Soru : İş Kazası Sayılırmı

Ü.coban

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Diğer
Mhblar

Geçen haftalarda karı havada şirketimiz normal servis değilde vardiye servislerini kullandırdı.bu benim normal servis durağım değildi başka yerden bindim yanlız servise gider iken yolda ayağım kaydı ve ameliyatlı olan başparmağımın tendom yırtılması oldu acaba bu iş kazası sayılır mı

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Evet, bu olay iş kazası kapsamında değerlendirilebilir.

1. İş Kazası Tanımı (5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na Göre)

5510 sayılı Kanunun 13. maddesine göre, iş kazası sayılan durumlar arasında şunlar vardır:

• Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen kazalar,
  • İşveren tarafından sağlanan bir araçla işe gidiş veya işten dönüş sırasında meydana gelen kazalar,
  • Görevli olarak başka bir yere gönderildiğinde meydana gelen kazalar.

2. Sizin Durumunuz İş Kazası Sayılır mı?

• Olay, işe gidiş sırasında olmuştur.
  • İşveren tarafından sağlanan bir servis aracına binmeye çalışırken gerçekleşmiştir.
  • Olay, sizin kontrolünüz dışında bir kazaya bağlı olarak yaşanmıştır.
Bu nedenle SGK ve Yargıtay içtihatlarına göre iş kazası kapsamında değerlendirilebilir.

3. Ne Yapmalısınız?

1. Olayı hemen işyerinize bildirin.
  2. İş kazası tespit tutanağı düzenlenmesini isteyin.
  3. SGK’ya iş kazası bildirimi yapılmasını talep edin.
  4. Doktor raporu ve tedavi belgelerini saklayın.
Eğer işveren bu olayı iş kazası olarak bildirmezse, SGK’ya bireysel olarak başvurabilir ve iş kazası tespiti isteyebilirsiniz.

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Yargıtay içtihatlarına bakmak gerek ,bu konu tam da hukukçuların alanına giren bir konu ama benim görüşüme göre bu iş kazası sayılmaz.
  • İşveren tarafından sağlanan bir araçla işe gidiş veya işten dönüş sırasında meydana gelen kazalar,
Servis aracının personeli sağ salim işyerine ulaştırması süreci işverenin kontrolü altında olduğundan ve bu süreci yaşandığı her anı kontrol edebildiğinden dolayı böyle bir araçla gidiş geliş sırasında tabi ki de yaşanan bir kaza iş kazası sayılır,hatta daha araca binmeden önce yani araca binmeğe çalışırken yaşanan bir kaza yine bana göre iş kazası sayılır fakat çalışanın işyerine gelirken veya işyerinin sağladığı araca gelirken yolda karşılaştığı bir kaza iş kazası sayılmaz,çalışan işe veya servise ulaşmak için evinden çıktığında kendi aracını ,başka bir servisi,dolmuşu,tramvayı,deniz otobusunu kullanabilir veya yürüyebilir,bu süreç tamamen işverenin kontrolü dışında olup herhangi bir müdahalesinin sözkonusu olamayacağı bir süreçtir.Yani burada biraz da insaflı olmak gerek,yani işe giderken evin kapısında birini de çalışanın koluna mı takması lazım işverenin.Yaşanan bu olaya iş kazasıdır diyen arkadaşlara daha sonra bir iki soru soracağım ,bu sorulara cevap verebilirlerse ben de bu görüşe katılabilirim.

EnviEn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Merhaba,

Öncelikle işveren size servis sağlamış. İki servis arasındaki fark nedir bilmiyorum tabi ki.
Ayrıca kaza da iniş-biniş-yolculuk sırasında değil servis öncesi yaya olarak giderken gerçekleşmiş. Bu durumda benim görüşüm iş kazası olmadığı yönünde. Ancak aksini düşünüyorsanız iş kazası tespit başvurusu yapmanız gerekir, yetkili olan kurum SGK'dır.

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
  • Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, E. 1996/2674, K. 1996/2738, T. 14.5.1996: Bu kararda, sigortalının servis aracını beklerken üçüncü bir aracın çarpması sonucu yaralanması olayının iş kazası sayılması gerektiği belirtilmiştir.
    ismailyildirim.av.tr

• Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, E. 2007/2033, K. 2008/418, T. 21.1.2008: Bu kararda, sigortalının işveren tarafından sağlanan servis aracından inip işyerine yürüyerek giderken geçirdiği kazanın iş kazası sayılması gerektiği vurgulanmıştır.
    Kristalis

Volermont

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İş kazası konusunda, örnek veriyorum herhangi bir personel hastaneye gidip x firmasında çalışırken elimi sıkıştırdım, veya servisten inerken düştüm deyip acilde tedavi olmak istese, hastane direkt olarak iş kazası olarak giriyor sisteme. halbuki böyle bir iş kazası olmamış, personel işyerinden izin alamayınca rapor almak için hastaneye gidiyor. işyeri de bu (olmayan iş kazasını) 3 gün içerisinde sgkya bildirmek zorunda oluyor. böyle durumlarda ne yapılabilir

