Emniyet Kemerleri Kullanma süresi:
Kullanma süresi hakkında kesin bir şey söylemek oldukça güçtür. Çünkü, bir emniyet kemeri, halatı ve bağlantı ipi gibi teçhizat kullanılırken örneğin, kaynak hamlacının sıcaklığından dayanıklılığı azalır. Aynı firmaca aynı malzemeden yapılan bir başka teçhizat uygun koşullarda saklandığında, hiç kullanılmadan 20 sene bile özelliğini kaybetmeyebilir. Özellikle insan yapısı – sentetik malzemeden yapılmış teçhizat depolandıkları veya kullanıldıkları yerlerdeki boyaların içinde kullanılan çözücülerin zamanla içine nüfuz etmesiyle dayanıklılığı azalabilir. Kullanıcılar sürekli kontrol etmiş olsa bile bir sentetik teçhizat (kullanılmış olsun veya olmasın) üretici firmadan son kullanma tarihi sorgulanabilir.
Emniyet Kemerleri Kontrol ve Test:
Emniyet kemerlerini kullanan kişiler, bu kemerleri kullanmaya başlamadan önce (geri teslim edilirken de alan kişi) her defasında kontrol etmelidir (11) . Yürürlükten kaldırılmış (İSG Tüzük)İSİG Tüzük 529. maddesinde “Emniyet kemerleri ve teçhizatının , kesik veya kusurlu bulunup bulunmadıkları, perçin veya dikişlerinin sağlam olup olmadıkları, periyodik olarak kontrol edilecek ve arızalar giderilmeden ve kusurlar düzeltilmeden kemerler kullanılmayacaktır” hükmü getirilmiştir. Başka ülkelerin standartlarında en az üç ayda bir olmak üzere (bu konuda eğitilmiş kişiler / Uzmanlar) kontrol edilmesi öngörülmektedir (5,6) .
Özellikle deri kemerlerin – kayışlarının – her iki tarafı kesik veya derin çizik olasılığına karşı incelenmelidir. Herhangi bir derin kesik oluşmuşsa o kemer kullanılmamalıdır.
Örme kemerlerin de eğer dış liflerinin önemli kısımlarında kesik veya yıpranma varsa kullanılmaması gerekir. Kemerlerin madeni kısımları da ayrıca incelenmelidir. Eğer varsa yıpranan parçalar değiştirilmelidir. Güvenli olduğundan emin olmak için her bir perçin ayrı ayrı kontrol edilmelidir. Sıkıştırma kuvvetine maruz bırakılarak yapılan perçin türü örme tipi emniyet kemerlerinde kullanılmamalıdır. Halatların dış yüzeyleri (kesik, yıpranma veya kopuk liflere karşı) incelenmeli, manila halatlarının çapında küçülme, renginde değişme veya aşınma olmuşsa değiştirilmelidir.
Çelik tel halatların da kırık tel, pas ve dolaşma durumları kontrol edilmelidir.
Emniyet kemeri ve diğer bağlantı teçhizatının amacı kullanan veya giyen kişinin bir düşme anında onu tutmak ve düşülen yüksekliği sınırlamaktır. Bu nedenle üzerine binebilecek belirli bir kuvvete dayanabilecek sağlamlıkta olmalıdır. Genellikle, emniyet kemerleri ve onunla beraber kullanılan diğer aparatlara (halat kilitlemeli düşme durdurucu, güvenlik bloğu gibi) aynı tip test uygulanır. Emniyet kemerlerinin yapıldığı maddelere gerilme deneyi / testi ve emniyet kemeri ile beraber diğer aparatlara (bir düşen ağırlıkta yaratılan kuvvete maruz bırakılarak) düşme testleri uygulanır. Düşme testinde oluşan kuvvet bir adam düştüğünde oluşabilecek kuvvetten daha büyük olmalıdır. Düşme testlerinden sonra emniyet kemeri ve diğer aparatlarında görülebilir herhangi bir kusurun olmaması gerekir. Yürürlükten kaldırılmış (İSG Tüzük)İSİG Tüzük’ nin 529. maddesinin son paragrafında “Emniyet kemerlerinin bütün teçhizatı, kemerin dayanması gereken 1150 kg yüke dayanacaktır” denildiği daha önce belirtilmişti. ABD standartlarında ise “Her türlü emniyet kemeri ve emniyet ipleri – halatları – , bunların madeni kısımları – örneğin: tokaları – – perçinler dışında – kırılmadan, çatlamadan veya kalıcı bir bozulmaya uğramadan 1800 kg’ lık gerilme yüküne dayanacak özellikte olması istenmektedir (5,6,11) .
