Soru : Iş Sağlığı Ve Güvenliği Öğrencisinin Kendisini Geliştirmesi Hakkında

Bozbora42

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Eyl 2012
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhabalar örgün öğretim Selçuk Üniversitesi İktisat bölümündeyim ayrıca Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İş sağlığı ve Güvenliği bölümü 1.sınıf öğrencisiyim.Dersleri günü gününe takip ediyorum elimden geldiğince örgün öğretim derslerimden vakit kaldıkça İSG hakkında makaleler yazılar çalışma koşulları hakkında bilgi almaya çalışıyorum ama bazen yetersiz kalıyor bu durumda da sizden yardım beklemek zorundayım.Konuyu uzatmadan soru sormak istiyorum ;
1 )Bir İSG öğrencisi olarak kendimi nasıl geliştirip tecrübe sağlamayalıyım ? Örneğin Konya'da ikamet ediyorum ilimdeki fabrikalarda meslekte tecrübe kazanmak adına cüzi miktarda veya ücretsiz çalışma durumum var mıdır ?Yani bu adam gelsin gitsin fabrikada tecrübe kazansın gibi bir durum olabilir mi ?
2) İSG sınavı kontenjanlı mıdır ? Senede iki defa oluyormuş galiba ,bunun için kurslara gitmek zorunlumudur ?
3)Türkiye genelinde veya Konya'da C sınıfı İSG uzmanı ortalama ne kadar ücrete başlar ? Mesleğin geleceği parlak mı (artan yeni mezun açısından )
4)Bir fabrika tekniker çalıştırabilir mi ?
5) Örneğin bir fabrikanın hem muhasebesine(iktisat mezunu olarak) Hemde İSG 'sine aynı anda bakma durumum var mıdır ?
6) Ve en önemlisi dil bilmek fayda eder mi Temel seviye Korece biliyorum ,Mesela Rusya'da İnşaat sektörü gelişmiş düzeyde Rusça bilmek bana fayda sağlayıp orda İSG uzmanı olarak çalışmamın kapısını açar mı
7) Bazı yerler mühendis kökenli İSG uzmanı istiyor bu her yerde böyle mi ?
8) Mezun olunca ne yapmalıyım OSGB mi yoksa direk bir yerde başlamak mı ?
Geçen sene bu bölümü istemiştim olmadı bu sene nasip oldu .O yüzden mesleğimi severek yapabileceğime inanıyorum .
Bilgilendiren abilerim , kardeşlerime şimdiden iyi günler ,iyi forumlar .
 

Uzman Özlem

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
20 Ara 2012
Mesajlar
113
Tepki puanı
118
Meslek
Uzman (C)
Merhaba;
Sorularına cevap vereyim, eksik kalan yerleri de diğer arkadaşlar tamamlarlar mutlaka.

