Soru : İsg Önlisans Tez

Melis Salbaş

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Kas 2018
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhaba, ben ön lisans isg okuyorum yaz dönemi tez hazırlamamız gerek ve şimdiden hazırlanmaya başlamak istiyorum.İspanya da iş güvenliği iyi ve istatiksel olarak yaralanma ölüm az diye duymuştum belki de olmayabilir sadece duydum ve şahsi olarak orayı sevdiğimden dolayı ispanyada iş sağlığı ve güvenliği konusunu tez konum yapmak istiyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkürler...
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,842
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle güzel bir araştırma yaklaşımı.
Ancak :
1) Önlisans bölümlerinde yıl sonunda bitirme projesi verilir. (Ben de yaptım :) ) Tez daha farklıdır. (İSG Yüksek Lisans Eğitiminde yaptım :) )
2) Araştırmak istemeniz çok güzel. Ancak yabancı dile sahip ve sahip değil iseniz, yabancı yayın literatür taraması yapmanız çok zor. İspanyolca ve/veya İngilizce'ye hakim olmanız gerekiyor. Google translate herşeyi çevirmiyor, bilginiz olsun.
3) Elinizdeki en büyük literatür araştırma imkanı internet. Örneğin "spain health and safety regulations" gibi kelimeleri arama bölümüne yazarsanız, bu linkteki gibi sonuçlar alabilirsiniz. Spain health and safety regulations
4) İspanyadaki iş kazaları, alınan önlemler vb. gibi konular için yine ingilizce olarak bu terimleri arama motoruna yazdığınızda bir çok kaynak karşınıza çıkacaktır. Örnek link Spain Safety Accidents.
Bu arada 2016 yalında İspanyada 476,032 iş kazası meydana gelmiş. Bunların 476 tanesi ölümlü, 3,543 tanesi ise ciddi yaralanmalı imiş :) (Bknz. Link ve ekli arama sonuc ekran görüntüsü)
5) Ancak yine de bu konuda çalışmak isterseniz öncelikle Evren ve örnek belirleyin. Örneğin, "İspanya iş sağlığı güvenliği kurallarına göre kaza önleme konusunda yapılan iyi uygulamaların incelenmesi" gibi, gibi. Sonrasında literatür taramanızı belirlediğiniz örnekleme göre yapmaya başlayın. Bulduğunuz her dokümanın linklerini mutlaka kayıt edin, unutmayın, çünkü bitirme projesinde bahsedeceğiniz her şey için bu linkleri kullanacaksınız.
Örneğin iyi uygulamaların incelenmesi konusunda , İSG temsilcisi uygulamasından bahsetmek gerekebilir.
O zaman :
"Safety representatives
In Spain, these are called delegados de prevención (prevention delegates).
Health and safety representatives should be present in all companies and workplaces employing more than five people. They have substantial consultation rights and in larger companies they work with employers in health and safety committees. " https://app.croneri.co.uk/topics/spain/indepth#WKID-201805030721220618-76005123"
cümlesinin Türkçesini yazmanız ve cümle sonunda da alıntıladığınız linki eklemeniz gerekecektir.

Sonuç olarak,
1) Ön lisans eğitimi bitirme ödevi için yabancı bir ülkeye ait İSG sistemi incelemesi sizi yorar. Bence bu konuyu İSG Tezli Yüksek Lisans yapacağınız zaman ele alın.
2) Okul bitimi sonrasında önünüzde bir uzmanlık sınavı süreci başlayacak. Kursa gideceksiniz, sınava hazırlanacaksınız. Ki bu sınava hazırlanma öyle kolay bir şey değil. Adamlar C sınıfı için bile yönetmelik dipnotlarından soru çıkartmış durumdalar. Önünüzde bir dünya ulusal yönetmelik olacak.
3) Ön lisans bitirme ödevi için kendi ülkemize ait bir konuyu tercih etmeniz size hem daha büyük kolaylık sağlar, hem de önünüzdeki İSG uzmanlık sınavına hazırlanmanıza yönetmelikleri incelemek, okumak bakımından büyük yardım sağlar.
4) Ayrıca, yazın aynı zamanda bir staj işi ile uğraşacaksınız. (Staj ben de yaptım :) )

