Tesis (100 kişi+Az tehlikeli) tam zamanlı çalışan İGU bulundurma zorunluluğu olduğu için sigorta girişimi İGU olarak yapmak istiyor. Yani kanunen tam zamanlı çalışan İGU bulundurma yükümlülüğünü yerine getirmiş olacak.Fakat tesis isg katipde osgb bünyesinde çalışan İGU'da kalacak. Dışardan hizmet almaya devam edecek. Bu durum yasal mıdır? Yani isg katipde firmayı üzerime alma zorunluluğum var mı? Bu durumda herhangi bir kaza olması durumunda ilk sorumlu olan kişi osgb'deki İGU mıdır? Ben isg katipde firmaya üzerime almadığım için sorumlu tutulur muyum? Açıkcası bu alanda deneyimim olmadığı için sorumluluk almak istemiyorum.
Canım kardeşim; 100 kişilik az tehlikeli bir firmada tam zamanlı uzmana gerek yoktur.
Ve bir iş kazası durumunda ölümlü bir olay olursa (Allah kimsenin başına vermesin).
İş kazası geçiren kişi ve sorumlular borçlar hukukuna göre yargılanır.
Gerekli belgeye sahip değilsen sistemden ataman olmadan iş güvenliği uzmanlığı yapamazsın.
OSGB'den gelen uzman arkadaş sistemden atanmışsa uzman olarak o gözükür.
Sana sigortayı uzman olarak yapmaları birşey değiştirmicektir.
Yani yapamazsın olmaz; ayrı ayrı idari para cezaları yersiniz!
Uzmanın görevleride aşağıda belirtilmiştir.
Kaza'da işveren öncelikli sorumlu tutulur sonra isg dökümanlarına bakılır.
Mahkeme kararı kesindir.
Yani senin kafandaki olay yasal falan değil, ki 100 kişilik az tehlikelide de tam zamanlı uzman gerekmiyor.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE
EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
(29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREVLERİ
MADDE 9 – (1) İş güvenliği uzmanları, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Rehberlik;
1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.
2) İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.
3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.
4) İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.
b) Risk değerlendirmesi;
1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.
c) Çalışma ortamı gözetimi;
1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.
2) İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.
ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;
1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.
2) Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde EK-2’deki örneğine uygun olarak hazırlamak.
3) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.
4) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE
EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
(29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)
5) (Ek:RG-11/10/2013-28792) Bakanlıkça belirlenecek iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren konularla ilgili bilgileri, İSG KATİP’e bildirmek.
d) İlgili birimlerle işbirliği;
1) İşyeri hekimiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak.
2) Bir sonraki yılda gerçekleştirilecek iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını işyeri hekimiyle birlikte hazırlamak.
3) Bulunması halinde üyesi olduğu iş sağlığı ve güvenliği kuruluyla işbirliği içinde çalışmak,
4) Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapmak.