Haziran 2021 "versiyon 3" Acil Durum Planları Prosedürler

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
İnşallah faydalı ve hayırlı olur.

İşyerlerinin risk analizlerine göre Acil Durum Planları, Algoritmik Prosedürler hazırlanmaktadır. İşyerlerinin sektörel, fonksiyonel, demografik vb faktörlerine göre risk analizi ve neticesinde hazırlanan planlar değişiklik göstermektedir. (başkalarının hazırladığı kopyala yapıştır çalışmalar ve doğrulukları kendilerini bağlar, dikkat ediniz)

Aynı şekilde, hazırlanan müdahale prosedürleri, etkenler ve müdahale yöntemlerindeki farklılıklar ayrıştırılmış algoritmaları gerekli kılmaktadır. Bir işyerinde A B C D E veya F sınıfı yangınlar çıkabilir. Dolayısıyla tek bir Yangın Müdahale Planıyla “Acil Durum Planları” hazırlanamaz. Her yangın sınıfının müdahale araç, yöntemleri farklı olduğundan “Acil Durum Planları” kapsamında bu prosedürler ayrı ayrı hazırlanmalıdır.

Benzer şekilde işyerinin yapısı, sahip olduğu bölümler itibariyle, Acil Durum Planları alt başlıkları da çeşitlilik gösterecektir. Yemek pişirimi yapılan “A Anaokulu”yla, aynı mimariye sahip olsa da mutfağı olmayan “B Anaokulu”nun “Acil Durum Planları” farklıdır. Yangın sınıfları, yaralanma riskleri çeşitliliği ve risk şiddetleri farklılık gösterir. Dikkat edilmesi gereken çeşitlenme: mutfak personelinin sınıflara müdahalesi yasak olacağı gibi, öğretmen ve öğrencilerin de mutfağa müdahil olmaları yasaktır. Eğitim kurumu olarak ana işlevi bina, sınıf, öğretmen, öğrenci ilişkisine dayalı olup, mutfak okul işyerinde alt işveren/taşeron niteliğinde, kendi prosesine sahiptir. “A Anaokulu” acil durum planlarını hazırlarken, alt başlıklarında “Mutfak” için ayrı bir bölüm açmak zorundadır. Mutfak bölümünün, yaralanma, yangın, zehirlenme vb riskleri kendisine hastır.

10 poliklinik ve 5 servisli bir hastane modeli düşündüğünüzde, ADP yapısı ve çeşitliliği buna göre değişecektir. Gıda, Solunum, Deri zehirlenmeleri farklı poliklinik ve servisler için geçerli olabilir, her birinin müdahale yöntemleri ve envanterleri farklılık arz eder. Acil servis, ameliyathane, laboratuvar, morg, enfeksiyon, anjiyo vb farklı her birim kendine has proseslere sahip olduklarından, Ana ADP dosyası içinde, her bölüm için mükerrer ancak kendine özgü ALT-ADP bölümleri doğurur. Bölümün kendine has ADP çeşitlemesi, Ana ADP dosyasına yansır. Ana ADP kapsamında Yangın prosedürleri -genel müdahale- mahsur kalma- yatay dikey tam tahliye- iken bölümlere ait ADP'lerde A sınıfı, B sınıfı vb olarak detaylanmaktadır.

Metal Çelik tesisini düşündüğünüzde, ana çatı altında, levha kesim, cnc, kaynak vb alt bölümlere ayrılmıştır. Her bölümde yaralanma şiddeti farklılık arz eder. Bölümlerde kullanılan farklı kaynak ekipmanları, çarpılma, yanma, yaralanma, zehirlenme olarak her birinde farklıdır. aynı çatı altında yer alan, depo, idari hizmetler vb bölümlerin riskleri farlı, risk şiddetleri farklı müdahale ve envanter gerektirir.

Yönetmelik, yayımlanmış kılavuzlar vb kaynaklar basit, kavramsal ve örnektir. işyerinin risklerine göre tanımlanmalı ve düzenlenmelidir. süreç dahilinde, tüm gelişmeler revizyon olarak planlara yansıyacaktır.
Şahsi düşüncemdir; tüm bu çalışmalar, 30 yıllık ustalara işlerini öğretmek değil, sağ salim her akşam ailelerine kavuşabilmelerini hedeflemektedir. İşyerinin ve görevli kişilerin bu konulardaki hassasiyet, gayret, emek ve özenleri kendilerinin ve kurumun kalitesinden gelir. yasak savmak için yapılan göstermelik çalışmalarla insanlar kendilerini kandırırlar. Ancak en tehlikelisi, görebildiği, anlayabildiği kadarını algılayıp işin tamamını kavradığını düşünenlerdir. Bu noktada işverene ve çalışanlara eksik , yanıltıcı bilgi vermek söz konusu olacaktır.

