İş Güv.uz.'nın Verdiği Eğitimlerde Geçen Süreler Çalışma Süresinin İçinde Midir?

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 May 2012
Mesajlar
146
Tepki puanı
216
Saygıdeğer meslektaşlarım,7 yıl şantiyelerde çalıştıktan sonra 18 yıldır da bir sanayi kuruluşunda hem Çevre Müh.olarak hem de Üretimden Sorumlu Mühendis olarak çalışıyorum.Bu 18 yılın son 10 yılında ilave olarak İG uzmanlığı görevini de yerine getiriyorum.Tabi ''İş güvenliği Uzmanlığı'' kavramı yokken Türkiye'de İş ''Güvenliğinden Sorumlu Mühendis'' kavramı vardı ve ben o sıfatla da en az 5 yıl görev yapmışımdır.Bu süreler içerisinde özellikle İş Güvenliği alanında işyerimizde yaptıklarımız ,yapamadıklarımız var, pek çok denemeler ve tecrübelerden sonra başardıklarımız, başaramadıklarımız var.Ben sadece İş Güvenliği alanında önemli gördüğüm bazı sorunlarla alakalı değerli melektaşlarımın da fikrini almak o sorunları birazcık irdelemek için kendimce belirlediğim çeşitli konu başlıklarını tartışmaya açmak istedim ve şimdi ilkini açtım.Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

ozc_brn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Haz 2013
Mesajlar
14
Tepki puanı
14
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
ilgili konunun 8. maddesinde açıkça belirttiği gibi, eğitimde geçen süreler çalışmaktan sayılır.

Şanslıyım ki çalıştığım firma Temel İSG eğitimlerinden hariç her türlü eğitimin süresini çalışmaktan sayıyor. Bu konuda zorluk çıkarmıyorlar. Ama genel iş veren mantığı, molada verdirir, mesai sonrası verdirir ve tabi ki çalışmaktan saymamayı kendine hak görür.
 

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 May 2012
Mesajlar
146
Tepki puanı
216
ilgili konunun 8. maddesinde açıkça belirttiği gibi, eğitimde geçen süreler çalışmaktan sayılır.

Şanslıyım ki çalıştığım firma Temel İSG eğitimlerinden hariç her türlü eğitimin süresini çalışmaktan sayıyor. Bu konuda zorluk çıkarmıyorlar. Ama genel iş veren mantığı, molada verdirir, mesai sonrası verdirir ve tabi ki çalışmaktan saymamayı kendine hak görür.
sanırım sorum yanlış anlaşıldı,çalışanların mesaisini kastetmemiştim,elbette çalışanlara verilen eğitimler çalışanın mesai süresinin içinde yapılır. İG uzmanının verdiği eğitimin iş güvenliği uzmanının İSG katipteki çalışma süresinden sayılıp sayılmayacağını kastettim. gelen cevaplara göre konuyu derinleştirmek istiyorum,bence bu sektörün en kanayan yarası eğitim.
 

ozc_brn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Haz 2013
Mesajlar
14
Tepki puanı
14
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Kusura bakmayın bende dikkatli okumamışım. Evet kesinlikle haklısınız. orada bir saçmalık var, çalışan sayısının az olduğu bir iş yerinde çalışma süremiz ancak eğitimi tamamlayacak şekilde oluyor. nerde kaldı benim saha gözlemim, RD, Kontrolüm, Uyarım...... Kurumsal bir OSGB den yine kurumsal bir firmaya hizmet verirken eğitimi hakkı ile yaptık tabi geçen süre kadar fatura yazılınca 6 aylık hizmet süresini bir ayda doldurduk. Adamlar 6 ay daha gelmeyin dediler :D.... Helede personel raporlu izinli olduğu zaman tamamlamak için çok zaman harcanıyor. Bu durum dediğiniz gibi kanayan bir yara ve sahada da saçmalığını görüyoruz. devletin buraya bir düzenleme getirmesi gerekli.
 

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 May 2012
Mesajlar
146
Tepki puanı
216
Aslında devletin yaptığı düzenlemelerde şuanda bir sıkıntı yok,

İş Güv.Uzmanının görevleri yönetmelikte tanımlanırken eğitimle ilgili şu ibare var,

ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;
1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek
Burada uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek diyor yani illa o İ.G. uzmanı o eğitimi yapacak diye birşey yok ,işveren kime yaptırırsa yaptırsın sonuçta eğitimlerin planlandığı şekilde işverence yaptırılıp yaptırılmadığını kontrol etmek tabi ki görevli İG uzmanının görevidir.İşverenin bu eğitimleri yaptırabileceği yerler yönetmelikte sayılmıştır,görevli olan İG uzmanı sayılanlardan yalnızca bir tanesidir.Zaten illa da eğitimleri görevli İG uzmanı yapması gerekseydi uygulamalarını yapmak der bırakırdı.
Yine aynı başlık altında yönetmelikte ;
3) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek. Yani ne tür bilgilendirme olursa olsun burada görevli İG uzmanının sadece planlama ve uyguklamayı takip etme görevi vardır,bizzat kendisinin uygulamayı yapması gerektiği ile alakalı bi durum yoktur.

