- Katılım
- 2 Şub 2012
- Mesajlar
- 638
- Tepki puanı
- 813
sayın izmir gerekli açıklamayı yapmış yücel bey...Mevzuatın neresinde acaba Cem bey ...
sayın izmir gerekli açıklamayı yapmış yücel bey...Mevzuatın neresinde acaba Cem bey ...
Sayın İzmir,PERĐYODĐK KONTROLLER
Mevzuat Boyutu
1475 sayılı İs Kanununa dayanılarak cıkarılan İsci Sağlığı ve İs Guvenliği Tuzuğunun 207, 208, 209, 223, 227 ve 244. maddeleri basınclı kapların yılda bir kez, 378. maddesi ise kaldırma makinalarının yılda dort kez, uc aylık periyotlarda is guvenliği acısından test ve deneylerinin yapılmasını hukme bağlamıstır.
Yine aynı tuzuk maddeleri; test ve deneylerin
/ehliyeti hukumet veya mahalli idarelerce kabul edilen teknik elemanlar/ tarafından yapılabileceğini belirtmistir.
Kontrolleri yapacak kisileri belirleyen bu tanım beraberinde bir karısıklığı ve belirsizliği de gundeme getirmektedir. Oyle ki teknik eleman tanımı; meslek liselerinin ve meslek yuksek okullarının butun bolumleri ile universitelerin muhendislik bolumlerinden mezun olan butun kisileri kapsamaktadır.
Bu tanım; makina muhendisliği dısındaki butun teknik elemanların anılan kontrolleri yasal olarak yapabilme yetkisine sahip oldukları izlenimini vermektedir.
Ancak bilindiği uzere İsci Sağlığı ve İs Guvenliği Tuzuğunde belirtilen ve kontrolleri zorunlu olan makina ve cihazların; tasarımı, uretimi, isletilmesi ve bakımı makina muhendisliği uzmanlık alanına girmektedir. Bu nedenle anılan kontrollerin makina muhendisliği dısında herhangi bir meslek disiplininden kisilerce yapılması mumkun değildir. Bu hukumler ilgili tuzuğe gecmiste ulkemizde yeterli teknik eleman olmayısı
nedeniyle konulmus olsa gerekir. Gunumuzde bu hukme rağmen is mufettislerince fiiliyatta anılan test ve deneylerin makina muhendislerince yapılması istenmektedir.
Sayın Cem beyyücel bey,tüzük çıkalı neredeyse 40 sene oldu ve köprünün altından çok sular aktı.belki tüzükte kesin adı geçmiyor haklısınız ancak şu an itibariyle yetkili elemanlar makina mühendisleridir...devlet tarafından mekatronik(makina ve elektronik bileşimi)mühendisleri de yetkilendirilirse neden olmasınki?..onu o zaman konuşuruz...
işgüvenliği uzmanı tanımında mesela,mühendis veya teknik eleman sözü sıksık geçer..teknik eleman sözünden makina,elektrik,kimya,...vs teknikerini anlamak mümkün müdür o zaman?halbuki önü çok açık bir söz değilmi?
sorum karambole gitmesin :hayal kırıklığı:ac ve dc lerde boşta çalışma gerilimleri kaynaklarda hep farklı arkadaşlar bununla ilgili kesin bilgi var mıdır?
RİSK-MED Kitabı Boşta çalışma gerilimi DA 80V - AA 110Vac ve dc lerde boşta çalışma gerilimleri kaynaklarda hep farklı arkadaşlar bununla ilgili kesin bilgi var mıdır?
B şıkkı yanlıştır çünkü iskeleyi kuran iskeleyi kaldırmak zorunda değildir sadece bunları yapanın uzman bir kişi olması yeterlidirİskele kurulması ve kullanılması ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerdenhangisi yanlıştır?
a)Platform elemanları ve dikey korkulukların arasında düşmelere neden olabilecek tehlikeli boşluklar bulunmamalı
bİskelenin kurma, kullanma ve sökme planı iskeleyi kuranlar tarafından yapılmalı
c)İskelenin taşıyıcı elemanlarının kayması; taşıyıcı zemine sabitlenerek önlenmeli
d)İskele kabul edilmiş standartlara uygun yapıda değilse bunların sağlamlık ve dayanıklılık hesapları yapılmalı
a) Hiçbiri. Tüzük:186(Maden ve Taş Ocakları) CO maskesi taşınırGrizulu bir ocakta hangi tip kişisel koruyucu kullanılması zorunludur?
a) Hiçbiri
b) Gaz Maskesi
c) Tahlisiye Cihazı
d) Basınçlı Hava Tüplü maske
D diyorumElektrikten korunmak için alınması gerekli önlemler nelerdir?
I-Topraklama,
II-Kaçak akım rolesi,
III- Kesici
IV-Seksiyoner
V-Şalter
a) I,III, b) I, IV c) II,III d) I,II
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.