İş Güvenliği Uzmanının Özellikleri

Busra45

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 May 2020
Mesajlar
12
Tepki puanı
3
Medeni hal
Bekar
Meslek
Diğer
iş gğvenliği uzmanının özellikleri nasıl olmalıdır ve gerekçeleri nelerdir?
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
590
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Dipsiz kuyu… :)
Öncelikle inşallah faydalı olur

Mühendis kökenlidir, İG eğitimi almış ve sınavı başarıyla vermiştir.

Acilen "Temel Hukuk Bilgisi" ve bağlantılı bilgilere ulaşmış olması gerekir. Yaptığı işler, sorumluluk, görev vb herşey mevzuattan gelir. Mevzuatın dile getirdiği bir paragrafın ne anlama geldiğini, atıflarını göremezse, işini eksik yapacaktır.
Mevzuat hukuk diliyle yazılır. Minimum kelime kullanılarak yazılmaya gayret edildiklerinden, okuyanlarında hukuk bilgisi zayıf olduğundan sorunlar hiç bitmez.

Güzel Türkçe'miz hem kelime adediyle, hem arapça, farsça vb dillerden girişlerle, özellikle çok anlamlılarla yeterince zengindir. Bazen paragraf her yöne çekilir. Özellikle tercüme yoluyla kazanılmış konu/kavram/kelime vb hususlarda mekanik düşünce sistemi genelde başarısızdır. İşyerlerinde Acil Durum Yönetmeliği vb bazı yönetmelikler Avrupa Birliğine Katılım uyum sürecinde tercüme yoluyla yönetmeliklere dönüşmüştür. Acil Çıkış kavramını anlamadan yapılan çalışma ve uygulamaların önemli bir kısmı yanlıştır. Acil Çıkışların Yangın korumalı ve Yangın Korumasız ayrımındaki başarısızlığımız ortadadır. Telikeli maddelerle ilgili ADP hazırlanır ancak bunların atıklarıyla ilgili adp'ler çok azdır. Yönetmelik risk analizine göre der ancak devamında örnek birkaç konuyu ifade ettiği için sadece bu kelimeler hedef alınır.

Mevzuatın hızlı gelişen ekonomiye, teknolojiye, iletişime direnci yüksektir, çok geriden gelir. Mevzuat bu açığını gidermek için İEASGÖ yönetmeliği Md8'de derki, bir boşluk, anlaşılmayan husus varsa, sırayla, TSE, CE, ISO'ya bak der ve işi kökten çözmüştür. Dolayısıyla uygulamalarında CE, ISO standartlarına yer vermeyen tüm çalışmalar muğlak ve eksik durumuna düşer.

Araştırmacı olmalı, gördüğü birkaç örnek/ uygulama referans olmamalıdır. Türkiye genelinde yapılmış çalışmalar, denetim geçirmiş olsa da, fevkalade bir eksik/yanlış olmadığı sürece, "var mı var" olgusuyla, nitelik ve niceliğine bakılmaksızın, yanlış dense bile yerinden sökülmeden, yırtılıp atılmadan, doğru hale getirilmeden "su yolunu bulur" kavramı dahilinde ellenmez. Birçok bakanlık binasında uygulamalar yanlış veya eksiktir. Yayımlanmış kılavuzlarda hatalar ve eksiklikler vardır. Bu çalışmaları referans kabul etmeniz sarmalı devam ettirmek olur.

Neleri bilmediğini iyi öğrenmelidir. Bakıp, okuyup, araştırıp elde ettiklerini, kavrayabildiği kadarıyla algılar. En büyük tehlike, her şeyi anladığını zannetmesidir. Herkes duvara boya yapabilir, öyle değil, boya ustası hava şartını, rüzgar, toprağa yakınlık, nem rutubet, güneş yönü, sıva kalitesi vb faktörleri hazmetmiştir.

Çalışanı dinlemelidir, beklentilerini anlamalıdır. Mühendis ile düz işçi arasında derin uçurum vardır. Mühendis kendi algısıyla, çalışanın tecrübeleri arasındaki dengeyi kurabilmelidir. Masraf minimum, kazanç maksimum hedefiyle hareket eden işverene de, çalışana da, ziyaretçiye de mevzuatı halk diline çevirirken çok dikkatli olmalıdır.

İşyerleri kümesinde kamunun payı yüksektir. Bakanlıktan, il müdürlüğüne, oradan ilçe müdürlüğüne nihayet işyerine bilgi ulaşır. Bakanlık sorar:"Uyarı levhaları asıldı mı?" silsile neticesi işyeri cevap yazar: "SGİ yönetmeliğine bakıldı, asıldı" ilgili bir İGU denetimde kontrol eder, levhalar asılı. SGİ yönetmeliği 92/58/ECC avrupa birliği direktifinin tercümesidir. 92/58/ECC de ISO3864'ün özetidir. ISO 3864 ana hükümleri (renk ve tasarım kodaları) itibariyle halen yürürlükte ancak yeni uygulama yapacaklar için ISO 7010 geçerlidir. (avrupa norma uygun önceden uygulanmışların yenilenmesini gerekli kılmaz) SGİ yönetmeliği eklerinde alarm butonu, toplanma alanı, engelli erişimi, acil stop, yangın battaniyesi, sprinkler, ekipman, maske tak, ellerini yıka, reflektörlü yelek giy vb birçok uyarı sembolü yoktur. Bunları ISO 7010'da bulmak mümkündür. Uygulamada buna benzer çok fazla hususun doğrusunu bulmakla mükelleftir. Aksi halde işverene eksik/yanlış bilgi vermek, kaynakların ısrafı ve birçok konuda suçlu konumuna düşer.

Asılan talimat, uyarı vb tüm çalışmalar resmi beyandır. İlgili kanun ve yönetmelik hükümleri dikkate alınarak hazırlandığı için asılabilmektedirler. İGU tüm çalışmalarında bu cümlenin karşılığını yapmak zorundadır. Acil Durum Yönetmeliği kendisini BYKHY hükümlerine bağlarken BYKHY (saymadım) onlarca yönetmeliğe bağlar. Bu yönetmeliklerin uygulanmaması, eksik veya yanlışlar söz konusuysa adli ve cezai hukuk süreçlerini de eklediniz mi artık İGU aynı zamanda hukuk danışmanı kadar bilgi sahibidir.

Kısaca İGU'nun gelişim özelliği kuvvetli olmak zorundadır
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.