Soru : İlginç Bir Durum! Ne Yapacağız? İgu Var İh Yok.

İlyasYeşil

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Merhaba,
Bir firmada müstakil iş güvenliği uzmanı olarak işe başladım. Zaten burada çalışıyordum. Yasa yürürlüğe girince ihtiyaç oldu (az tehlikeli) bu pozisyona geçtim.
Ama firma sahibi İşyeri hekimine sıcak bakmıyor. Hekim için para vermek istemiyor. Yani yok dolayısıyla defteri onaylatamıyoruz hekim olmadığı için.
Konuştum kendisiyle "şikayet et beni denetime gelsinler bi göreyim konuşayım böyle saçma şey olmaz" diyor. Ne yapmak lazım.

mustafa39

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Onay neden yaptıramadınız? İşkur a mı gittiniz? Noterde parayı versin onaylatsın.
Ya da şikayet edin, aylık hizmet almama cezasını ödesin biten 2 ay için. Sonra zaten kendisi koşturarak yapar hepsini.
Artık kimse ciddiye almıyor! Biliyorlar ki ceza kesilmeyecek!

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba,
Bir firmada müstakil iş güvenliği uzmanı olarak işe başladım. Zaten burada çalışıyordum. Yasa yürürlüğe girince ihtiyaç oldu (az tehlikeli) bu pozisyona geçtim.
Ama firma sahibi İşyeri hekimine sıcak bakmıyor. Hekim için para vermek istemiyor. Yani yok dolayısıyla defteri onaylatamıyoruz hekim olmadığı için.
Konuştum kendisiyle "şikayet et beni denetime gelsinler bi göreyim konuşayım böyle saçma şey olmaz" diyor. Ne yapmak lazım.
Merhaba,

İSG hizmetlerinde, sana göre bana göre olmaz, mevzuata göre olur. Ek göreviniz hayırlı olsun. Öncelikle onaylı bir tespit öneri defteri edinin. Bu deftere bu anlattıklarınızı yazarak, imza altına alınız. Makul süre vererek bu sürenin aşımında çalışma il müdürlüğüne ihbar ediniz. Sorun muhtemelen bu aşamaya kalırsa çözümü de olacaktır.

Kolay gelsin şimdiden.

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Durum tam bir çıkmaz sokak gibi görünüyor. Firma sahibi mevzuatı "şahsi görüşü" ile değiştirebileceğini sanıyor. Oysa İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre az tehlikeli işyerlerinde işyeri hekimi görevlendirilmesi zorunlu. Defterin onaylanması için hekimin de imzası gerekiyor, bu yüzden şu an yasal olarak eksik durumdasınız.
Şimdi seçenekleri değerlendirelim:
  1. Durumu Yazılı Hale Getirin – Firma sahibinin bu tutumunu yazılı olarak belgeleyin. Örneğin, işyeri hekiminin atanmaması nedeniyle yaşanan aksaklıkları içeren bir iç yazışma hazırlayın. Bu yazışma ileride olası bir soruşturma veya denetimde sizi koruyabilir.
  2. Resmi Uyarınızı Yapın – İSG profesyoneli olarak yükümlülüğünüz, işvereni yasal gereklilikler konusunda bilgilendirmek ve yazılı olarak uyarıda bulunmaktır. E-posta veya resmi bir yazıyla hekimin zorunlu olduğunu belirtin.
  3. Deftere Not Düşün – Hekimin atanmadığını ve bu nedenle defterin imzalanamadığını deftere yazın. Böylece sorumluluğun sizde olmadığını belgelemiş olursunuz.
  4. Açıkça Reddederse – Eğer işveren halen işyeri hekimi atamamakta ısrar ediyorsa, siz de sorumluluk almayacağınızı ve yasal riskleri yazılı olarak bildirerek kendinizi güvenceye alabilirsiniz.
  5. İş Müfettişine Bildirim – İşinizden olmamak için doğrudan bir şikayette bulunmanız riskli olabilir, ancak anonim bir ihbarla denetim talep edebilirsiniz. İşveren gerçekten denetimde konuşmak istiyorsa, yetkililere durumu bizzat izah edebilir (!)
Firma sahibi mevzuata "katılmayabilir", ama yasalar kişisel tercihlerle değişmiyor. Bu işin sonunda idari para cezaları, iş kazalarında doğrudan sorumluluk ve denetimlerde büyük yaptırımlar var. O yüzden "şimdilik görmezden gelelim" yaklaşımı ileride büyük sorunlar yaratabilir.
Senin açından önemli olan, bu süreci yazılı olarak belgelendirmen ve kişisel sorumluluk almaman. Eğer işyeri hekimi atanmazsa, işveren bunun sonuçlarını göze almak zorunda.

