Isg Mevzuatında Yönetmeliklerin Yeri Ve Önemi Nedir ?

Yakup_

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
10
Tepki puanı
4
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Arkadaşlar soruyu cevaplamama yardımcı olur musunuz staj yapamadık diye bütün hocalar word araştırması verdiler çok sıkıştık
16218514420616872978329063916496.jpg
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
592
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
İnşallah faydalı olur. bilgi sahibi olduğum hususlarda yazabiliyorum, inşallah diğer konularda bilgi sahibi olanlarda yazarlar

- burada kullanılan resim ve yazıları ödevinize yardımcı fikir, görüş olarak serbestçe "geliştirmek, kendi görüş ve düşüncelerinizle düzenlemek" koşuluyla kullanabilirsiniz
- bölümünüzdeki diğer arkadaşlarınızın da faydalanmasını sağlayın
- olduğu gibi kopyala yapıştır yapmayın, kısaltmaları ve bahsi geçen maddeleri tam olarak ismi tarih ve resmi gazete sayısıyla belirtin

Bu diyagram her nekadar tahliye planlarıyla ilgili ise de, ADP, önleyici sınırlandırıcı tedbirler ve talimatlarda da geçerlidir.
106 yonetmelik ve tahliye planlari.jpg

mevzuat dili hukuksaldır. toplumun önemli bir kısmının hukuk eğitimi olmadığından "kanun - yönetmelik - yönerge - kılavuz" birbirlerini bağlayıcığı, ilişkileri anlaşılmaz
Mevzuat kullandığı dil itibariyle basit bir atıf yapar, bütünü kapsar: Md10 BYKHY hükümleri dikkate alınır
işyerlerinde acil durum yönetmeliği gereği, acil durum planları yapacaksınız ve BYKHY hükümlerini dikkate alacaksınız.
ADP'ler risk analizi doğrultusunda, önleyici - sınırlandırıcı tedbirler, müdahale yöntemleri ve tahliye planlarından oluşuyorsa, tedbirler, yöntemler ve planlarda BYKHY hükümleriyle çelişmemelidir.
alarm butonu yangın vb tehlikeler için ADP'lerde sınırlandırıcı tedbirlerdendir. BYKHY gereği alarm butonları kaçış yolu üzerinde bulunur. kaçış yolları yine BYKHY gereği mesafe, kullanıcı yükü vb şartlar sağlandığı için "kaçış yolu" olur. binanın ana giriş kapısı - cümle kapısı- aynı zamanda ana çıkış kapısıdır. çıkışa giden yol acil çıkış yolu değildir.
hukuksal dil bağlayıcılık ve gerekler: yönetmelik gerekleri yerine getirilmeden çıkışa giden yolu "acil çıkış" olarak kabul edip levhalandıramazsınız.
levha astığınız için çıkışa giden yol acil çıkış yolu sıfatını almaz

eksiklik bu noktada başlıyor. yönetmelik hukuki dille kendisini ifade etmiş olduğu halde, işveren, eğitimli, sertifikalı iş güvenliği uzmanları, denetleyenler farklı algılayabilmektedir. yayımlanmış kılavuzlar, tez yazıları, bunları okuyan, bunlara ulaşabilen kişi/kurum sayısını uygulamadaki örnek ve başarılara göre siz değerlendirin.
çıkın amfiden, acil çıkış kapısına varıncaya dek gözlemleyin ve ayırt etmeye çalışın, tedbirler alındığı için mi acil çıkış levhalarınız var? levhalar asıldığı için mi çıkışa giden yolun adını acil çıkış olarak kabul ediyorsunuz? en basit kontrolünüz aracınız acil durum aydınlatmasıdır. üniversite olarak "acil kaçış yollarını" "acil durum aydınlatmasıyla" donatmanız gerekir. yangın dumanında kör karanlıkta koridor merdiven kapı aydınlatılıyor mu? yoksa yalandan göstermelik kullanılan sadece kendisini aydınlatan üzerinde hiç bir ibare olmayan veya sadece exit yazan "ışıklı yönlendirme levhalarınız" mı var? Türkiye genelinde elma ile armutların karıştırıldığı en basit örneklerden birisidir, inşallah düzelecek.

yangin-durumunda-yayalarin-tahliyelerinin-simulasyonu_9228726.jpg
ADP'lerin önemli bir kısmı "Tahliye" gerektirdiğinden ve İADY Md10 dikkate alınmadığından buna benzer çok sayıda eksiklik ve yanlış uygulama mevcuttur

yönetmelik dili, işyerlerinin, sektörel, mimari, coğrafi, demgrafik vb birçok özelliğe göre farklılık arz etmesi sebebiyle genel ifadeler içerirken yayımlanan kılavuz, tez vb dökümanlarla bu açık giderilmeye çalışılır. ancak işyerleri İADY'nin kısa ifadelerini yeterlilik addederek havaalanı giriş kapısı camına, havaalanı projesini A3 kağıda küçültüp üzerine tahliye planı yazarak selobantla yapıştırmayı yeterli görmektedir fotoğraf 2016 yılına aittir. son 1 yıla ait birçok örneği google'dan arayıp bulabilirsiniz

havaalani tahliye plani.jpg

Mevzuatta BYKHY harici bağlayıcı başka yönetmelik ve kılavuzlar mevcuttur, ancak işyerleri yönetmeliğin 4-5 maddesini dikkate alıp ve özellikle risk analizi yapmadan , başka kişi/kurumlarca yapılmış çalışmaları risk analizlerini, acil durum planlarını, önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri kopyalayarak kullanan çok sayıda kişi/kurum mevcuttur. ödev konunuz çözüm değil yarar ve zararları araştırdığı için fazla uzağa gitmeye gerek yok.

