Okul Binasında Entegre Risk Adp Tahliye Ekip Tatbikat

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
inşallah faydalı olur,

Hazırlanan “Tahliye Planları” basit çıkışı gösteren kroki değildir
okul-binasi-yanlis-tahliye-plani-01.jpg
okul-binasi-yanlis-tahliye-plani-02.jpg

Üstteki resimlerdeki örnekler, basit çıkışı gösteren krokilerdir
Risk unsurları doğru tespit edilmedikçe “Acil Durum Eylem Planı” ve “Tahliye Planı” çalışmaları doğru olmayacaktır

405-risk-haritasi-ve-tahliye-plani-school-okul_50x90cm-1ad-3mm-dekota.jpg

PDF Dosya
Örnek işyeri için risk analizi doğrultusunda Majör Risk bağlantılı Zemin Kat için 11 ayrı başlık mevcuttur. Bu 11 başlıktan birisi olan "Travma" için:
Bir okul binasında, hazırlanan “Acil Durum Eylem Planında” travmanın ne olduğu, travma önleyici tedbirleri nedir, travma sınırlandırıcı tedbirler nedir gibi ansiklopedik bilgilere yer verilmişse hazırlanan çalışma yanlıştır.

“Travma” riski olan yerler nerelerdir? -Merdivenler -Tuvaletler vb
“Travma Önleyici Tedbirler” – Merdivenlerde alınacak önlemler -Tuvaletlerde alınacak önlemler vb
“Travma” Müdahale prosedürleri nelerdir?
“Travma” durumunda hangi “Acil Durum Ekipleri” müdahale edecektir
“Travma” tatbikatları nerelede ve nasıl yapılacaktır

405-risk-haritasi-ve-tahliye-plani-school-okul-04.jpg

“Travma” ve “Tahliye Planı” ilişkisi nedir?
“Tahliye Planı” hep çıkışı gösteren kroki olarak algılanır ve yorumlanır.
Aksine, riskin olduğu yerlerin belirlenmesi, bu riske uygun müdahale envanterlerinin konuşlandırıldığı yerler ve envanter çeşitleri, “Acil Durum Ekipleri”nin riskin oluşacağı yere engelsiz ulaşmalarını sağlayacak yollar ve kişi/kişilerin riskin olduğu yerden güvenli alana ulaştırabileceği engelsiz ulaşım yollarını gösterir.
Netice olarak "Acil Kaçış Yolları" hem tahliye hemde acil durum ekiplerinin rahatlıkla ve süratle intikal edebildikleri "Çift Yönlü" bir hattır.
Riskin olduğu yerlerin "Acil Kaçış Yollarına" etki alanı kolayca gözlemlenebilir.


405-risk-haritasi-ve-tahliye-plani-school-okul-03.jpg

Her risk için ayrı ayrı ADP başlıkları belirlenir.
Her Risk/ADP için ayrı ayrı “Riskin oldupu yer” için önleyici tedbirler alınır
Her Risk/ADP için ayrı ayrı “Müdahale Envanterleri” belirlenir ve konuşlandırılır
“Genel Özet” olarak hazırlanmış “Tahliye Planı” Risk/ADP için “Acil Durum Ekip” intikali mümkün mü, kolay mı, yeterli sürede mi tatbikatı yapılır. Bu noktalardan kişi/kişilerin kısmi veya tam tahliye, acil kaçış yollarını kullanmalarının tatbikatı yapılır. Örneğin tuvaletlerde “Kaygan Zemin Riski” “Travma” söz konusu iken, “Sedye” bulunduruluyor mu? nerede? İlk Yardım ekibi olay yerine ne sürede ulaşacak, yaralı sedye ile ne kadar sürede güvenli bölgeye götürülebilecek?