Tabi malesef sektör belli bir olgunluk evresini tamamlamadığı için hala İG uzmanları işyerlerinde belli başlı konularda hamallık yapmak zorunda bırakılıyorlar,bunu arkadaşlarımızın çoğu kendi sınırlarını,yetkilerini tam kavrayamadıkları için gönüllü olarak yapıyor,bazı arkadaşlarımızda ticari kuruluş olan OSGB lerin yüklediği ilave yüklere katlanmak zorunda olduğu için bildiği halde bu yüklerin hamallığını yapıyorlar
 

ozc_brn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
24 Haz 2013
Mesajlar
14
Tepki puanı
14
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Benim yaşadığım bir olay.

Çalışma bakanlığından müfettiş denetimi yapılırken personellerin eğitim dosyasını istedi. Bazı eğitimleri benim izinli olduğum sürede OSGB den diğer uzman vermişti. Müfettiş o eğitimleri kabul etmedi. bende sizin yazdığınız şeylere benzer bir savunma yaptığımda.

"Kanunda bu eğitimleri uzman verir yazıyor. Burada uzman olarak atanan siz olduğunuz için size atıfta yapılmaktadır."

Dedi ve bana yaklaşıl 1 ay süre verip eğitimleri tamamlamamı istedi ve bana buradan kusur puanı verebileceğini ancak şimdilik uyardığını belirtip gittiler.

Başka denetimlerde de müfettişler özel eğitimleri dışarıdan konunun uzmanından aldığımızda kabul etti, ancak bu eğitimleri 16 saatlik eğitimden saymadı. o eğitimi yine Firmaya atalı uzman ve hekimin doldurmasını istediler.

müfettiş devletin rehberlik görevini yerine getirirken eğitimin tamamen atalı profesyoneller tarafından yapılmış olmasını istemesi elimizi kolumuzu iyice bağlıyor. Ben işverene eğitmen istediğimi söylesem kabul eder, ancak bu görüşte bir müfettiş geldiğinde beni çok zor duruma düşürür.
 

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 May 2012
Mesajlar
146
Tepki puanı
216
İşte sektörün sıkıntıları yavaş yavaş ortaya çıkıyor,bunlardan birisi de yönetmelikte yazılan paragrafları okurken işin özünü algılamakta zorlanan kişinin denetim organında görev yapan ve bu işin en bileni olarak gördüğümüz bir müfettiş olması malesef.Bu durumda İG uzmanlarının bir kısmının da böyle yanlış algılara düşmesi gayet normal geliyor insana. Doğru olanı farkedip işini yapan meslektaşlarımızın ayağına dolanan da yine sektörün içindeki kişiler malesef, bir uzman bir işyerine atandığında kendinden öncekinin yaptığı bazı yanlış uygulamaları veya yüklenilen bazı fazladan hamallıkları kaldırıp kendi yolunu çizmeye çalıştığında bile eskiden bu işi uzman yapıyordu sen niye yapmıyorsun,önceki uzman şunu şöyle yapıyordu sen niye şuna itiraz ediyorsun gibi saçma sapan tepkiler ortaya çıkıyor.
 

