AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞABİLİR SAĞLIK RAPORU

emre uğurel

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
30 Mar 2012
Mesajlar
11
Tepki puanı
0
Arkadaşlar Merhaba,

Size aklıma takılan bir konuyu danışmak istiyorum. Bildiğiniz gibi bu sağlık raporunu işyeri hekimi, OSGB, aile sağlık ocakları, devlet hastaneleri, belediye dispanserleri sağlıyor. Bir insaat şirketinde çalıştığınızı düşünün personel sayınız 200 'ün üzerinde insanın aklına işyeri hekimi olması gerektiği geliyor. Ancak alt işverensiniz ve bütün personeliniz dağınık bir şekilde (yani 10 tane farklı şantiyeniz var şantiyelerin hepsi farklı sicil kodu altında ve 1 şantiyede çalışan en çok personelinizde 25 kişi.) İşyeri hekimi bulundurmanıza gerek yok, ana işverende sizinle sözleşme yaparken anahtar teslim sözleşme yapıyor ve sizin işiniz bitene kadar tek yetkili sizsiniz. Personelin ATİ Sağlık Raporunu tetkikler dahil nereden yaptırabiliriz?
 

Cem AKBULAK

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
2 Şub 2012
Mesajlar
638
Tepki puanı
813
işyeri hekimi yoksa,hiyerarşik sıraya göre alınabilir sağlık raporları emre bey...sonuçta bu işçiler için alınması gereken önemli bir rapor ...
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Personelin ATİ Sağlık Raporunu tetkikler dahil nereden yaptırabiliriz?

Öncelikle, işveren 4857 sayılı yasa gereğince çalıştıracağı kişiden Md.75'e göre İş Dosyası Hazırlamak üzere bu maddede yazılı evrakları ister. Bu maddede "sağlık raporu" diye geçen bir evrak vardır. Ancak, işveren yaptığı işin nevisinin 16.06.2004 tarihli Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği kapsamında olup olmadığını bileceğinden dolayı, işe alma süreci esnasında çalıştıracağı kişiye alacağı sağlık raporunun hangi kararlı olması gerektiğini belirtmek zorundadır. Dolayısı ile, çalıştıracağı kişi "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir" kararlı sağlık raporu almak için sizin de belirttiğiniz kurumlara müracaat ettiğinde, o kurum kendi sağlık inceleme ve rapor yetkisi dahilinde işçiye belirtilen kararlı raporu verebilir ya da bir üst seviye sağlık kuruluşuna sevk edebilir. İşçi bu sağlık raporunu alıp, işverene teslim eder ve çalışmaya başlar.

Sizin mesajınızdan anladığım kadarı ile -yalnış ise lütfen düzeltin- hali hazırda işyerinizde çalışan işçilerin işbaşı yapmadan önce işverene teslim ettikleri "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir" kararlı sağlık raporları mevcut, ancak yönetmeliğin 5 nci maddesi Sağlık Raporu'nda belirtilen süreleri doldurmuş işçilerinizin yeniden sağlık raporlarının yenilenmesi gerekmekte ?

"Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir" kararlı sağlık raporu için -eğer iş yeri hekiminiz yok ise-, iş yerlerinize (şantiyelerinize) en yakın Birinci Basamak Sağlık Teşkili olan Aile Sağlığı Merkezlerine (Eski Sağlık Ocaklar) müracaat edilebilir. Nitekim Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığının bu konuda uygulama protokolu mevcut. Ayrıca bu konu ile ilgili bir link vereyim http://www.yaklasim.com/mevzuat/dergi/makaleler/2005076768.htm (Bu linkte ayrıca yemekhane çalışanlarınız için portör muayenelerine ait bilgi de bulabilirsiniz)

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu verilirken ilk işe girişte çalıştırılacak işçilerin, işin niteliğine ve şarlarına bedenen sağlıklı, uygun ve dayanıklı olduğu tespit edilmelidir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacaklara ait işe giriş / periyodik muayene formunda belirtilen Laboratuar Bulguları kısmında yer alan a) Biyolojik analizler, Kan- İdrar, b) Radyolojik analizler, c) Fizyolojik analizler – Odyometre – SFT, d) Psikolojik testler ve e) Diğer tetkik sonuçlarının doğrultusunda hekim tarafından verilmelidir. http://agirvetehlikeliislerraporu.com/

Sonuç olarak, bu raporun içeğriğinde Göğüs Filmi,EKG, İleri seviye Kan Testi vb. gibi komplike labaratuar tetkikleri mevcut olduğundan dolayı, Birinci Basamak Sağlık Teşkili olan Aile Sağlığı Merkezi'ne müracaat etmek ve buradaki doktorun sizi yönlendirmesi işinizi kolaylaştırabilir.