İşyeri bölümleri dikkate alınarak, bu okul binasının Bodrum, Kat1, Kat2 vb bölümleri içinde aynı çalışmalar tekrar yapılır.
Örneğin Kat2'den sedye ile yaralı indirme tatbikatı yapılmadığı müddetçe, ADP çalışması tamamlanmış sayılmaz.
 

sinan75

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Nis 2012
Mesajlar
24
Tepki puanı
7
Travma” ve “Tahliye Planı” ilişkisi nedir?
“Tahliye Planı” hep çıkışı gösteren kroki olarak algılanır ve yorumlanır.
Aksine, riskin olduğu yerlerin belirlenmesi, bu riske uygun müdahale envanterlerinin konuşlandırıldığı yerler ve envanter çeşitleri, “Acil Durum Ekipleri”nin riskin oluşacağı yere engelsiz ulaşmalarını sağlayacak yollar ve kişi/kişilerin riskin olduğu yerden güvenli alana ulaştırabileceği engelsiz ulaşım yollarını gösterir.

Yukarıdaki ifadenizin dayanağı nedir şimdiye kadar yaptıklarınızın eksik olduğunumu söylüyorsunuz.
 

sinan75

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Nis 2012
Mesajlar
24
Tepki puanı
7
Yönetmelik değişikliğinde böyle bir anlam çıkaramadım.
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Sorunuz için teşekkürler. İnşallah açıklamalarımın bir faydası olur.

2015 ten beri birçok çalışma yaptım. Önemli bir kısmını revize etme imkanım oldu.
Websitemde, bu forumda çokça paylaştığım örnekler mevcuttur. İnternet ortamında paylaşılan örneklerde kısmen eksik gösterimler her zaman olabilir. Fiili uygulama fotoğrafları o tarih için gerçektir.

"Yukarıdaki ifadenizin dayanağı nedir"

"6331 sayılı yasa" "işyerlerinde acil durum yönetmeliği" "binaların yangından korunması hakkında yönetmelik" vb… diye cevap vereceğim, (sorunuzdan anladığım kadarıyla) muhtemelen bu yönetmelik ve rehberlerde böyle bir şey yazmıyor diyeceksiniz. 2. mesajınızda zaten bunu ifade etmişsiniz.

Risk analiziyle başlayan ADP dosyası bir bütündür, içerikler birbirine entegredir diyeceğim. Muhtemelen yine böyle bir metin yok diyeceksiniz. Entegrasyondan bahsedilmez dersiniz.

Bertaraf edilemeyen her majör risk için ADP başlığı belirlemeniz gerekli. Her ADP başlığı için de önleyici tedbir almak zorundasınız. Risklerin gerçekleşme ihtimaline karşı hem müdahale prosedürü belirlemeniz hem de müdahale envanterleri, kişisel koruyucu donanımları konuşlandırmak zorundasınız. Envanter ve KKD'ler gerçekleşmekte olan riske kolay, çabuk ve efektif müdahale için yeterli nitelik, nicelik ve konumda olmak zorundadır. Muhtemelen bazı kelimeler vardır ama bu cümleyi de mevzuatta bulamayacaksınız.

Riskin gerçekleşme anında, ADP başlığı kapsamında belirlediğiniz acil durum ekibi müdahale için intikal ederken, acil durum sorumlusunun kararıyla riskin büyüklüğü, etkisi vb şartlara bağlı olarak muhtemel var olan kişi/kişileri yatay tahliye ile tehlikeden uzaklaştıracak, fevkalade durumda tam tahliye emri verebilecektir. Tahliye konusunda acil durum kaçış yollarının kullanılmasında herkes hem fikirdir her halde. Acil durum ekiplerinin kullanacağı yollar neresidir? Bu mevzuatta yazılı bir metin olmamakla beraber, yaralanmış kişiye ulaşmak için sedye taşıyan ilk yardım ekibinin güvenli acil kaçış yollarını kullanması ve aynı yolu takip ederek yaralıyı güvenli alana taşıması gereklilik midir? İlla mevzuatta böyle bir cümlenin yazması mı gereklidir? Bu yasal dayanakla "şu kanun" "şu maddeye bağlı olarak" diye bir cümle mi gereklidir? Ya da mevzuatta böyle bir hüküm yok ilk yardım ekibi masa sandalye, sıraların üzerinden atlayıp sedyeyi taşır mı diyebiliriz? Ya da acil kaçış yolları yanlızca tahliye içindir, yaralıyı taşıyan ilk yardım ekibi diğer yolları kullansın mı diyelim?

