Bilgi : Sağlık Bakanlığında Mesleki Eğitim ( Staj ) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gamze

TÜİSAG Yönetim Yardımcısı
Yönetim Yard.
Katılım
17 Eki 2012
Mesajlar
3,284
Tepki puanı
3,334
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde, 3308 sayılı mesleki eğitim kanun gereğince yapılan mesleki eğitimlere (stajlara) yönelik sıkça sorulan sorular yayınlandı. İşte detayları ile stajlar.

Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanun Gereğince Kurumumuza Bağlı Sağlık Tesislerinde Yapılan Mesleki Eğitimlere Yönelik Sıkça Sorulan Sorular ve cevaplarını içeren doküman ekte, içeriği ise aşağıda yer almaktadır.



Kurumumuza Bağlı Sağlık Tesislerimizde, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanun Gereğince Yapılan Mesleki Eğitimlere Yönelik Sıkça Sorulan Sorular

SORU 1: Mesleki eğitim nedir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 3’üncü maddesinde mesleki eğitim; “mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin beceri eğitimlerini işletmelerde, teorik eğitimlerini ise mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya işletme veya kurumlarca tesis edilen eğitim birimlerinde yaptıkları eğitim uygulamaları” olarak tanımlanmıştır.

SORU 2: Sağlık tesislerinde hangi yasal düzenlemeye göre mesleki beceri eğitimi yapılmaktadır?

Kurumumuza bağlı sağlık tesislerimizde, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 18’nci maddesi hükmünce mesleki beceri eğitimi yapılır.

SORU 3: 3308 sayılı Kanunda geçen “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları” tanımının kapsamı nedir?

13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 61’inci maddesinde yer alan “orta öğretim kurumları” ibaresinden sonra gelmek üzere “mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları” ibaresi metne eklenmiştir. Ayrıca “mesleki ve teknik eğitim alanında, diplomaya götüren orta öğretim kurumları ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın eğitim-öğretim kurumu Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumu” şeklinde tanımlanarak, mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları olan meslek yüksekokullarında veya teknik eğitim fakültesi vb. mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler de 3308 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmeleri öngörülmüştür.

SORU 4: Bütün lise ve üniversite öğrencileri mesleki beceri eğitimi/staj uygulaması yapabilir mi?

Mesleki beceri eğitimine tabi bir bölümde eğitim gören öğrenciler için, 3308 sayılı Kanunda yer verilen “Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları öğrencilerinin mesleki beceri eğitimi / staj uygulaması yapabileceği” hükmüne yer verilmiştir. Buna göre örneğin; sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümü öğrencisinin, üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin ve hasta bakıcılığı kursu (MEB tarafından izin verilmiş olan) öğrencisinin stajyer öğrenci statüsünde olacağı söylenebilir.

Diğer bir ifade ile okulların (lise/üniversite) 3308 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için mesleki ve teknik eğitim yapmaları gerekmekte olup, diğer okullar Kanun kapsamında değildir.

Söz konusu planlamada kurumların personel sayıları dikkate alınarak kontenjan tespiti yapılır.

SORU 5: Mesleki eğitim alacak öğrencilerin sayıları nasıl belirlenir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 18’inci maddesine göre yirmi ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi yaptırır. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tama iblağ olunur.

Deprem, sel ve yangın gibi tabii afetler sonucu yörede faal durumda kalan işletmelerin eğitim olanakları dikkate alınarak, bu işletmeler için yukarıda belirtilen oranlar, İl Mesleki Eğitim Kurulunun teklifi ve Bakanlığın onayı ile değiştirilebilir.

Mesleki eğitim kapsamına alınıp alınmadığına bakılmaksızın yirmiden az personel çalıştıran işletmelerde mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerine bu Kanunun ilgili hükümlerine göre beceri eğitimi yaptırabilirler.

Vardiya usulü veya mevsimlik olarak faaliyet gösteren işletmelerde eğitim görecek öğrenci sayısının tespitinde gündüz vardiyasında veya faaliyet gösterdiği mevsimde çalışan personel sayısı esas alınır.

Ayrıca staj yapacak öğrenci sayının belirlenmesine ilişkin, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 08.11.2015 tarihli ve 770.E.475 sayılı yazılarında, kamu, üniversite veya özel hastanelerde staj yapacak öğrenci sayısının toplamının, hastanede çalışan aynı alanda/daldaki toplam sağlık personelinin 1/3 oranı yerine 1/2 oranının dikkate alınması bildirilmiştir.

SORU 6: Mesleki eğitim alacak öğrencilerin; mesleki eğitim/staj uygulamasını gerçekleştireceği kurum/kuruluşlar ve kontenjan planlaması hangi kurumca yapılmaktadır?

Mesleki eğitim alacak öğrencilerin; mesleki eğitim / staj uygulamasını gerçekleştireceği kurum/kuruluşlar ve kontenjan planlaması İl Sağlık Müdürlüklerinin koordinasyonunda yürütülmektedir. Tüm kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarına dengeli şekilde dağıtımın yapılması ve öğrencilerin stajlarını yapmalarının sağlanması amacıyla 18/11/2016 tarihli ve 41304669-774.01.03-4065 sayılı yazımız ile Kurumumuza bağlı sağlık tesislerine bildirim yapılmıştır.