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 May 2012
Mesajlar
146
Tepki puanı
216
Eğitim konusunda bir soruyla başlık açmamın sebebi aslında şudur.Ben inşaat sektöründe, imalat sektöründe ve İSG sektöründe bunca yıldır çalışıyorum,çalıştığım işyerlerinde gerek üretimin kalitesi olsun gerek çevrenin korunması gerekse iş sağlığı ve güvenliğinin korunması konularında pek çok çalışmaların,projelerin içerisinde bulundum,pek çok yatırımların sonuçlarını izleme şansı elde ettim.Sadece İş Güvenliği özelinde konuşacak olursak gördüğüm şey net olarak,harcanan büyük paraların malesef sorunların çok azını çözebildiğidir.Şuanda kendi çalıştığım fabrikada son 5 yılda min 7-8 milyon TL yalnızca İş Güvenliği kapsamında para harcamışızdır.Tesisin son 10 yıllık kaza raporlarını incelediğimde gördüm ki 10 yıl öncesine kadar yılda 12-15 kaza olurken bu sayı azalarak şimdi yılda 1-2 'ye düşmüş durumda.Kazaların sebeplerine ve oluş şekillerine baktığımda da harcanan büyük paralar ve yapılan büyük yatırımlarla o kazaların hiçbir alakalarının olmadığını görüyorum.Fakat tesisimizde para harcayarak yapılan yatırımların dışında bir de zaman harcanarak yapılan bir yatırım var, o da EĞİTİM. Eğitim derken şuanda İSG sektöründe uygulanan ve yüz kişiyi bir yemekhaneye doldurarak iki saatlik bir konuşmadan sonra 16 saatlik bir eğitimin tamamlandığını gösteren evrakların hazırlandığı bir eğitimden bahsetmiyorum.Şimdi bazı arkadaşlarımız bana kızabilir ama bu yazıyı okuyan arkadaşlarımızın da min %90 'ının malesef bu büyük sorunun tutsağı olduğunu biliyorum.Bu esaretin sebeplerini ben az çok biliyorum ama istedim ki çalışanları şimdiye kadar eğitememiş olmamızın sebeplerini birbirimize itiraf ederek konuya başlayalım.
 

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
17 May 2012
Mesajlar
146
Tepki puanı
216
İş Güvenliği eğitimleri asgari 8-12-16 saat olarak yönetmelikte belirtilmiş.Şimdi değerli meslektaşlarıma sormak isterim ''bu sürelerin üzerinde eğitim veren var mı aramızda?'' veya eğitim planlamaları yaparken işverene bu sürelerin üzerinde bir eğitim vermesi gerektiğini tavsiye eden.Tabi işverenlere de sormak isterdim aynı soruyu,hatta işverenlere yönetmeliğin belirlediği asgari çalışma sürelerinin üzerinde bir İG Uzmanı çalıştıran var mı diye de sormak isterdim.Yönetmelik öyle bir süre belirlemiş ki anlaşılan her sektör,her işyeri,her Uzman bu süreleri yeterli bulmuş ve neredeyse hiçbir İG profesyoneli bu sürelerin üzerine çıkamıyor,Acaba bir OSGB işverene ''efendim sizin işyerinde büyük sıkıntılar var ,burada kapsamlı çalışmalar yapılması lazım, İG uzmanımızın sizin işyerinde aylık asgari süre olan 28 saatlik süre yeterli değil,sizinle en azından ilk yıl ayda 90 saatlik bir sözleşme yapmalıyız,işyerinde belli şeyler oturduktan sonra sözleşmemizi asgari süreye çekebiliriz''diye öneride bulunan olmuş mudur acaba? Yönetmelikte ''işveren İG uzmanınaasgari sürelerden az olmamak kaydıyla yeterli çalışma süresi tanır '' derken nasıl oluyor da Türkiye'de işyerlerinin %99'dan fazlası bu asgari süreleri yeterli görür de ilave sürelerde Uzman görevlendirmez. Acaba yılda asgari 16 saat eğitim verilmesi gereken bir yerde çalışan başına 30 saat eğitim veren bir Uzman var mıdır? Tabi ki de yok denecek kadar azdır, sebebi de bu sektördeki ticari rekabetin kirli yüzünün mesleki ve vicdani değerlerin üzerine bir karabasan gibi çökmüş olmasıdır.İşini iyi yapmayan bir müteahhitin yanında çalışan, kalıpçısı,demircisi,şantiye şefi,oraya beton taşıyan mikserin şoförü o işten beslendikleri için olsa gerek kafalarını kuma gömüp o şantiyede olup bitenleri görmezden gelerek hem suça ortak olup hem de enkazlarda kendi çoluk çocuklarını,ailelerini ve yuvalarını kaybetmedi mi? Ne yani o yıkılan binalardan çalınan betonu,demiri sadece oranın müteahhiti mi biliyordu. Evet bizim İş güvenliği ile ilgili kazaları, ölümleri, yaralanmaları, bunlarla alakalı istatistikleri son yirmi yıl için bir inceleme fırsatı bulan var mı arkadaşlar.Yüzbinlerce işyerinde İG uzmanı hizmet vermesine, milyonlarca çalışan eğitilmesine ve yüzbinlerce işverenin bir İş Güvenliği danışmanının olmasına rağmen istatistiklere baktığımızda hepimizin bu enkazın altında kaldığını görebiliriz.Çünkü bizler de bu sektörde çalınan herşeye göz yumarak sadece ekmeğimizi kazanalım da,aman bu dünyayı ben mi kurtarıcam,her yerde bu işler böyle deyip yolumuza devam ediyoruz.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.