Soru : Termal Konfor

volkan aydemir

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Ocak 2012
Mesajlar
58
Tepki puanı
11
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Değerli Arkadaşlar,
İmalat alanlarının bazı bölümlerinde nem değerinin %20 lerde olması istenmektedir. (Kimyasal hammaddelerin ortam şartları gereği) Yönetmeliklerde veya standartlarda olması gereken nem değeri ile ilgili bir şart var mı? Nem değeri %20 olur ise çalışan sağlığını nasıl etkiler. Hangi kaynaklardan bilgi edinebilirim.
 

volkan aydemir

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
31 Ocak 2012
Mesajlar
58
Tepki puanı
11
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Yardımcı olabilecek kimse yok mu?
 

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Volkan Bey merhaba. İnternet araştırmalarında denk geldiğim birtakım bilgileri paylaşıyorum. Yazıların renklerini farklı yapıyorum çünkü hepsi başka bir kaynaktan alıntı (her renk ayrı bir kaynağı ifade ediyor).


Ortam Nemliliği
Normal çalışma koşullarında nemin etkisi az olmaktadır. Nemlilik, mevcut ortam ısısı koşullarında, işyeri havasını doymuşluk düzeyine kadar getirecek su buharı değerine göre (% 100 nem) yüzde oranı seklinde ifade edilmektedir. Ekstrem sıcaklıklarda ise nem önem kazanmaktadır. Nem birim havada bulunan su buharı miktarını ifade etmekte olup, birimi ise gram/cm3’tür. Nem, mutlak nem ve bağıl nem olmak üzere iki grupta incelenmektedir.“Mutlak nem”, havanın birim miktarında belirli bir anda bulunan nem miktarının ifade ederken, belirli bir ısıda havada bulunabilecek en yüksek nem miktarını yüzde olarak ifadesi “nisbi nem” olarak adlandırılmaktadır. Nem yapılan isin niteliğine ve is ortamına göre değişmektedir. Genelde iş yerlerinde nem oranı, %30-75 arasında tutulmaya çalışılmaktadır. Nemin çalışan üzerindeki etkileri, ortam ısısına bağlı olarak değişmektedir.Nemin yüksek olması, çalışanın fiziki ve ruhi bakımdan bitkin hale gelmesine,terlemesine, solunumun sıklaşmasına, kalp atışlarının hızlanmasına,yüzde kızarma ve bas dönmesine sebep olmaktadır (Arıcı, 1999:193).Çalışılan yerin nem oranı fazlaysa ve ortam ısısı da yüksekse ter buharlaşması önemli ölçüde azalmakta ve sıcaklığa dayanma zorlaşmaktadır.Nem oranının düşük olması ise solunum yolları dokusunda tahriplere, kronik öksürüklere ve solunum yollarının kurumasına bağlı olarak da konuşma güçlüklerine sebep olmaktadır.


Ülke mevzuatımızda etkin sıcaklık eşdeğeri, bağıl nem ve hava akımı ile ilgili herhangi bir MAK değeri bulunmamakla birlikte, literatürlerde rahat bir çalışma ortamı için bağıl nemim %30 ile % 80 arasında olduğu belirtilmektedir.


Havada her zaman belirli miktarda nem yer alır. Havadaki nem miktarı bağıl nem olarak ifade edilmektedir. Bağıl nem belirli sıcaklık derecesindeki hacmin havada yer alan su buharı miktarının aynı sıcaklıkta olduğunu belirtir. İş yerlerindeki bağıl nem oranları %30 ile %80 arasında olmalı ve bu sınırlar kesinlikle aşılmamalıdır.


Havadaki nem miktarı mutlak ve bağıl nem olarak ifade edilir. İş sağlığı ve iş güvenliği yönünden bağıl nemin değeri önemlidir. Bir işyeri ortamının bağıl nemi değerlendirilirken, sıcaklık, hava akım hızı gibi diğer şartlar da değerlendirilmesi gerekir. Ancak, genel olarak herhangi bir işyerinde bağıl nem %30 ila %65 arasında olmalıdır. Yüksek bağıl nem, ortam sıcaklığının yüksek olması durumunda bunaltır, düşük olması durumunda ise üşüme ve ürperme hissi verir.
 
Son düzenleme:

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,283
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Bir de aşağıdaki tabloları buldum.

Screenshot_2.jpg


Screenshot_3.jpg


Screenshot_4.jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.