Bu konuda Aile Hekimlerine ait bir sitede yayınlanan yazıya ait link, en azından sizlere referans olabilir diye düşünüyorum. http://www.gahd.org.tr/Aile-Hekimligi/321-Agir-Ve-Tehlikeli-Islerde-Calisabilir-Raporu.html

EDİT 19.05.2012 20.21
En son güncel uygulama ile ilgili olarak doktor arkadaşlarım ile görüştüm. Her ne kadar usulde yani talimatlarda Birinci Basamak Sağlık Teşkili olan Aile Sağlığı Merkezine müracaat ediliyor ve prosedür gereği bu raporu verebiliyor ise de, alıntıda koyu renk ve altı çizgili görülen uygulamalar nedeniyle, kişiyi en yakın Devlet Hastanesine sevk ediyorlar imiş. Üç aile hekimi doktor arkadaşımın da ortak önerisi: "Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir kararlı sağlık raporunun alınabilmesi için doğrudan en yakın Devlet Hastanesine müracaat edildiği takdirde, işlem süresi kısalır"
 

Ali Rıza Erdoğan

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Mar 2012
Mesajlar
53
Tepki puanı
74
Emre bey selamlar,
Sorununuza cevaptan ziyade merakımı gidermek için yazıyorum. Yanlış hatırlamıyorsam aynı şehirde olduğu sürece toplam işçi sayısına bakılıyordu. Farklı sicil kodundan kastınız farklı şehirlerde olduğumudur acaba?
Bu arada alt iş veren dahi olsanız asıl iş verenin iş hekimi var ise size yardımcı olabilir. Ne yazık ki bu raporu hemen apar topar hazırlayabiliyorlar bu yüzden gözünüze takılan çalışan var ise önceden doktoru sizin bilgilendirmenizde fayda olur.
Teşekkürler, saygılar
 

okyanus

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Kas 2011
Mesajlar
34
Tepki puanı
5
Meslek
Uzman (C)
Arkadaşlar şirketimizde tam zamanlı işyeri hekimi bulunmaktadır. Yeni kanuna göre yeni işe başlayanlar için sağlık raporunu ve Ağır ve tehlikeli işler için sağlık raporunu işyeri hekimi verebiliyor mu? Verebiliyorsa eğer ağır ve tehlikeli işler sağlık raporunda bulunan laboratuar bulgular kısmını nasıl dolduracak? personelden kan, odyometri, idrar testi mi istenecek?
 

drayhanuza

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Kas 2012
Mesajlar
11
Tepki puanı
14
Meslek
İşyeri Hekimi
Arkadaşlar şirketimizde tam zamanlı işyeri hekimi bulunmaktadır. Yeni kanuna göre yeni işe başlayanlar için sağlık raporunu ve Ağır ve tehlikeli işler için sağlık raporunu işyeri hekimi verebiliyor mu? Verebiliyorsa eğer ağır ve tehlikeli işler sağlık raporunda bulunan laboratuar bulgular kısmını nasıl dolduracak? personelden kan, odyometri, idrar testi mi istenecek?
İşyeri hekiminin asli görevidir bu raporlar,labaratuar bulguları ise kişi ve yaptığı işe göre hangisini yaptıracağına işyeri hekimi karar verecek yaptıracak ve rapora işleyecek.
 

oracle2

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Ocak 2013
Mesajlar
32
Tepki puanı
7
Meslek
Uzman (C)
Tehlikeli sınıfta bulunan ve 50 kişi altı olan AMBALAJ ATIĞI TOPLAMA AYIRMA TESİSİ çalışanlarına hangi sağlık tetkikleri yapılmalıdır? Henüz işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğumuz olmadığından herhangi bir OSGBden alacağımız raporlar geçerli midir? Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.