Enerji odasında çıkabilecek A sınıfı yangın ile çay ocağında çıkabilecek A sınıfı yangın, ADP başlığı olarak aynı isme sahip olsalar da 2 ayrı başlıktır. Enerji odası ve çay ocağı önleyici tedbirleri, müdahale envanterleri, konumları, intikal süreleri, tahliye gereklilikleri ile net olarak ayrışırlar. ADP dosyasında enerji odasında A sınıfı yangın riskine karşı, önleyici tedbir, müdahale envanteri, KKD vb çözümlemelere, çay ocağı için aynı şekilde çözümlemelere yer vermemiş, genel ansiklopedik bilgi olarak A sınıfı yangınlar diye bir başlıkla yetinmişseniz bu sizi bağlar. Muhtemelen mevzuatta böyle bir paragrafla da karşılaşmamışsınızdır.

Sırf yönetmelikte tehlike noktaları işaretlenir diyerek tahliye kat planı üzerinde enerji odasına "elektrik tehlikesi" işareti koymakla yetinebilirsiniz. Enerji odası kimsenin bulunmadığı bir bölüm olarak zamanında fark edilmesi ve müdahale ile risk sınırlandırılabilir. Kontrolden çıkmış, tehlike büyümüş ve tahliye yollarına etkisini önceden ölçmezseniz, çift merdiven şaftı olan bir binada bulunanları 2ye ayırıp sağ ve sol merdivenlerden tahliye edebilirsiniz. Gerçekte enerji odası yangını (örneğin) sol kanat merdiveni dumana boğmuş olabilir. Tek merdiveni olan binada tamamen kullanılmaz kılabilir ki ADP dosyanız bu noktada devreye girer. ADP dosyasında tek merdiven, bodrum kat enerji odası, geç fark edilen ve büyüyen A sınıfı yangın, olay yerine intikal etmesi gereken söndürme ekibi, müdahale envanterleri, KKD'ler, tahliye edilemeyen, mahsur kalmış kat1 kat2 ve kat3 te bulunan kişiler durumunun çözümlemesi yer almalıdır. Keşke bu kadarla kalsa. Bodrum katta bulunan bu risk için söndürme ekibini en hızlı intikal edebilecek bodrum kat, zemin kat çalışanlarından belirlemeniz lazım. Kat2 kat3 çalışanlarından belirlediyseniz hepten geçmiş olsun. Bahçede limon sandığı/teneke yakıp söndürmek, söndürücü tüpü kullanma eğitimidir. Ama enerji odasında yangın çıktı senaryosunu uygulamak tatbikattır. Muhtemelen bu yazdığım "hikayeler" için mevzuatta böyle şeyler yazmıyor, denetime gelen isg'ciler hiç böyle şeyler istemedi, a sınıfı yangın nedir ne yapılır açıklamalarının yazılı olduğu ADP dosyamız uygun görüldü de diyebilirsiniz.

Okul örneklerinde, dış bahçe raylı kapı, trafik, servis, kantin, spor salonu, etkinlik atölyeleri, laboratuvar vb birçok bölüm mevcuttur. Basit bir okul zemin katında majör risk/ADP 10-14 çeşittir. Merdivende düşme/Travma ile tuvalet ıslak zemin/travma arasında da A sınıfı yangın kadar fark mevcuttur. Aslen gerçekleşen travma sıklığı yangın riskinden çok daha fazladır. Dikkat edilecek detay, zemin kat tuvaletle kat1 kat2 kat3 tuvaletleri diğer bölüm risklerinden de kat bazlı olarak da ayrıştırmaktır. Bazı kurumlar travmayı tek başlık tek noktaymış gibi algılayabilir, tek sedye yeterli, hatta gerek yok 112 gelir zaten diye yorumlayabilir. Bazı kurumlar, ecza dolabı gibi mevzuatta karşılığı yok, sedyeye de para mı harcayalım diyebilirler.

