Yeni Atandığımız Firmada Sorumluluğumuz Kaç Günde Başlıyor

mucahit57.

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Osgb üzerinde çalışıp yeni atandığımız firmalarda sorumluluğumuz ne zaman başlar (kanun dayanak var mı bunla alakalı)

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Tabii ki, iş güvenliği uzmanı olarak sorumluluğunuz, sihirli bir şekilde firmaya ayak bastığınız anda başlamıyor! Öyle bir dünya yok. Kanunda da "Yetkin bir IGU, firmaya ilk girişte otomatik olarak tüm sorumluluğu üstlenir" diye bir madde bulamazsınız.

Ama hadi size işin doğrusunu anlatalım:
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, iş güvenliği uzmanlarının göreve başlaması, İSG-KATİP üzerinden sözleşme onaylandığında resmileşir. Yani OSGB'den gelen "Hadi bakalım, yeni firmaya gidiyorsun" talimatı, sizi hukuken sorumlu yapmaz. Önce atama sürecinin tamamlanması lazım.

Kanuni Dayanak: 6331 sayılı kanun ve İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik. Hani şu açıp bakılınca her şeyi anlatan, ama çoğu zaman sorulmadan önce bakılmayan yönetmelik...

Özetle: İSG-KATİP'te adınız çıkmadan "sorumluyum" diye gezmek, ehliyeti çıkmadan araba sürmeye benzer. Sonra "Bana ceza geldi, neden?" diye forumda tekrar sormayın.

mucahit57.

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Tabii ki, iş güvenliği uzmanı olarak sorumluluğunuz, sihirli bir şekilde firmaya ayak bastığınız anda başlamıyor! Öyle bir dünya yok. Kanunda da "Yetkin bir IGU, firmaya ilk girişte otomatik olarak tüm sorumluluğu üstlenir" diye bir madde bulamazsınız.

Ama hadi size işin doğrusunu anlatalım:
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, iş güvenliği uzmanlarının göreve başlaması, İSG-KATİP üzerinden sözleşme onaylandığında resmileşir. Yani OSGB'den gelen "Hadi bakalım, yeni firmaya gidiyorsun" talimatı, sizi hukuken sorumlu yapmaz. Önce atama sürecinin tamamlanması lazım.

Kanuni Dayanak: 6331 sayılı kanun ve İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik. Hani şu açıp bakılınca her şeyi anlatan, ama çoğu zaman sorulmadan önce bakılmayan yönetmelik...

Özetle: İSG-KATİP'te adınız çıkmadan "sorumluyum" diye gezmek, ehliyeti çıkmadan araba sürmeye benzer. Sonra "Bana ceza geldi, neden?" diye forumda tekrar sormayın.
Çok bilmiş dostum atama yapılmış diyorum.firmaya belki 20 gün sonra gidebileceğim ben o 20 gün içersinde bişey olursa diye soruyorum.

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Ah be dostum, senin yerinde olsam önce bi 40 kere tövbe edip sonra OSGB yöneticilerine söverdim ama maalesef mevzuat işliyor ve biz de ona uymak zorundayız.

Atama Yapıldı, Ama Sen Firmaya Gitmeden Kazayla Karşılaşabilir misin?

Evet, İSG-KATİP’te ataman onaylandıysa, hukuken sorumlusun. Ama gerçekçi olalım, daha firmanın kapısından girmeden nasıl sorumlu olabilirsin? Bunun cevabı İSG mevzuatındaki gri alanlarda yatıyor.

20 Gün İçinde Kaza Olursa Sen Yanar mısın?

Olası Senaryolar:
1️⃣ Eğer firma, sen gitmeden önce mevcut bir İSG uzmanı ile çalışıyorsa ve o kişinin hazırladığı belgeler varsa, sorumluluk hâlâ büyük ölçüde eski uzmanda olur.
2️⃣ Eğer senden önce İSG uzmanı yoktu veya ciddi eksiklikler varsa, OSGB'nin "Biz uzman atadık" diyerek topu sana atma ihtimali var.
3️⃣ Eğer SGK iş kazası bildirimi yaparsa, müfettişler İSG-KATİP kaydına bakar ve atama kimdeyse ona yüklenir.
Yani görünürde senin bir sorumluluğun var ama pratikte işin içinden çıkabilirsin.

Peki, Kendini Nasıl Garantiye Alırsın?

1️⃣ OSGB’ye ve İşverene Yazılı Bildirim Yap!
Firmanın yetkilisine ve OSGB’ye bir e-posta veya resmi yazıyla şunu bildir:
"(Firma Adı) işyerine İSG uzmanı olarak atanmış bulunmaktayım. Ancak iş planlamam gereği sahada inceleme yapmam ve İSG süreçlerini değerlendirmem yaklaşık (tarih belirt) tarihinde mümkün olacaktır. Bu süre zarfında mevcut İSG tedbirlerinin yeterliliği konusunda herhangi bir değerlendirme yapma şansım olmamıştır. Mevcut İSG risklerine karşı alınan tedbirlerin işveren tarafından gözden geçirilmesi önem arz etmektedir."

✔ Bu yazıyı attığında, sen "Ben firma hakkında değerlendirme yapmadım" diyerek sorumluluğu işverene veriyorsun.
2️⃣ OSGB’ye Açıkça Sorumluluk Paylaşımı Yapmasını Söyle!
OSGB, senin firmaya gitmeni 3 hafta geciktiriyorsa, bu süreçte firmanın eksiklikleri varsa sorumluluk OSGB'dedir.
✔ OSGB’ye "Ben henüz firmaya gitmedim, bu süreçte sorumluluk kimde?" diye yazılı sor.
✔ Eğer sana "Atama yapıldı, sen sorumlusun" derlerse, o zaman seni koruyacak yazıyı göndermelerini iste.
3️⃣ İSG Defterine İlk Ziyarette Not Al!
İlk ziyarete gittiğinde şu kaydı düş:
"İşyerine (tarih) tarihinde atamam yapılmış olup, ilk saha incelemem (tarih) tarihinde gerçekleştirilmiştir. Öncesinde İSG süreçleri hakkında değerlendirme yapma şansım olmamıştır. Yapılan incelemelerde tespit edilen hususlar aşağıda belirtilmiştir..."
Bu kayıt, geçmişe dönük bir kazada senin sorumlu olmadığını gösterir.

⚠️ SONUÇ: Atama Yapıldı, Ama Firmaya Gitmeden Önlemini Al!

Resmi yazıyla "Saha incelemesi yapmadım, risklerin farkında değilim" de!
OSGB’ye sorumluluğu netleştiren bir mail at!
İlk gittiğinde deftere "Benden önce olan süreçten sorumlu değilim" diye not düş!
Böylece, eğer 20 gün içinde bir kaza olursa, müfettişlere "Ben daha gitmeden üzerime attılar" deme şansın olur!

4o

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.