1) Cüzi miktarda veya ücretsiz senin bir fabrikaya gitmen demek işveren SGK girişi ve bunun masrafı demektir. Kabul edecek bir fabrika bulabilirsen neden olmasın, ama tam zamanlı uzmanın çalıştığı bir işletme olmasına özen göstermen lazım aksi halde sana bir faydası olacağını sanmıyorum, sadece fabrika görmüşlüğünle kalırsın. Ne yazık ki çoğu işletme stajyeri bile bünyesinde istemiyor. SGK başlatmadan seni işletmeye sokarak zaten bir risk alacaklarını da düşünmüyorum ki öyle bir şeyle karşılaşırsan bile sen bu riske girme.
2) İSG sınavı kontenjanlı değil, sınavı girip 70 alan herkes geçmiş sayılıyor. Ama ben ilerleyen zamanlar da kontenjanlı yapmaları gerekeceğine inanıyorum ki sayı abartı derecede çok artmaya başladı çünkü. Ve sen bunun okulundan mezun olacağın için senin kursa gitmene gerek yok.
3) Konya'da durum nedir bilemem ama ben Gaziantep'teyim ve buranın çok ciddi derecede büyük bir organizesi var. Burada ve Mersin, Adana, Maraş gibi Akdeniz Bölgesi'nden bildiğim fiyatlar ne yazık ki iç açıcı değil. C Sınıfı bir uzmanın ederi 1000 - 1500 Tl arasında değişmektedir. En çokta duyduğum 1250 tl'dir. Konya'da bundan farklı olmaz kanımca.İşletmeler de genelde iş deneyimi olsun isterler kendi bünyelerine alacakları zaman, Ama şu saatte onlarda da başlasan tahminim 1500 - 2000 olur tam zamanlı, duyduklarım o yönde hep.
4) Bence iş güvenliğine başladığın zaman bir fabrika da başka dallara girmemeni öneririm. Çünkü zaten riskleri çok fazla olan bir işle uğraşacaksın, bir de aklını muhasebe gibi başka stresli bir işle karıştırma. Kararını ver önce ondan sonra tercihini yap derim.
5) Dil bilmek Türkiye de çalışırken çokta önemli değil açıkçası, benim de dil eğitimim var ama bu zamana kadar hiç gereksinim duymadım. Dil bilmen sadece yurtdışında çalışıp bu işi yapmak istediğin zaman sana fayda gösterir.
6) Her yer daha çok mühendis kökenli uzman arıyor doğrudur. Ben de mühendisim. Onların aslında neden mühendis kökenli uzman aradığını da anlam verebiliyorum. Çünkü her ne kadar farklı fakülteler de olsa hepsinin mühendislik dersleri almasından dolayı, içerdeki makinaların işleyişinde fayda sağlayacaklarını düşündüklerini sanıyorum. Bir nebze de haklılar. İçerdeki bir duruma benim yaklaşımım çözücü nitelikteyken başkalarının ki sadece araştırma niteliğin de kalıyor. Ama bu işi yapmak için illa mühendis olmaya gerek yok, eğitimin alıpta kendine inanıyorsan sen de yapabilirsin.Bu iş tamamen kendini geliştirmekle alakalı. Zaten aynı kalman mümkün değil, sürekli yönetmelikler değişiyor.
7) Her ne kadar OSGB'ler kan emiciymiş gibi gelse de gözümüze, bence bir OSGB'de başla önce ben sadece 4 ay çalıştım işe ilk başlarken OSGB'ye. Kimse bana bir şey göstermedi, hatta tam tersi beni bodoslama attılar bu işin içine ama yine de oranın bende çok faydası oldu. Bir kere inanamayacağın kadar çok döküman bolluğu görüyorsun orada. Ve bunların dışardakiler gibi bol yanlışı olma riski olmuyor, çünkü çoğu denetimden geçmiş oluyor. Bir İSG dosyası nasıl hazırlanır onu öğreniyorsun,risk değerlendirmesinin sürecini takip ediyorsun. Ve en önemlisi çevre ediniyorsun. Bu sayede daha çok işyeri tanıma imkanın oluyor, onların da seni tabi. Ben şu an tam zamanlı çalışıyorum bir fabrikada. Ve OSGB bünyesinde çalışırken tanıştık ve daha ilk aydan iş teklifinde bulunmuşlardı. Ama ben biraz daha pişicem OSGB'De diye kabul etmemiştim. 4 ayın sonunda onlarla anlaştık, gayette memnunum şu an işimden.

Umarım yazdıklarım yardımcı olmuştur sana. Hayat senin hayatın, doğru kararı da ancak kendin verebilirsin. O sebeple çok iyi ölçüp tart bence. Hayatta neyi başarmak istediğin olgusunun cevabını bulmak çok önemli öncelikle. Ve hayatta neler uğraşmak istediğin.
 

Bozbora42

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Eyl 2012
Mesajlar
8
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
cevabınız için çok teşekkür ederim gayet net bilgilendim,konu güncel
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.