Okullarda İş Kazası

g.ak

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Diğer
Merhaba arkadaşlar, okul bahçesinde koşarken düşüp demiri çıkmış çöp kovasına başını çarparak yaralanan bir çocuğun geçirdiği kaza iş kazası olarak nitelendirilir mi ? ihmal ve sorumluluk kimde olmalıdır ? Yorumlayabilirseniz sevinirim, teşekkürler.

que

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba arkadaşlar, okul bahçesinde koşarken düşüp demiri çıkmış çöp kovasına başını çarparak yaralanan bir çocuğun geçirdiği kaza iş kazası olarak nitelendirilir mi ? ihmal ve sorumluluk kimde olmalıdır ? Yorumlayabilirseniz sevinirim, teşekkürler.
Okul bahçesinde bir öğrencinin kaza geçirmesi, iş kazası kapsamında olamaz; iş kazası tanımındaki şartlara uymadığından. Eğer, öğrenci değil de bir öğretmen ya da okul çalışanı kaza geçirmiş olsa idi o zaman iş kazası kapsamında değerlendirilirdi.
Lakin, işyerlerinde ziyaretçilerin kaza geçirmesi halinde nasıl ki işveren sorumlu ise öğrencinin kaza geçirmesinden de okul yönetimi sorumludur diye düşünüyorum.

Uygar Çağdaş

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
5510 sayılı SGK 13.maddesine göre iş kazası kapsamında değildir. Fakat, müdür sorumlu olduğu için şikayete bağlı olarak Sulh Hukuk Mahkemelerine ceza davası açabilir.

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba,

Arkadaşlarımız gayet güzel cevaplar yazmışlar bende takviye yapmaya çalışayım. Bir olayın iş kazası olabilmesi için işyeri sıfatının olması, kaza geçirenin de iş akdi ile bağlantılı olması gerekiyor. Okul yönetimi cephesinden bakıldığında, evet bir iş yeridir ve okul çalışanlarının da iş akitleri var olduğundan bu gruptan herhangi birinin başına bir olay geldiğinde iş kazasıdır. Diğerlerinin, Yani öğrenci, öğrenci velisi, ziyaretçi ve/veya benzer diğer kişilerde iş akdi yoktur. Bu sebeple bu gruptan birine bir şey olduğunda, bu olay da bir kazadır ancak iş kazası değildir. Basit adli vaka olarak yorumlanabilir. Diğer taraftan okul yönetiminin, tüm herkesi ve bölgeyi kontrol ve gözetim yükümlülüğü vardır. Sonuç olarak öğrencinin yaşadığı iş kazası olmayan yaralanmalı bir vakadır. Yani ''taksirle adam yaralanması '' olayı yaşanmıştır. Yani istemeden de olsa kaza yaşanmıştır. Öğrenci velisi bu olayda yeter derecede önlem almadığı, yeter derecede kontrol gözetim eylemini yerine getirmediği için okul yönetiminden şikayetçi olabilir. Sonuç ne olur bilinmez. Lakin her şey bilirkişinin yazacağı rapora bağlıdır.

Saygılar.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.