- Katılım
- 26 Şub 2012
- Mesajlar
- 802
- Tepki puanı
- 5,502
- Meslek
- Uzman (B)
-12- KAZAYA RAMAK KALMA DURUMLARI
Bu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır. http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/
Gerçek hayatta acı vaya zarar teşkil etmeyen kazaların baştan savılması tehlikeli olabilir. Kazalar olduğunda ya da “kazaya ramak kalma” olarak belirlendiğinde kırmızı uyarı bayrağını direğe çekmeliyiz. Çünkü yaralanmasız kazalar birşeylerin yanlış olduğuna dair önemli bir işarettir.
Bazen “near miss” yani “kazaya ramak kalma” durumlarını yanlış teşhis ederiz ya da teşhis edemeyiz. Çünkü şansın bizden yana olduğunu ve bizi kazalardan koruyacağını düşünürüz. İhmalkarlığımızdan dolayı bu durumları görmezden geliriz. Ancak kazaları önlemede şansa güvenilmemesi gerektiğinin öğrenilmesini umut ediyoruz.
Olabilecek kazaları azaltmanın en iyi yolu esas sebeplerin araştırılması ve “ucuz atlatılmış olan ” hadiseler ile ilgili düzeltici önlem alınmasıdır. Bunların listesi sonsuza kadar uzayıp gidebilir: Makinaların uygun muhafaza edilmemesi, ekipmanların yanlış muhafaza edilmesi veya topraklanması, parmaklık veya korkuluk bulunmaması, yetersiz temizlik, yanlış depolanmış materyaller, yerden çıkan bir nesneye ayağın çarpması, keskin bir nesneye çarpmak, bir yığına takılmak ve sendelemek...”bütün bu kazaya ramak kalma durumlarından ” çıkarılması gereken ders bunların, yaralanma meydana gelinceye kadar devam edeceğinin bilinmesidir.
Nasıl yardım edebilirsiniz? Gördüğünüz her kazayı, olayı derhal amirinize rapor ediniz. Böylece olası kazaları azaltmak için araştırma yapılıp, olayların takip edilmesi sağlanır. Amirler herşeyi her an göremedikleri için bu konuda sizin ve iş arkadaşlarınızın raporlarınıza ihtiyaç duyarlar.
Eğer bir “ucuz atlatılan” bir olaya tanık olduysanız ya da olay başınıza geldiyse bir dahaki sefere kurtulmak için ikinci bir şansınız olmayabilir. Çalıştığınız ortamda kendinizin ve çevrenizdekilerin emniyeti için üzerinize düşeni yapın.
“Böyle durumları” derhal amirinize rapor ediniz.
KAYNAK:http://www.toolboxtopics.com/Audio%20Topics/Vol%201%20disk%202/19%20What%20Safety%20Means.htmBu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır. http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/