Hayat iplerinin kırılma dirençleri genellikle halatlar düz (bir doğru) olarak çekilerek ölçülür. 1,3 cm çapında manila halatı yaklaşık 1200 kg ‘da kırılırken – koparken, 1,3 cm çapında naylon halat 2900 (+ , – % 5 ) kg’ a kadar dayanır. Manila halatı için güvenlik faktörü 5, naylon için de 9 kabul edildiğinde yük dirençleri (sırası ile) 240 kg ve 320 kg’ dır. 1,9 cm çaplı manila halatı yaklaşık 2450 kg’ da kopar. Şok azaltıcı kullanmak koşulu ile 1,9 cm çaplı manila halatı ile 1,3 cm çaplı naylon halatlar hayat ipi olarak kullanılabilir (4,5,11) .
Emniyet Kemerleri Bakım ve depolama:
Emniyet kemerleri kullanıldıktan sonra, tekrar depoya koymak için alındığında, eğer gerekirse, üretici firmanın belirttiği kurallara uygun olarak temizlenmelidir. Gerek duyulabilecek herhangi bir onarım sadece bu işi yapabilecek yeterlilikte olabilecek kişiler tarafından yapılmalıdır. Her bir emniyet kemerinin seri numarası olmalı, herhangi bir onarım, kontrol sonuçları gibi ayrıntılı bilgiler kaydedilerek saklanmalıdır. Pamuk, keten veya diğer insan yapısı liflerden yapılan kemerler ılık, sabunlu su ile yıkanabilir, temiz su ile kurulanır ve hafif bir sıcaklıkta (ısıda) kurutulur. Pamuk veya keten dokuma kemerler 1000 C’nin üstünde bile hasar görmez (6) . Eğer emniyet kemerleri olağan dışı koşullarda kullanılmış ise o zaman üretici firmanın önerileri göz önünde bulundurulmalıdır (4,5,11) . Kemer üzerinde toz ve kir birikmiş ise bunların kemerlerin iplerine hasar vermesinin önlenmesi için dikkatlice fırçalanması gerekir.
Çelik halat temiz, kuru ve passız bulundurulmalıdır. Bunlar ( özellikle asitli ortamlarda kullanılmadan veya tuzlu suya maruz kalmadan önce) sık sık yağlan malıdır. Anılan ortamlarda kullanılması durumunda, tel halat dikkatlice temizlenmeli ve tekrar yağ ile kaplanmalıdır (4,6) .
Deri emniyet kemerlerinin üzerindeki kirin yapışmaması için, deride çizikler oluşmasından da dikkatlice kaçınarak, fırçalanmalıdır. Kemer ılık su ve saraç (kayış) sabunu veya kastilya sabunundan (zeytinyağı ve sodadan yapılmış bir çeşit sabun) birisiyle yıkanmalıdır. Temiz, ılık suda durulandıktan sonra oda sıcaklığında kurutulmalıdır. Tamamen kurumadan önce bu kemer, sığır parçasından alınmış köseleyi yumuşatmak için kullanılan yağ, soda yağı veya benzeri bir yağ bileşiği ile yağlanmalıdır. Fakat bir mineral yağ asla kullanılmamalıdır. Bir deri kemer bir yıldan fazla kullanılmadığında ve de yağlanmadığında; düzenli olarak kullanılmış ve bu arada iyi bir şekilde yağlanmış olandan çok daha zayıf olur.(Üretici Bilgileri esastır) Hatta bu kullanılmamış kemer daha yeni ve daha sağlam gözükerek kişilerin aldanmasına neden olur.
Emniyet kemeri temiz (9) , serin, kuru ve iyi havalandırılan yerlerde depolanmalıdır (2,9,11) . Depolanma esnasında da gün ışığına da doğrudan maruz kalmamalıdır (2,9) . İyi bir şekilde bulundurulması için gereksiz kirlenme ve tahrip edebilecek maddelerin etkisinden sakınılmalı, hatta bunlar için ayrı bir depolama odasının olması uygun olur (2) . Deri kemerler (radyatörlerden gelen sıcaklık gibi) aşırı ısıya – sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır. Çünkü sıcaklık 650 C’ ye kadar düşük olsa bile deri kemerde kalıcı bir hasar oluşturabilir. Kısaca insana acı verebilen her sıcaklık (ısı) deriye de hasar verebilir
Sonuç olarak;
Son Kullanma Tarihi olarak Üretici Firma verileri öncelikle irdelenmelidir.Ekipmanın kullanıldığı yer,çevre faktörleri de önem arz etmektedir.Basit bir örnek olarak Koruyucu ayakkabı gibi düşünün deforme olan ekipman yenisi ile değiştirilmelidir. Saygılarımla.