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
İş kazası konusunda, örnek veriyorum herhangi bir personel hastaneye gidip x firmasında çalışırken elimi sıkıştırdım, veya servisten inerken düştüm deyip acilde tedavi olmak istese, hastane direkt olarak iş kazası olarak giriyor sisteme. halbuki böyle bir iş kazası olmamış, personel işyerinden izin alamayınca rapor almak için hastaneye gidiyor. işyeri de bu (olmayan iş kazasını) 3 gün içerisinde sgkya bildirmek zorunda oluyor. böyle durumlarda ne yapılabilir
Bu tür durumlar işyerleri için ciddi idari ve hukuki riskler oluşturabilir. Hem SGK bildirim yükümlülüğü hem de olası idari para cezaları açısından işverenin ve İSG profesyonellerinin dikkatli hareket etmesi gerekir. İşte yapılabilecekler:

1. Hastaneye Ön Bilgilendirme Yapılması

İşyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı, işyerine yakın hastanelerin acil servisleri ile iletişime geçerek, gerçekten iş kazası olmayan vakaların SGK sistemine iş kazası olarak girilmemesi konusunda farkındalık oluşturabilir.

2. Çalışanlara Bilgilendirme Yapılması

Çalışanlar, iş kazalarının nasıl tanımlandığı ve bildirildiği konusunda eğitilmeli, sağlık hizmetine başvururken yanlış beyanda bulunmalarının işyerine yansımaları hakkında bilgilendirilmelidir.

3. İş Kazası İnceleme Süreci Uygulamak

İşyerinde her iş kazasının bir ön soruşturmaya tabi tutulması gerekir. Gerçekten iş kazası olup olmadığı olay yeri incelemesi, tanık ifadeleri ve kamera kayıtları gibi kanıtlarla değerlendirilmelidir.

4. SGK Bildiriminden Önce Kayıt Kontrolü Yapmak

Hastaneler iş kazası olarak giriş yaptığında işveren bunu SGK’ya bildirmek zorundadır. Ancak işveren, hastane raporunu aldıktan sonra, olayın iş kazası olup olmadığını değerlendirerek yanlış bildirimleri düzeltmek için SGK’ya başvurabilir.

5. Hastane Raporuna İtiraz

Eğer bir personelin beyanının gerçeği yansıtmadığı düşünülüyorsa, işveren SGK'ya itiraz dilekçesi sunabilir. Bu dilekçede:
  • Olayın işyerinde veya işyerine gidiş-dönüş sırasında meydana gelmediği,
  • Olayla ilgili hiçbir tanığın bulunmadığı,
  • Kamera kayıtları veya tanık ifadeleri ile çelişkiler olduğu belirtilerek iş kazası kaydının düzeltilmesi istenebilir.

6. Usulsüzlük Yapan Çalışanlara Uyarı ve Disiplin İşlemi

Çalışanın gerçek olmayan bir iş kazası beyanında bulunduğu tespit edilirse,
  • Kendisine uyarı yazısı yazılabilir.
  • Tekrar eden durumlarda disiplin cezası veya fesih gündeme gelebilir.
  • Çalışanın haksız yere iş kazası bildirimi yaptırarak işvereni yanıltması, SGK nezdinde de incelemeye neden olabilir.
Bu tür durumlarla sık karşılaşılıyorsa, İSG kurul toplantılarında gündeme getirilmeli ve çalışanlara bilinçlendirme eğitimleri verilmelidir.

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Bu dediğiniz öyle çok da kolayca bir çalışanın başvurabileceği bir şey değil,hastaneye iş kazası diye başvurduğunda bi defa polise de ifade vermek ve olayın ayrıntılarını anlatmak zorunda.Polis ifadeyi alınca Savcılığa gönderiyor ve Savcı da hemen bir dosya açıp soruşturmaya ve belge bilgi toplamaya başlıyor.Süreç hızla ilerlerken yalancının mumu yatsıya kadar bile yanmıyor merak etmeğin.Tabi burada çalışan bir hileye başvurarark işverenine de iftira atıyorsa (iş kazası dediğine göre bu iş kazası için işverenini işlemediği bir suçla suçluyordur) işini tazminatsız kaybedebilir. Bunu da bir kenara koyup süreçle ilgili başka bişey daha belrtmek isterim.
Bizim işyerimizde de irili ufaklı pekçok kaza yaşanıyor,bi defasında çalışanımızın ayağına bi malzeme çarpmış,önemsememiş durumu işe devam etmiş,ertesi gün ayağında çok ağrı olunca hastanye gidip röntgen falan çektirmek istemiş ,orada da sorulunca önceki gün işyerinde olduğunu söylemiş,doğal olarak hastane bildirimini yapmış ,tabi kazayla ve hastane olayıyla alakalı işyerinin bir malumatı yok ve bu sebeple işyerinin bir bildirimi olmadı.Şans eseri bu sefer hastanede de bi düzensizlik varmış ki polis de normalde ifade alması gerekirken onların da haberi olmuyor,polis ifade falan alınca genelde işyerinin de hızlıca haberi oluyor ama burda biraz aksilik oluyor ve ifade alınmıyor.İşyerine döndüğünde kimseye de bişey söylemiyor.aradan bir iki hafta geçtikten sonra işyerine SGK dan para cezası geldi kaza bildirimi yapılmadığından dolayı ve işyerimiz o cezayı ödeyip konuyla ilgili ustabaşı mühendis ve çalışanın savunmalarını aldı,Kazayla ilgili bilgisi olup da İş Güvenliği birimine ve SGK bildirimlerini yapan Personel Servisine haber vermeyen kim varsa ceza o kişilere rücu edildi.