SORU 7: Mesleki eğitim alacak öğrencilerin, mesleki eğitim programları nasıl yapılır ve uygulanır?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 19’uncu maddesine göre işletmelerde uygulanacak ağır ve tehlikeli işlerde yapılacak eğitim dâhil meslek eğitimi programları Mesleki Eğitim Kurulunun görüşü alınarak Bakanlıkça tespit edilir. Kanunun 20’inci maddesine göre teorik eğitimler; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında veya işletmelerin eğitim birimlerinde yapılır. Çalışma saatleri içinde yapılacak teorik eğitim haftada on iki saatten az olamaz. Bu eğitim yoğunlaştırılmak suretiyle de yapılabilir. Teorik eğitim günlerinde öğrenciler ücretli izinli sayılır.

SORU 8: Mesleki eğitim alacak devlet/özel okulu lise/üniversite öğrencilerine verilecek ücretler nasıl hesaplanır?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 25’inci maddesine göre aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez.

SORU 9: Mesleki eğitim alacak öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından staj yapılan tesis sorumlu tutulur mu?

Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur.

SORU 10: Mesleki eğitim alacak özel okul / lise öğrencilerine staj ücreti ödenir mi?

3308 sayılı Kanun kapsamında mesleki ve teknik eğitimi gören bütün öğrencilere staj ücreti ödenir. Ancak mesleki beceri eğitimi ve staj uygulaması yapacak özel okul öğrencileri için özel okullar ve sağlık tesisleri arasında protokol yapılması, yapılacak protokolde staj ücretinin özel eğitim kurumunca karşılanmasına yönelik hüküm konulmasında hukuken bir engel bulunmamaktadır.

SORU 11: Mesleki eğitim alacak özel okul / lise öğrencilerinin staj uygulamalarında okul yönetimi ile yapılacak protokolde hangi hususlara dikkat edilmelidir?

Özel Mesleki ve Anadolu Liseleri Okul Yönetimleri ile Kamu Hastaneleri Birliklerine bağlı sağlık tesisi yöneticileri arasında imzalanacak protokolde öğrenciye ödenecek ücret ve sair giderler hesaplanarak belirlenecek olan taban tutardan aşağı olmamak üzere öğrenci başına belirlenen miktar ilgili okul idaresi tarafından sağlık tesisinin döner sermaye hesabına yatırılmalıdır. Bu tutar ilgili dönem net asgari ücret, asgari geçim indirimi, stajyer öğrenciye verilecek net asgari ücret, asgari ücretin %50’si stajyer öğrenciye verilecek yıllık (10 ay) ücret, öğrencinin günlük yemek ücreti, öğrencinin yıllık yemek ücreti ve eğitim materyal ücretini içermelidir.

Protokol hükümlerine aykırı davranma ya da yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde karşılıklı sorumluluklar protokolde yer almalıdır.

SORU 12: Mesleki eğitim kapsamında yaz stajı uygulamaları için ücret ödenir mi?

3308 sayılı Kanunun 25’inci maddesine göre yaz stajları hariç mesleki beceri eğitimi yapan tüm öğrencilere staj ücreti ödenir.

SORU 13: Mesleki eğitim kapsamında staj yapan öğrencilerden ders tekrarı yapanlara staj ücreti ödenir mi?

İlgili eğitim-öğretim döneminde mesleki uygulama ve teorik derslerin bir bütün olarak yürütüldüğü ve her iki alanda başarılı olunması gerektiğinden bahisle sınıf tekrarı yapanların staj talebinde bulunmaları halinde de 3308 sayılı Kanunun 25’inci maddesi hükümlerince staj ücreti verilir.

SORU 14: Mesleki eğitim veren araştırma görevlilerine staj ücreti verilir mi?

3308 sayılı Kanun kapsamında mesleki eğitim veren araştırma görevlilerine staj ücreti verilmez.

SORU 15: 3308 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan stajyer öğrencilere staj ücreti ödenir mi?

3308 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan stajyer öğrencilere, üniversiteleri tarafından staj yaptırılması uygun görülse dahi bu öğrencilere staj yaptıklarından dolayı ücret ödemesi zorunlu değildir. Ancak işletmeler dilerse bu nitelikteki stajyerlere de ücret ödeyebilir.

SORU 16: Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere verilecek izinler ve sosyal haklar nelerdir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 25’inci maddesine göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 23, 24, 35 ve 42 nci maddeleri hükümleri uygulanmaz. Ayrıca bunlara aynı Kanuna göre iş göremezlik ödenekleri bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirine esas olacak günlük kazançların tespitinde sigorta primine esas tutulan ücret dikkate alınır. Kanunun 26’ıncı maddesine göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilir.

SORU 17: Stajyer öğrencilere ödenen ücretlerden vergi ve sigorta primi kesilir mi?