Versiyon3 Acil Durum Planları, algoritmik prosedürler bu kapsamda çeşitlendirilmiş ve hazırlanmıştır. çalışmalar ilerledikçe çeşitlilik ve nitelikleride artacak inşallah.
örnek çalışma resimlerini indirebilir, kendi çalışmalarınız için örnek olarak kullanabilirsiniz.
Bu çeşitlemeler kısa zamanda daha da çoğalacaktır. İnşallah kısa süre içinde, sektörel, işyeri bölümleri vb etkenlere göre dağılımlı örneklerinide paylaşacağım.

Unutmayınız, bu algoritmalar "örnek" niteliklidir. İşyerinizin risk analizine göre farklılık gösterecektir. işyerimizde "y ekipmanı" "z prosesi" mevcut dolayısıyla şu algoritmada bunlarında olması gerek diyebiliyorsanız, doğru yoldasınızdır.

Herbir prosedürü sadece PDF veya PDF+UV baskı pano olarak temin edebilirsiniz. Her bir PDF dosya 18x30cm baskı alabilmeniz için hazırlanmıştır. Üzerinde düzenleme yapamazsınız, değişiklik taleplerinizi iletmeniz gerekmektedir. Logo kullanımı mecburidir. UV Baskı panolar 300Dpi 18x30. 24x40, 30x50 veya 45x75 cm ebatlarında hazırlanabilmektedir.

Örnek PDF Dosyayı indirin, A4 çıktısını alın, arzu ederseniz laminasyon kaplama yapabilirsiniz veya başka malzemelere baskı alabilirsiniz
Örnek PDF Dosya indirin
Tüm prosedürlere websitesi menüsünden ilgili sayfalarından ulaşabilirsiniz.
18x30 cm'lik prosedürlerle, 12li takım hazırlandığında 70x110cm lik ADP Panosu oluşmaktadır. Çeşitlemesini kendiniz belirleyebilmektesiniz. 70x110cm PDF dosyayı plotter ile basabilirsiniz.

is-kazasi-yaralanma-004_05-hafif.jpg
is-kazasi-yaralanma-004_04-orta.jpg
is-kazasi-yaralanma-004_03-agir.jpg
elektrik-004_04-yildirim.jpg
elektrik-004_03-elektrik.jpg
deprem-004_04-mahsur-kalma.jpg
deprem-004_03-deprem.jpg
sel-004_02-boru-patlamasi-v3.jpg
sel-004_01-taski-sel-v3.jpg
zehirlenme-005_05-sokma-isirma-v3.jpg
zehirlenme-005_04-metal-zehirlenme-v3.jpg
zehirlenme-005_03-deri-zehirlenme-v3.jpg
zehirlenme-005_02-gida-zehirlenme-v3.jpg
zehirlenme-005_01-solunum-zehirlenme-v3.jpg
sabotaj-004_supheli-sahis-v3.jpg
sabotaj-004_supheli-paket-v3.jpg
sabotaj-004_kundaklama-v3.jpg
bulasici-008_bulasici-hastaliklar-v3.jpg
gaz-kacagi-004-v3.jpg
yanik-004_kimyasal-yanik-v3.jpg
yanik-004_isi-yaniklari-v3.jpg
travma-004-algo-v3.jpg
dokulme-sizinti-004_dokulme-sizinti-algo-v3.jpg
yangin-004_03-mahsur.jpg
yangin-004_02-tahliye.jpg
yangin-004_01-mudahale.jpg
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Güncelleme ve ilaveler, inşallah faydalı olur

A B ve C sınıfı yangına müdahale prosedürleri.
Risk analizine göre işyerinin ilgili bölümlerine asılması için hazırlanmıştır.
Müdahale yöntemleri ve envanterleri farklıdır
PDF 100Dpi 18x30cm

yangin-004_04-a-sinif.jpg
yangin-004_05-b-sinif.jpg
yangin-004_06-c-sinif.jpg
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Genelleme Prosedürüdür, öngörülemeyen durumlar için genel kaideleri ifade etmek için kullanılır
inşallah faydalı olur

beklenmedik-001_beklenmedik-algo-v3.jpg
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
591
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
beklenmedik durum proseduru V3 001.jpg
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.