Kat planı üzerine risk işaretlerini koyduktan sonra, ilgili risklere uygun doğru konumda müdahale envanterlerini işaretlemek, bu noktalara ulaşım ve bu noktalardan tahliye yolları, kısmi (yatay) veya tam tahliye kararlarını risklerin her biri için ayrı ayrı ölçmek, yapılan bu hazırlıkları tatbikat ile değerlendirmek doğru bir ADP dosyasının bölümlerini oluşturur.

Yazdıklarımın önemli bir kısmını mevzuatta bulamazsınız. Mevzuatın dili "Hukuk" tur, halk diliyle yazılmaz. 5 milyon çeşit işyerinin gereklerini telegraf yazar gibi olabilecek en az kelimeyi kullanarak yazım uslubunun neticesidir. İşyerlerinde acil durum yönetmeliği sadece BYKHY atıfta bulunur, diğer yönetmelikleri zikretmez. Buna dayanarak sağlık güvenlik işaretleri yönetmeliğini yok mu sayacaksınız?bTahliye Planı işaretlemelerinde emoji kullanılmasına kimse yanlış dememişse doğru mu kabul edilir? Tahliye Planı zemin katın 12 farklı ADP başlığına cevap verebilecek nitelikte değil, ADP çözümlemenizi sağlayamıyorsa, denetleyen hiç kimse bu eksik/yanlış dememişse hazırlanan çalışma doğru olarak mı nitelenmeli?

Yaralanmış bir öğrencinin anne babasına biz mevzuatta ne yazıyorsa onu uyguladık, bekledik ama 112 geç geldi demek doğru mudur?

Bakanlıktaki ilk toplantımda, Allah razı olsun, mevzuat daire başkanı İsmail bey eksikliğimi görüp "mevzuatı iyi oku öğren" diye öğütlemişti.
Yazdıklarımın hepsinin kaynağı/dayanağı mevzuatta mevcuttur.
 

kcrabiaa

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Eki 2019
Mesajlar
17
Tepki puanı
4
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar,
Tahliye planlarında makinelere yer verilip verilmemesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Ben tahliye planına makineleri de yerleştirdim, ama daha anlaşılabilir olsun diye çıkartmayı düşünüyorum sadece bölüm isimleri yazsam ne kadar doğru olur ?
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Merhabalar,
Tahliye planlarında makinelere yer verilip verilmemesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Ben tahliye planına makineleri de yerleştirdim, ama daha anlaşılabilir olsun diye çıkartmayı düşünüyorum sadece bölüm isimleri yazsam ne kadar doğru olur ?
iyi çalışmalar,

makine ekipman vb, kaçış yollarına, yaya yürüyüş yollarına, forklift vb araç yollarına etkilerini görmek için çizmek yerinde olur. çizim kaynağı olmadığı durumlarda alan taraması yapılmalıdır

makine ekipman, risk analizine bağlı olarak, adp başlığı üretebileceği hususların tehlike işaretleriyle belirtilmesi yerinde olur. elektrik bağlantısı, gaz bağlantısı, kesici aletler barındırabilir

isim yazmaktan kaçının, tahliye planı içeridekileri dışarı çıkartmak amaçlı ana fonksiyonu, yazılan isim, alan, bölüm vb fonksiyonunu tersine çevirip yer bulma, yerleşim planı haline dönüştürür. çoğu kişi ve kurum 2sini bir arada halletmek gibi yanlış uygulamalar yapabilmektedir.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.