- Medeni hal
- Belirtilmedi
- Meslek
- Uzman (B)
Yukarıda yer alan kitap, konu hakkında hiç bilgisi olmayanlara yönelik olarak hazırlanmış oldukça basit ve sade bir not. Bilgiler 2007 ve daha öncesine ait. Bu nedenle bugüne kadar gelen ilave ve güncellemeleri içermemektedir. Kullanacak arkadaşların dikkatine sunarım. Tavsiyem güncel ana kaynak dururken bu tip türevin türevi, artık tarihi eser olmuş bilgilere itibar edilmemesidir.
Zekaya ilişkin dokundurmalar ile uğraşılacağına, "mesleki uygulamalarda ihtiyaç sahiplerine nasıl yardımcı olunabilir" buna kafa yorulmalıdır. Kimin neyi ne kadar umursadığı ortada zaten. Bakanlık, son versiyon kaynakta yaptığı bir tercüme hatası ile bir gemide yangın çıkmasına sebep olmuş. Siz burada hala bayat bilgileri savunmaya devam edin. Bu kaynaktan faydalanmaya kalkacakların da vebalini birlikte üstlenirsiniz artık.
Zekaya ilişkin dokundurmalar ile uğraşılacağına, "mesleki uygulamalarda ihtiyaç sahiplerine nasıl yardımcı olunabilir" buna kafa yorulmalıdır. Kimin neyi ne kadar umursadığı ortada zaten. Bakanlık, son versiyon kaynakta yaptığı bir tercüme hatası ile bir gemide yangın çıkmasına sebep olmuş. Siz burada hala bayat bilgileri savunmaya devam edin. Bu kaynaktan faydalanmaya kalkacakların da vebalini birlikte üstlenirsiniz artık.
Özlem hanım, kendimi örnek vereyim ilk defa sınava hazırlanırken özet notlar bulurum umuduyla bu siteye geldim fakat yüklenen kitapçıkların güncel olup olmadığı konusunda kararsız kaldım ve yanlış bilgi öğrenirim diye çalışamadım. Buradaki kitapçık da sınava yeni hazırlanacak birisi için indirdiği zaman güncel diye çalışacak ve güncel olmadığını bilmeyerek sınava girecek ve yanlış yapacak (bu da bilmediğinden olacak zekayla ilgili bir hakaret göremedim ben bsezerin yorumunda). Bence güncel bir döküman en mantıklısı. Ya da 2015 ADR bilgileri ile güncellenmemiştir vs. yazılabilir.
arkadaşlar, başka bir başlık altında da sordum ancak henüz cevap alamadım. konunun temeli ile ilgili, belki bazılarınıza saçma gelebilecek sorularım vardı, bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
1- Bir firma elleçlediği maddenin tehlikeli madde olup olmadığını bilmiyor olabilir mi? Sonuçta tablo-a da ismen belirtilmeyen bir madde taşıyor olabilir.
2- Eğer maddenin tehlikeli madde olup olmadığını bilmiyorsa bunun tespiti TMGD'nin sorumluluğunda mı?
3- Eğer onun sorumluluğundaysa, bu tespit işlemi sınıflandırma bölümünde sık sık atıf yapılan testler ve kriterler el kitabındaki testler sayesinde mi yapılacak?
4-Eğer öyleyse bu testleri yapmak ya da yaptırmak bizleri aşar mı?
5-Son olarak bu el kitabını internette bulamadım, elinde olan ya da sitede yerini bilen var mı?
Sayın Ahmet Tufan;
1- Maddenin ''eğer söylediğiniz şekilde tehlikeli madde ise'' tabloda belirtilmemiş olması gibi bir durum söz konusu değildir. Firma tarafından bilinmiyor olması da pek mümkün değil derdim fakat ne yazık ki mümkün de olabilir, ihmal ve bilgisizlikten dolayı. Biliyorsunuz denetimler etkin değil ve bir başka örnek verecek olur isek; Tehlikeli Kimyasalların Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarını bile okumaktan aciz insanlar, bu da kazaların en büyük sebeplerinden biri.
2- Elleçlenen tehlikeli maddenin dokümanlarının zaten işveren tarafından temin edilmesi ve işyerinde bulundurulması gerekir.Haliyle bunun tespiti aslen işverenin sorumluluğundadır fakat danışman olarak sizin de süreçle ilgili uyarınız ve ilgili belgeleri takibiniz gereklidir.
3- Kastettiğiniz kimyasal madde analiziyse o kadar basit bir işlem değil. Maddeye ilişkin dokümanlar yoksa(!) Akredite olmuş laboratuvarlar vb. gibi kuruluşlardan Kimyasal Maddenin analizi, belirlenmesi, Malzemenin Güvenlik Bilgi formunun oluşturulmasıyla ilgili hizmet alabilirsiniz.
4-Bu testleri yaptırmak sizin değil işverenin sorumluluğundadır. Size bu bilgileri temin etmesi gerekir. (Bkz. 2. maddedeki cevap)
5 -Kastettiğiniz el kitabı nedir? Biraz daha açık şekilde yazarsanız belki yardımcı olabilirim.
Umarım cevaplarım sizin için faydalı olmuştur...
İyi çalışmalar dileklerimle.
Ahmet Bey,
Öncelikle;
'' 1- Bir firma elleçlediği maddenin tehlikeli madde olup olmadığını bilmiyor olabilir mi? Sonuçta tablo-a da ismen belirtilmeyen bir madde taşıyor olabilir.
2- Eğer maddenin tehlikeli madde olup olmadığını bilmiyorsa bunun tespiti TMGD'nin sorumluluğunda mı?
3- Eğer onun sorumluluğundaysa, bu tespit işlemi sınıflandırma bölümünde sık sık atıf yapılan testler ve kriterler el kitabındaki testler sayesinde mi yapılacak?'' şeklinde belirtmişsiniz. Kastınızın firmanın da kullandığı maddenin içeriğini bilmiyor olabileceği gibi bir algı oluştu bende açıkçası. Bu nedenle o şekilde bir cevap verdim. Tablo A'da ismen belirtilmeyen madde kategorisine dahil edebileceğimiz bir madde mi, kimyasal adı mı bilinmiyor bunun ayrımını yapmak lazım. Ne şekilde analiz edilebileceğine dair de diğer gönderimde paylaşımda bulunmuştum.
Kitapçık sorunuza gelince daha önce buna dair net bilgi paylaşmamıştınız, haliyle salt kitapçık söyleminizden ''testler ve kriterler el kitabı'' gibi bir çıkarımda bulunamadım. Konuyla ilgili geri dönüş yapmaya çalışacağım.
İyi çalışmalar dileklerimle.
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.