krmbz size bi sorum olacak c sınıfı uzmanım danışmanlık bürosu açmak istıyorum bu olabilirmi yanı danışmanlık kalktı dıyen var yook devm eden dıyen var yönetmelıktede bu tarz bi yazıya rastlamadım danışmanlığın kalktıgına dair.. bilginiz dahilinde ise cevaplarsanız sevinirim.. şimdiden tşkler..
Sn. öznurömer. Çok net bir bilgim yok ancak kendi tecrübelerimi şu şekilde aktarayım size. Bir çok konuda danışmanlık, belgelendirme ve eğitim veren büyük bir danışmanlık firmasının eğitimcisiyim. İş güvenliği eğtimi, risk değerlendirmesi gibi konularda iş bağladıkları zaman bana yönlendiriyorlar. Firmaya gidip eğitim veriyorum veya risk değerlendirmesi yapıyorum. Osgb olmadıkları için iş güvenliği uzmanlığı verme şansları yok ancak iş güvenliği ile ilgili danışmanlık olduğu zaman da bana yönlendiriyorlar (ör: firmaya gidip, mevzuatlara uygun hale gelebilmeleri için yapmaları gerekenleri anlatıyorum).
Firma, bahsettiğim tüm bu hizmetler ile alakalı verdiği danışmanlığı faturalandırabiliyor. Faturayı da bildiğim kadarıyla eğitim veya danışmanlık ücreti şeklinde kesiyorlar. Bende eğitim verdiğim firmaya sertifikalarını veriyorum veya risk değerlendirmesini yapıp imzalıyorum.
Yaptıkları işin yasal olması konusunda en ufak bir şüphem yok. Yani yasal şekilde fatura kesebiliyorlar. Danışmanlık ve eğitim firması olduğundan dolayı da, danışmanlık ücreti olarak fatura kesmelerinde herhangi bir sakınca yok doğal olarak. Ancak doğruya doğru konuşmak gerekirse, kestikleri bu faturayı iş güvenliği danışmanlığı olarak mı kesiyorlar yoksa sadece genel olarak danışmanlık adı altında mı kesiyorlar onu bilmiyorum. Bugüne kadar da pek ilgilenmedim açıkçası. Çünkü ben eğitimimi veriyorum (veya risk değerlendirmesi yapıyorum), sertifikalarını imzalıyorum gerisine karışmıyorum.
Konuyla ilgili daha net bir bilgi edinirsem, öğrenirsem, mutlaka sizinle paylaşırım.
Kısa ve net şekilde şahsi kanaatimi soracak olursanızda, bence isg konusunda da danışmanlık firması açılabilir. En azından açılamaması konusunda bugüne kadar ne mevzuatlarda ne de başka bir yerde bir engel görmedim. Tabi bahsettiğim sadece eğitim, risk değerlendirmesi ve benzeri konular için geçerli. Bir osgb gibi iş güvenliği uzman hizmeti verilebileceğini sanmıyorum. Öyle bir durum olduğunda, iş güvenliği uzmanı çalıştırmak isteyen bir firma olduğunda, bireysel olarak anlaşma yapıyorum.
Umarım çok karışık yazmamışımdır.