Yemekhane-mutfak Denetimi Nasıl Olmalıdır?

Şafak Nur Işık

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Tem 2021
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Herkese merhaba,
Firmamıza belge denetimine gelen kurum yemekhane kontrollerimizi eksik bulduğu için düzenli aralıklarla mutfak denetimi yapmam istendi. Kalite uzmanı ile beraber çıkacağım bu denetimde nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Kontrol formu mevcut elimde fakat özellikle incelemem gereken durumlar nelerdir bilgi verebilirseniz sevinirim.
 

İlker Buket

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
21 Ara 2018
Mesajlar
2
Tepki puanı
1
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
çalışanların hijyen eğitim belgeleri, genel temizlik, şahit numuneler, isg levhaları, çapraz bulaşma durumları(kesme tahtaları, bıçaklar, sebze, et işlemeler vb) genel olarak bunlar ama iş güvenliği uzmanı olarak bunlara bakmamıza gerek yok. Biz mutfağı isg açısından değerlendirmemiz gerekli. Ama kalite ile birlikte görevli iseniz yukarda saydığım konuları denetleyebilirsiniz.
 

Mehmet Emin ALBAYRK

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Tem 2021
Mesajlar
14
Tepki puanı
10
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (A)
Herkese merhaba,
Firmamıza belge denetimine gelen kurum yemekhane kontrollerimizi eksik bulduğu için düzenli aralıklarla mutfak denetimi yapmam istendi. Kalite uzmanı ile beraber çıkacağım bu denetimde nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Kontrol formu mevcut elimde fakat özellikle incelemem gereken durumlar nelerdir bilgi verebilirseniz sevinirim.
Merhaba, öncelikle yemekhanede yemek yapılıyor mu dışarıdan mı geliyor? Eğer orada yapılıyorsa gaz tesisatları, havalandırma ve ocakların kontrollerini en öne almalısınız. Genel hijyen(ilaçlama) ve kişisel hijyen, ergonomi (ayakta ve oturarak çalışma, kişinin yükseğe uzanmak zorunda kalması vb.) elektrik tesisatları (sucul ortamlarda prizler kapaklı olabilir. topraklama ve kaçak akım röleleri de önemlidir.) ve zemin kontrolü (özellikle tencere vb. taşınırken kayganlık, kot farkları, basamaklara bakmanızı öneririm) şeklinde devam edebilir. Siz bunların üzerine ekleme yaparak formunuzu büyütebilirsiniz.
 

Serbülent Erdoğan

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Eki 2013
Mesajlar
3
Tepki puanı
1
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Naçizane bir konuyu da ben belirtmek istedim. Yemekhane , kantin,vb. yerlerin hijyen açısından denetimleri İşyeri hekiminin konusudur. Yönetmelik maddesinde de açıkça belirtilmiş zaten. O nedenle denetim ekibinde İşyeri Hekimi de olmalı
İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
Madde 9/5
Kantin, yemekhane, yatakhane, kreş ve emzirme odaları ile soyunma odaları, duş ve tuvaletler dahil olmak üzere işyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen şartlarını sürekli izleyip denetleyerek, çalışanlara yürütülen işin gerektirdiği beslenme ihtiyacının ve uygun içme suyunun sağlanması konularında tavsiyelerde bulunmak.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.