Üniversitenizin mevcut acil durum planları dosyasını alın, 5 farklı üniversite (tıp, mühendislik, işletme...) yanyana koyun, font renk bile vb değişiklik yapılmadan kopyalanmış örneklere kolayca ulaşacaksınız.
şimdi BYKHY, sivil savunma , belediyeler kanunu vb birçok mevzuat kaynağı size ABCDEF sınıfı yangınlardan bahseder. yönetmelik risk analizi doğrultusunda adp hazırlamanızı ister. ancak, hangi adp dosyasını incelerseniz inceleyin, tek bir yangın müdahale planı göreceksiniz. üniversitenizin yemekhane ve mutfağı varsa, F sınıfı yangın çıkma riski vardır ve müdahale yöntemi diğerlerinden farklıdır. kazan dairesi yanıcı sıvı B sınıfı yangın müdahalesi, yangın söndürme müdahale planı farklıdır. kantin kafeterya lpg tüp ile çay ocağı, tost makinesi, pişirim kullanıyorsa C sınıfı yangın algoritması kurmanız gerekir. yani üniversitenin her binası için ayrı ayrı, her binada mevcut bölümlere göre ayrı ayrı risk analizi, önleyici sınırlandırıcı tedbirleri, müdahale planları prosedürleri ve tahliye planları olması gerekirken kanun mevzuat vb döküman tekrarları okur durusunuz.
yangin 004s.jpg
Bu algoritmalar henüz hazırlık aşamasındadır, tamamlanınca paylaşacağım inşallah

bunlar yönetmelikte açık ifade edilmişken kopyala yapıştırla iş yapıp, var mı var gerçeğini değiştirmek mevzuatla biraz zor olacaktır.

kılavuzlar örnek çalışmalardır, isg bir döngüdür, yönetmelik güncellemeler ister. açık kalan konularda TSE CE ve ISO'ya bakın der, kendisini kurtarır. ne varki işverene doğru bilgiyi vermekle yükümlü İGU, ya anlamamıştır ya ödenek yoktur, bir türlü mevzuatın tam karşılığını veremez.
yayımlanan kılavuz/rehberlerdeki tedbir, talimat, algoritma, tahliye planı örnekleri nihai, geliştirilemeyecek son nokta, kanun hükmü asla değiştirilemez olarak algılanır ve kopyalanarak kullanılır. adı üzerinde "örnek" inşallah bununda ne anlama geldiğini öğreneceğiz

gelelim çok ciddi mevzuat eksikliğine, daha önce 4 kez toplantı yapma imkanım oldu. her seferinde dile getirdim. ISO 7010 sembolleri TSE'den temin edilebilir. TSE tarafından kabul edilmiştir, Türkçeleştirilmiştir. (biraz geriden geliyorlar olsun)
İYADY avrupa birliği uyum süreci doğrultusunda hazırlanmış, 92/58/EEC avrupa birliği kararının tercümesi olan Sağlık Güvenlik İşaretleri yönetmeliği, bu karar ISO3864 standartının derlemesi olup, ISO 7010 yeni halidir. Avrupa birliği (2021 yılında hala siyah beyaz televizyon kullananlar vardır) ISO3864 ve ISO7010'u aynı anda yürürlükte tutmaktadır. ISO3864'e göre yapılmış uygulanmış levha vb çalışmaları red etmez, yeni yapacaklar için ISO 7010 şartı arar.
ancak Bakanlık nezninde ekonomik şartlar vb hususlar dikkate alınarak ISO 7010 gerekliliği hayata geçirilmemiştir.
sağlık güvenlik işaretleri yönetmeliği, ekinde bulunan örnekler uygulama için yerterli olarak nitelendirilmiştir. neticesinde bu yönetmelikte "alarm butonu" "toplanma alanı" " acil stop butonu" vb birçok sembolun eksikliği, mevzuat gereği işyeri ve eklentilerinde alınacak önlemler yönetmeliği md 8 gereğince TSE, CE, ISO kaynaklarına bakılmalı, neticesinde ISO 7010 sembolleri kullanılması gerekirken, gülen yüzler, yıldızlar vb anlam ilişkisi kuramayacağınız uygulamalar ortaya çıkmıştır. 92 58 ECC vs ISO7010-01.jpg



301-0.jpg

page_19 (2).jpg
Bu işaretlemeler sadece ahliye planlarında değil, emredici, yasaklayıcı, tehlike uyarı levhalarında kullanıldıklarından, mevzuatın bu eksik yorumlanması, ve bu eksikliğe göz yumulması karikatür düzeyinde uyarı levhalarıyla neticelenmektedir.

is-guvenligi-levhalari.jpg

ISO 7010 Uyarı Levhaları_warning 1.jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.