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Bu dediğiniz öyle çok da kolayca bir çalışanın başvurabileceği bir şey değil,hastaneye iş kazası diye başvurduğunda bi defa polise de ifade vermek ve olayın ayrıntılarını anlatmak zorunda.Polis ifadeyi alınca Savcılığa gönderiyor ve Savcı da hemen bir dosya açıp soruşturmaya ve belge bilgi toplamaya başlıyor.Süreç hızla ilerlerken yalancının mumu yatsıya kadar bile yanmıyor merak etmeğin.Tabi burada çalışan bir hileye başvurarark işverenine de iftira atıyorsa (iş kazası dediğine göre bu iş kazası için işverenini işlemediği bir suçla suçluyordur) işini tazminatsız kaybedebilir. Bunu da bir kenara koyup süreçle ilgili başka bişey daha belrtmek isterim.
Bizim işyerimizde de irili ufaklı pekçok kaza yaşanıyor,bi defasında çalışanımızın ayağına bi malzeme çarpmış,önemsememiş durumu işe devam etmiş,ertesi gün ayağında çok ağrı olunca hastanye gidip röntgen falan çektirmek istemiş ,orada da sorulunca önceki gün işyerinde olduğunu söylemiş,doğal olarak hastane bildirimini yapmış ,tabi kazayla ve hastane olayıyla alakalı işyerinin bir malumatı yok ve bu sebeple işyerinin bir bildirimi olmadı.Şans eseri bu sefer hastanede de bi düzensizlik varmış ki polis de normalde ifade alması gerekirken onların da haberi olmuyor,polis ifade falan alınca genelde işyerinin de hızlıca haberi oluyor ama burda biraz aksilik oluyor ve ifade alınmıyor.İşyerine döndüğünde kimseye de bişey söylemiyor.aradan bir iki hafta geçtikten sonra işyerine SGK dan para cezası geldi kaza bildirimi yapılmadığından dolayı ve işyerimiz o cezayı ödeyip konuyla ilgili ustabaşı mühendis ve çalışanın savunmalarını aldı,Kazayla ilgili bilgisi olup da İş Güvenliği birimine ve SGK bildirimlerini yapan Personel Servisine haber vermeyen kim varsa ceza o kişilere rücu edildi.

İş Kazası Meslek Hastalığı E-Bildirim Ekranı

Çalışan sigortalıların iş kazası bildirimlerini kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK’ya 3 iş günü içinde bildirmek zorundadır. SGK’ya bildirim yapacağı ekranı (https://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimFormu/gooKullaniciLogin.do) görsel 1 de gösterilmektedir.

1.png

Çalışan iş kazası geçirdiğini işverenden saklaması veya iş saati dışında hastaneye giderek iş kazası geçirdiğini bildirmesi ve işverene bilgi verilmemesi halinde işveren cezayı yaptırımlarla karşılaşabilmektedir. Bu sebeple görsel 1 deki ekranı kontrol etmek cezası yaptırımlardan işvereni koruyacaktır. Ayrıca işveren ve işveren vekili (bölüm müdür ve amirleri) işçileri gözetmek ve bölümünde gerçekleşen olayları takip etmekle yükümlüdür.

cihad taş

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman Adayı (C)
Mhblar

Geçen haftalarda karı havada şirketimiz normal servis değilde vardiye servislerini kullandırdı.bu benim normal servis durağım değildi başka yerden bindim yanlız servise gider iken yolda ayağım kaydı ve ameliyatlı olan başparmağımın tendom yırtılması oldu acaba bu iş kazası sayılır mı
Bu olay iş kazası sayılmaz.
2000 li yıllarda benzer bir durumla karşılaşmıştım. İşçi evine yakın servis durağında servisi durağına geldiği anda yerlerin karlı olması nedeniyle kayıp düşmüş ve burnunu kendi fabrika servisinin kapısına çarparak kırmıştı. O dönem çok araştırdık sgk iş müfettişlerine sormuştuk.Eğer servise burnu değmeden başka alanda düşseydi kesinlikle iş kazası sayılmaz dendi. Sırf Burnu servisinin kapısına çarması sonucu kırıldığı için sorumluluk işverende oldu ,iş kazası sayıldı ve bildirimini yapmıştım.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.