Kamu binalarında paratoner olması zorunlu diye biliyorum ama hangi yönetmelikte yazdığını hatırlamıyorum malesef
Kamu binaları diye bir ayrım yok. Neticede mevcut yasal sistem içinde paratoner sistemi ile ilgili ve ilintili bir çok yönetmelik var. İlgili standartlar ve yönetmelikler kapsamında ebatları yükseklikleri vs. belirtilmiş ve gereklilik vurgusu yapılmış bütün binalarda da (bunun bir ölçümü var, elektrik mühendisi arkadaşlar daha iyi bilir) paratoner kapsama alanı (radius) tespiti yapılarak, binaya paratoner gerekip gerekmediği kararı veriliyor.
Ancak malesef bizde en büyük eksiklik periyodik bakım eksikliği. Sorduğunda "ooo bizim sitede paratoner varrr!" deniyor. İkinci soru "iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine göre paratoner sisteminin yılda en az bir kez kontrolünün yapılması gerekiyor. En son ne zaman yaptırdınız?" şeklinde olduğunda aldığım cevap "
bu iş ekipmanı değil ki!" oluyor
(Bknz. ilgili yönetmelik md. 2.3, müteakip fıkra ve bentler ile Tablo-3)
Dolayısı ile, hani yakındaş (adjacent veya neighbouring) binanın paratoner kapsama alanı içinde olan, ama paratoneri olmayan bir binaya da -bu yaklaşım ile gider isek ve mevsimsel değişiklikleri de dikkate alır isek- paratoner yaptırmakta fayda var, diye düşünüyorum.
Kamu binaları konusuna döner isek, zaman zaman kamu tarafından paratoner kurulumu, bakımı vb. konularda açılan ihaleler oluyor. Bu ihalelerin teknik şartnamesinde gerekli olan yönetmelikler belirtiliyor. (Ltf. Resmi Gazete takibi)
Bir teknik şartname örneği linki ekleyeyim, 1.1'den aşağıya doğru "uyulması gereken yönetmelikler" altında yazılı olanları okumanız, genel bilgi açısından uygun olur.
http://www.elektrikrehberiniz.com/paratoner/paratoner-yonetmeligi-858/