Stajyer öğrencilere ödenen ücretler her türlü vergiden müstesnadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (k) bendinde, aday çırak, çırak ve meslekî eğitim gören öğrencilerin prime esas kazançlarının ilgili kanunlarında öngörüldüğü şekilde belirleneceği hüküm altına alınmıştır. 3308 sayılı Kanun’da ise sigorta primlerinin 1475 sayılı İş Kanununun 33’üncü maddesi gereği, bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50’si üzerinden Bakanlık ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanacağı belirtilmiştir.

6111 sayılı Kanun ile değişiklik yapılmadan önce 3308 sayılı Kanuna tabi olanların genel sağlık sigortası hükümlerinden sigortalı olarak yararlanma hakları bulunmamaktaydı. 6111 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik sonrası bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olmayanlar genel sağlık sigortalısı sayılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda “3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanunu’na tâbi çırakların asgari ücreti aşmayan ücretlerinin vergi dışı tutulacağı” hüküm altına alınmıştır (193, m.23/12). Dolayısıyla 3308 sayılı Kanuna tabi olanlara asgari ücretin üzerinde ücret ödenmesi söz konusu olduğu durumlarda asgari ücreti aşan kısımdan vergi alınması gerekmektedir.

SORU 18: Mesleki eğitim gören öğrencilerin iş vereni kimdir ve işverenin sigorta primlerine ilişkin sorumlulukları nelerdir?

3308 sayılı Kanun kapsamında mesleki eğitim gören öğrencilerin işvereni 5510 sayılı Kanunun 87’nci maddesinin (e) bendine göre kazası Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar/kurumlardır.

Mesleki eğitim gören öğrenciler 6764 sayılı Kanun ile 09/12/2016 tarihinden itibaren sigortalı sayılmaktadırlar. Bu nedenle öğrencilerin işvereni olan okulların, öğrencilerin işe giriş bildirgesini bu mesleki eğitime başlamadan önce staj yapılacak Kuruma vermeleri ve bu aydan itibaren aylık prim ve hizmet belgesi ile primlerini de bildirmeleri gerekmektedir.

SORU 19: Mesleki eğitim gören öğrencilerin öğrenim gördüğü okullarından sağlık raporu ve SGK kayıt belgesi istenmeli midir?

Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılmaksızın Kurumumuza bağlı sağlık tesislerinde beceri eğitimine başlatılması durumunda idarelerin, gerek 5510 sayılı Kanun ve gerekse 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında sorumlulukları hukuken doğabilir.

İş Sağlığı ve Güvenliği açısından önemli olan Sağlık raporu ve SGK kayıtlarına yönelik belge, staja başlamadan önce istenmelidir.

SORU 20: Mesleki eğitim gören öğrenciler çalışan işçi sayısına dâhil edilebilir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 11’inci maddesine göre aday çırak ve çırak; öğrenci statüsünde olup, öğrencilik haklarından yararlanır. Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dâhil edilmezler.

SORU 21: Mesleki eğitim gören öğrenciler yemek hizmetlerinden yararlanabilir mi?

Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 89’uncu maddesinde “Kurumlarda; kadrolarında bulunan tüm personel ile yönetmelikler gereği hastanede staj yapan öğrencilere ve hizmet içi eğitime gelen sağlık ve yardımcı sağlık personeline öğle yemeği, bunlardan kurumda yatanlarla bu yönetmeliğin ilgili maddelerindeki hükümlere göre sürekli olarak kurumda kalanlar ve nöbetçilere üç öğün yemek ve vardiya uygulanan kurumlarda vardiyaya kalan personele çalışma sürelerine isabet eden öğünlerde yemek verilir.” hükmü gereği sağlık tesislerimizde beceri eğitimi/staj uygulaması yapan tüm öğrencilere staj zamanlarına rastlayan öğünlerde yemek hizmeti ücretsiz verilir.

SORU 22: Mesleki ve Teknik Eğitimin iş gücü piyasasının ve sektörün ihtiyaç ve beklentilerine uygun şekilde planlanması için öneri/görüş alışverişinde bulunulacak başvuru merci var mıdır?

Mesleki ve Teknik Eğitimin iş gücü piyasasının ve sektörün ihtiyaç ve beklentilerine uygun şekilde planlanması ve uygulanması için 2016/2 sayılı Okul-Sektör İşbirliğinde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu Çalışmaları Genelgesi kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurulu oluşturulmuştur.

Bu kurulda il/ilçe milli eğitim müdürleri, sektör ve meslek kuruluşu temsilcileri, belediye ve ilgili diğer kamu ve özel kurum ve kuruluş temsilcileri üye olarak yer alır. Kurullar ilçe bazlı kurulmakla birlikte yılda 2 kez toplanmaktadır.

İlgili kişiler/sektörler beklenti, öneri ve görüşleri bağlı oldukları kurum/kuruluşlar/vakıflar aracılığı ile Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kuruluna ulaştırabilirler.

Kaynak: TKHK
 

Ekli dosyalar

  • Mesleki Eğitimlere Yönelik Sıkça Sorulan Sorular.docx
    56.2 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.