Dün E-Posta yoluyla gelen bir iletinin içeriğini paylaşmak istiyorum,
TBMM Sağlık alt komisyonu, iş sağlığı ve güvenliğine yeni düzenlemeler getiren tasarıyı bazı değişikliklerle kabul etti.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler alt Komisyonu, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yeni düzenlemeler içeren tasarıyı bazı değişikliklerle kabul etti.
Alt komisyonun kabul ettiği tasarıya göre, ölümlü iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesi halinde, ihmali tespit edilenler meslek yönünden de yaptırıma tabi tutulacak ve yetki belgeleri askıya alınacak.
Ek iş olarak işyeri hekimliği veya işyeri uzmanlığı yapan kamu görevlilerine yapılacak ilave ödemenin tutarı hesaplanırken kullanılacak gösterge rakamı 150'den 250'ye çıkartılacak.
Tehlike sınıflarının belirlenmesinde halen uygulanmakta olan komisyon sistemi devam ettirilecek.
Sigortacılık çerçevesinde maluliyet sebebi sayılan meslek hastalığının tespit sürecinin gerekli donanıma sahip olan sağlık kurumlarında işlemeye başlaması için, ön tanı konulması halinde SGK'ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularına sevk edilmesi zorunlu hale getirilecek.
Tasarıyla, cezaların caydırıcılığını artırmak amacıyla ceza miktarları yükseltildi. Birden fazla işyerinin bulunduğu işyerlerinde yönetimin uyarılarına riayet etmeyenler için idari para cezası uygulanacak.
-Alkollü değil sarhoş gelinemeyecek-
Tasarıda, mesleğini icra edebilme yeteneğini kaybetmemekle birlikte alkollü içki alanların da yasak kapsamında değerlendirebileceğine ilişkin endişelerin dile getirilmesi nedeniyle değişiklik yapıldı.
Buna göre, işyerine, sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak yasak olacak. Tasarıda, işyerine alkollü içki alarak gelmek yasaktı. Alt komisyonda yapılan değişiklikle mevcut düzenlemeye geri dönüldü.
Tasarıda, ilgili kanunun 85. maddesinin yürürlükte kaldırılması nedeniyle, çocuk işçiliğinin önünün açıldığına ilişkin tereddütlerin oluşması dikkate alınarak değişiklik yapıldı. Buna göre, 16-18 yaşlar arasındaki gençlerin çalışabilecekleri işler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenecek.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin kontrol ve denetiminde etkinliği sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan uzman personeli temin etmek için 130 uzman yardımcısı, 120 uzman kadrosu ihdas edilecek.
Tasarıyla, iş sağlığı ve güvenliği alanında 1969 yılından günümüze bir çok hizmeti yerine getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitü Müdürlüğü'nün yönetim kadro yapısının güçlendirilmesi amacıyla, idari unvanlar değiştirildi ve müdür yardımcısı sayısı 3'e çıkarıldı.
-Yayın yapma zorunluluğu-
TRT ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyolar; ayda en az 60 dakika iş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatında kayıt dışılığın önlenmesi, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri konularında uyarıcı ve eğitici mahiyette yayınlar yapacak.
Bu yayınlar, asgari otuz dakikası 17:00-22:00 saatleri arasında olmak üzere, 08:00-22:00 saatleri arasında yapılacak ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak RTÜK'e teslim edilecek. Bu saatler dışında yapılan yayınlar, aylık 60 dakikalık süreye dahil edilmeyecek. Bu programlar, Bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşları, RTÜK, bilimsel kuruluşlar, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanacak.
Bu düzenleme kapsamında yapılan yayınlar için herhangi bir bedel ödenmeyecek.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Enstitü Müdürlüğü'nde çalışan tabip ve uzman tabiplerine en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 500'ünü geçmemek üzere; sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil diğer personele ise en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 175'ini geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek.
Tasarıda, işyeri hemşirelerinin de kazanılmış haklarının korunması amacıyla değişiklik yapıldı.
Alt komisyonda tasarıda, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlere, asli görevleri kapsamında iş yeri hekimliği yapma imkanının tanındığı, bu çerçevede yürütülen hizmetler karşılığında ücret ödemesi yapılmasına rağmen söz konusu ödemeler için kanunda herhangi bir hükme yer verilmediği ve bu nedenle de ödeme yapanların mali sorumluluklarının tartışıldığının ifade edilmesi üzerine değişiklik yapıldı. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerde gerçekleştirilen işyeri hekimliği ücreti ödemeleri nedeniyle kamu görevlileri haklarında idari veya mali yargılama ve takibat yapılamayacak. Başlatılanlar işlemden kaldırılacak, bu ödemeler geriye tahsil ve tazmin konusu edilemeyecek.