İyi dersler, kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • ScreenHunter 05.png
    ScreenHunter 05.png
    56.7 KB · Görüntüleme: 6

Melis Salbaş

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Kas 2018
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Tecrübeleriniz ve bilgilerinizle yorum yapıp beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.
Sürekli ''tez'' kelimesini duyduğumuzdan dolayı aklımda hep bir tez kelimesi kalmış, evet bitirme projesiymiş.
Avrupa istatistiklerine baktığımda ve evet yine ispanya en düşük oranda değilmiş hollandaymış... Türkiyenin bu kadar fazla işçi ölümleri çok üzücü. link ; https://tr.euronews.com/2018/10/23/...fazla-isci-olumlerinin-yasandigi-ulke-turkiye
Yorumunuz bana çok mantıklı geldi yol göstermiş oldunuz, Türkiye hakkında konu bulmak sınav için de yardımcı olabilir.
Umarım yüksek lisans yapmakta nasip olur.
Staj konusunda da zaten okulda bu yazın staj yapmıştım bir de kursta yapmak bana çok mantıksız gelmiştir ama malum zorunluluk.
Tekrar teşekkür ederim bitirme projemi Türkiye hakkında konu bulacağım, kolay gelsin :)
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,842
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle nazik mesajınız ve yorumlarıma değer verdiğiniz için teşekkür ederim.
Şimdi yazdığınız mesajda belirttiğiniz bir iki husus hakkında yazmak isterim.

Tecrübeleriniz ve bilgilerinizle yorum yapıp beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.
Türkiye hakkında konu bulmak sınav için de yardımcı olabilir.

"de" emin olun gereksiz.
Neden ? İSG Ön Lisans veya Lisans bölümlerini neden okuyorsunuz? İş Güvenliği Uzmanı olmak için. Evet çok derin bir konu ve tartışmaya açık. Ancak İş Güvenliği Uzmanı olabilmeniz için mevzuatta belirtilen meşhur A-B-C tipi uzmanlık sınavına girip bu sınavı kazanmak gerekiyor.
Açıkçası ben mühendis kökenli olmadığımdan dolayı, yaklaşık 20 yıldır uluslararası iş güvenliği sisteminde bir Safety Professional & Trainer of the trainers" olmama rağmen, Türk sistemi beni kabul etmediğinden dolayı Türk İSG sistemine entegre olmak adına örgün öğretim İSG ön lisans okudum ve C sınavına girdim ve kazandım. Sanırım yıl 2015 idi.
Sınavdan çıktığımda kendi kendime aynen şunu sordum : "Bu sorulara verilen cevaplara göre mi iş güvenliği gibi ciddi bir alanda kişilerin uzmanlık bilgilerini değerlendiriyorlar?". Ve İSG Tezli Yüksek Lisansını bitirmeme rağmen ve doktora öğrencisi olmama rağmen halen daha C sınıfı iş güvenliği uzmanıyım.
Neden? Bu zamana kadar ki yapılan tüm uzmanlık sınıfı sınav sorularını incelediğimde, -ki ben iyi bir yönetmelikçiyimdir, beylik üç beş soru haricinde bir çok sorunun cevabını yönetmeliklerde bulmak için resmen kelime kelime tekrardan yönetmelik okudum. Yönetmelik ekinde bulunan tablonun altındaki dipnot açıklamalardan dahi soru var. Ve hatta bir kısmının cevabını bulamadım, bilenlere sordum, söyledikleri yönetmelikler ile bizim iş güvenliği bakımından hiç ilgimiz bile yok. Dolayısı ile bu uzmanlık sınavı tamamen benim için bir garabet. A-B olmak için hiç uğraşamam diye karar aldım ve uyguluyorum. Ben hali hazırda kendi sistemlerim (OSH & NEBOSH) içinde çalışıyorum.
Ancak sizler gençsiniz ve bu bölümü uzman olmak için okuyorsunuz. Bu sınava girip geçerli not almak zorundasınız. Bunun da temeli mevcut yönetmelikleri alıp okumak , not çıkartmak ve -forumda mevcut- geçmiş sınav soruları ile karşılaştırarak, tekrardan okumak.
Bitirme projesi olayına çok takılmayın. Kopyala yapıştır tarzı bir dünya İSG bitirme projesi internette açık ortamda gezip duruyor. Onu yaparsınız, halledersiniz. Fakat bitirme projenizde Türkiye İSG mevzuatını size taratacak, inceletecek bir konu bulmanız -ki bir dünya var- bu sınava hazırlanmanız ve geçmeniz bakımından çok daha iyi.

