolayı bır sure daha gececek ve yıne başarılı olursanız sınavda A sınıfı olacaksınız. Bu işte en iyi ihtimalle 7-8 sene surecek.
Yaşlanacaksınız. Ama tecrube kazanmış orta yaşlı bir bayan olacaksınız. Cevrenıze artık o yıllarda 6331 kanunu hala olursa ne kadar önemli bir iş yaptıgınızı anlatacak, toplumda bakın ben cok tehlikeli iş yerlerini denetliyor ben herşeyını kontrol ediyorum. eğer bır sorun gorursem telafısı mumkun olmayan sonuclara yol acacak sorunları gorursem o işletmeyı durdurabilirim diyeceksınız...
şimdi bende o yıllarda bir maden ocağında teknık nezaretcı veya daimi nezaretci oalrak görev yapıyor olacam
(bu unvanlar ne dıyorsanız maden kanununa bakabılrısınız)
Devlet demışkı bana eğer maden muhendisliği bölümünü bitirsen sana bu ocağın sorumluluğunu veriyorum. ve teknık nezaretcılık sertifikasınıda alırsan teknık olarak emnıyetıde senden sorumlu olacak.
Neden peki makına kımya fizik mımarlık gibi bir unıversite mezunu bu teknık nezaretcı belgesını alamıyor. sonucda sadece bır deftere yazı yazacak. bu işletmede bu şu o vs vs vs sorunlar var ve en kısa surede duzeltılmelı. eğer bu sorunlar tehlıke bakımından sorun teşkıl edecekse işletmeyı durdurur.
hatda şöyle diyim,
teknık nezaretcı o iş yerınden kendı isteğiyle veya işletme tarafından cıkarılırsa o ilşletme üretim yapamaz, yenısı atanana kadar.
Sorunda burada başlıyor, maden muhendisliği formasyonu almamış bir kişi bu tehlikeleri gorebilcek mı?...
şimdi gelelım İSG uzmanı ne iş yapacak madenlerde.
Maden muhendisleri odasının yapmış oldugu 2012 senesı asgarı fiyat listesinde İSG uzmanı 6000 tl maaş alacak... 2013 acıklanamdı daha bildiğim kadarıyla.
ve farz edinki ECE hanım siz yılar sonra bizim isg uzmanımız olacaksınız. Geldınız ocağa, neye bakacaksınız?
ocak sef i ile 200 -300 m (faraza) yerın altına aynanın oldugu yere girdiniz. tabiği cesaretiniz varsa...
eeeeee neye bakacaksınız hangı sorunu göreceksınız?
mesela, bağlar tahkımatlar vagonlar deliciler veya konveyorler yada daha ileri gidelim gürültü toz veya formasyon, yada su taşkını olma ihtimalı veya dahada senaryoyu genişletelim yerin altındaki patlamalar (demir alüminyum dinamıt grizu patlaması vs)
ARAYA NOT YAZALIM METAN PATLAMASI DİYE BİR ŞEY YOKTUR. A SINIFI UZMAN BUNU ZATEN BİLİYORDUR
Ece hanım teknık nezaretcılık 2 ceşittir. 1. si yer üstü. ve kursa gidersiniz sertifikanızı alırsınız.
2. sı yer altı olanı.
bunun içinde 2 sene kapalı ilşletmelerde calışmanız gerek ondan sonra o sertifika yerin altında gecerli olur.
bu kadar teknık olan bir işte ve tecrubeyle birleşince tam olan bir meslek grubunda,
bir şekilde A sınıfı olmuş bir isg uzmanının ben geldım maden nerde burdan ben sorumluyum demesı Bir maden muhendisi olarak bana komık geliyor...
Bunu en iyi maden muhendisleri anlar...
son olarak yıneliyorum,
Teknik nezaretci ile İSG uzmanı fark yoktur. 2 side aynı işi yapıyor...
C sertifikalı bir maden muhendisi (teknık nezaretcilik sertifikasına sahip) madenlerde calışması yeterli olmalı...
Ece hanım bu yazıyı okuyup kafanızda bir şeyler canlanabilmiştir umarım.
size veya herhangı bir branşa sataşma yapmak değil asla nıyetım ama hayatın gerceklerı bu malesef.
Umarım bir gun bir maden ocağına gider olayları yerınde gorursunuz ve bu yazdıklarımı hatırlar tatlı bir tebessum oluşur yuzunuzde.
kazasız gunler dilerim
ALİ GÜLEN
Maden Mühendisi
Teknik Nezaretci
C sınıfı İSG uzmanı
Malesef fikrimi değiştiremediniz ne yazarsanız yazın orada "Yoksa bir MYO mezunu A sınıfı veya Kimya, Fizik bölümlerinden mezun olmuş bir A sınıfı isg uzmanı ne anlar yerin altındaki durumdan diyecem ve bana cok kızacaklar" diyerek bu bölümlerden mezun arkadaşlara karşı sataşma yapıyorsunuz... Asınıfı uzmanın yaptığı işi teknik nezaretçinin yaptığını söylemekse amaç, sataşmadan da bunu yapabilirsiniz...
Şuanda da zannettiğiniz kadar cahil değilim bahsettiğiniz ünvanları biliyorum, havadan düşmedik sınavı kazanarak geldik ve devamlı kendimizi geliştirmek zorunda olduğumuzdan sizin kadar bilgimiz var ISG konusunda... Teknik nezaretçi olmak gibi bi amacımda yok! Ayrıca tavrınız çok yanlış, hala "cesaretiniz varsa" gibi kelimeler kullanıyorsunuz!
7 sene sonra karşılaştığımızda sizinde bahsettiğiniz gibi orta yaşlı TECRÜBELİ bir bayan olacağım, o 7 sene de boş oturmuş olmayacağım doğal olarak... Umarım nasip olurda karşıma çıkarsınız...
H.Ece ALTINTAŞ
İş Güvenliği Uzmanı