ChatGPT hata yapabilir. Önemli bilgileri kontrol edin.

EnviEn

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Merhaba,

Öncelikle bu düşünce yapısında bir işyeri ile yasal olarak çok sıkıntı yaşarsınız imkanlar oluştuğunda yolları ayırmak en mantıklısı sanırım.

Eğer yasal ağızdan bir şey duymak istiyorsa bir öneri olarak beraber Alo 170 hattını arayın hoparlöre alın ve gerekliliği duysun. İYH bulundurmak onun problemi sizin değil, onaylı defter de işverenin problemi ancak siz bildirim yapamayacağınız için yasal sıkıntı yaşarsınız. O sebeple defteri edindirmek gerekli.

İlyasYeşil

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Defteri notere onaylattım.

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Merhaba,
Defter onaylatmak için İG Uzmanı ya da İşyeri Hekimi ile ilgili bilgiler gerekmiyor, zaten defteri de onaylatmışsınız,şimdi sizin göreviniz iş güvenliği konularına odaklanmak olmalı,hekimin olmaması sizin deftere yazmanızı ya da bakanlığa bildirim yapmanızı gektirecek bir konu değil.Bu tür konularda arkadaşlarımızın çoğu mevzuatla ilgili bazı meseleleri yanlış yorumluyorlar ve kendi görev ve yetki alanları dışındaki konulara da dalıyorlar.
İşvereniniz İşyeri Hekimiyle sözleşme yapıp İG uzmanıyla sözleşme yapmamış olsaydı İşyeri Hekimi deftere İG uzmanı görevlendirmesi yapılması konusunda uyarı yazıp,İG uzmanı görevlendirilmediğinde de bakanlığa bildirim mi yapacaktı,tabi ki de hayır. Çünkü bu konu onları ilgilendiren bir konu değil.Şimdi soruyorum;mesela İşvereniniz sizinle sözleşme yaparken kimin uyarısıyla yaptı,o zaman defter mi vardı ,birisi deftere yazdı da buna göre mi görevlendirdi sizi,hayır.İşyeri Hekimi görevlendirmesi için de ne sizin uyarınıza ne de deftere ihtiyaç var ,bu tamamen bakanlığın denetim sorumluluğu altında olan bir konu,İSG katip diye bir sistem var ve bakanlık buradan konuyu zaten takip ederek ya da işyerlerine yaptığı denetimlerle tespit ederek gereken yaptırımları yapmalıdır,burada sizin bir sorumluluğunuz ya da üstünüze vazife bir durum yok.Siz İş Güvenliğine odaklanıp mevzuattaki sorumluluklarınızı yerine getirmeğe bakın,İşyeri Hekimi göreve başlasın ya da başlamasın sağlık konularına da asla karışmayın.

experience

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Kısacası İşverenin İşYeri Hekimiyle sözleşme yapmaması konusunda sizin ne bakanlığa,ne iş müfettişine ne deftere herhangi bir yere bildirim vs bir sorumluluğunuz kesinlikle yok.

Uzmanasor

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (A)
bu sizin probleminiz değilki işverenin problemi siz kendi görevlerinizi yapın işveren ister görevlendirir ister görevlendirmez yasal yükümlülük onun.

İlyasYeşil

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Teşekkür ederim

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.