Binalarda temel topraklaması yapılır,6.katta bulunan filiz demir ya da temelde bulunan demirlere teması olan bir metal parçası bulabilirseniz topraklamayı oraya bağlayıp sorunu çözebilirsiniz.
1) Seyyar yani taşınabilir el aletleri ( matkap ve hillti gibi) mutlaka çift izolasyonlu olmak zorundadır. Bunların topraklanmasına gerek yoktur.Bunların özellik plakalarında, içiçe geçmiş iki adet kare vardır. Bunların hem dışında ve hem de içlerinde elektrikli kısımlarını saran çok iyi
yalıtkan tabakalar vardır.
2) Seyyar kompresör, jeneratör, gırgır vinçler gibi daha büyük elektrikli makinalar ise, bulundukları yerlerde topraklanmalıdır. Ben şahsen inşaatlarda yerden kumandalı vinçlerde metal akşamına sıkıca bağlanmış bakır çubuk şeklindeki topraklama elektrodunu bu vinç ile taşındığı yere kadar götürtüyor ve toprağa çakılmasını sağlıyordum.
3) Bu aletlerin besleme kabloları , eğer bunlar üç fazlı ise, kabloları mutlaka 5’li olmalıdır. Yani 3 adet faz, 1 adet toprak, 1 adet nötr kablosu olmalıdır. Bu halde toprak hattı kullanılabilir. Eğer 4 ‘ lü ise 4’ üncü uç nötr olabilir. Bu hattı toprak hattı olarak kullanmak sakıncalıdır. Örneğin çıkışı üçgen tipte olan sistemlerde böyledir.
4) Genel tavsiyemiz bütün bu makinelerin dıştan uygun kesitteki topraklama iletkenleri ile gene toprağa gömülü olan topraklama elektrodlarına bağlanmasıdır.
5) Yüksek binalarda ise, aşağıdan yukarıya doğru her kata uygun topraklama iletkenleri çekilmelidir. Katlarda bulunan bu makinaların gövdelerine bağlı ucu kıskaçlı topraklama iletkenleri bu topraklama tesisatına bağlanmalıdır.
Her nekadar kadar, Demir donatı temelde topraklanmış olsa bile, demirler ve hatta paslanmış demirler elektrik mühendisliğinde iletken olarak düşünülmemelidir. Zira topraklamanın işe yarayabilmesi için topraklama direncinin çok küçük olması gerekir