Umarım yüksek lisans yapmakta nasip olur.

Bu cümle biraz göreceli olmuş. Çünkü Yüksek Lisans için sadece bir LİSANS diploması lazım. Şu an ki şartlarda bunu elde etmek çok kolay. Muhteşem bir Açıköğretim Eğitim Sistemimiz var. Her ne kadar AÖF diplomalarını çoğu zaman burun kıvrılabiliyor ama sonuç? Sonuç = kabul edilmiş bir LİSANS diploması :)
Kendinize bir akademik kariyer planı yapın. Şu an ki eğitim durumunuzu (lisans mezunu olup da, uzmanlık için ön lisans okuyor olabilirsiniz) bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim :
İSG ön lisansı yaparken mutlaka DGS (Dikey Geçiş Sınavına) kayıt yaptırın. ÖSYM sayfasından kayıt tarihlerini takip edin (Bknz. Ekli ekran görüntüsü) . Gelecek yaz (2020) okulunuz zaten bitiyor, yazın DGS sınavına mutlaka girin ve ANADOLU Üni. AÖF lisans tamamlama bölümlerinden en basitlerini seçin (İktisat, Çalışma Ekononomisi, Felsefe, Sosyoloji hariç) mutlaka kazanacaksınız ve hem C sınıfı uzman olarak çalışırsınız hem de açık öğretim sistemi içinde LİSANS TAMAMLAMA yaparsınız. Sizi yormaz. (Zaten açıköğretimmmm, ne olacak? işaretle işaretle geç! deniyor :) :) )
Sonrası? Bitirdiğinizde (iki yıl sonrası) İSG Yüksek Lisans yapma imkanını kendiniz kazanmış olursunuz.
Yüksek Lisans konusunda da şunu söyleyeyim, lütfen "B uzmanlık sınavına gireyim, B olayımda uzmanlıkta daha çok para kazanayım vs. vs." mantığı ile TEZSİZ yüksek lisans yolunda yürümeyin. Doğrudan TEZLİ yüksek lisans eğitimini tercihin edin. Zamanın insana neler getireceğini, nasıl kapılar açacağını görmeniz için önünüzde uzun yıllar var :) ;)

İyi dersler, başarılar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • ScreenHunter 06.png
    ScreenHunter 06.png
    140.4 KB · Görüntüleme: 2

Melis Salbaş

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Kas 2018
Mesajlar
3
Tepki puanı
2
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Tecrübeli ve deneyimli, kendini geliştirmiş, okuduğum mesleği şuanda icra eden herkesin yorumu benim için değerlidir yazdığınız her yorumu ince ince okudum.
Akademik kariyer kesinlikle benim açımdan olması gerek DGS dediğiniz gibi açıköğretimler tabiri caizse daha kolay girilebilip lisansa tamamlanabiliyormuş telefonumda 2020 dgs kayıt tarihinin anımsatıcısı dahi var :evet:
Mevzuat dersimizde zaten geniş çaplı öğreniyoruz, hocamızda bu konuda çok iyi.
Dediğiniz herşeyde haklısınız gibime geliyor saygım sonsuz yorumlarınız değerlendirilebilecek açık fikirli düzeyde tekrar teşekkürler, size de afganistanda iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.