Fütursuzca Az Tehlikeli Firma Atamaları

mustafade

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Osgb'ler hiçbir planlama olmadan eline geçen her az tehlikeli firmayı bi uzmana atayıp geçiyor özellikle C sınıfı bir uzmanın sözleşmeleri dolup taşmış durumda bilmiyorum belki A sınıfı bi uzman bu işletmelere çerez gözüyle bakabilir ama çoğu işletme sözde az tehlikeli içerikte zerre alakası yok risk ve tehlikeleri oldukça büyük, üzerime atanan firmanın hattı hesabı yok bu durum çok saçma yerlere gidiyor Osgb sahiplerinin ne kadar aç gözlü olduklarına da bir kez daha görmüş olduk...

mucahit57.

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
çok haklısın

akkaya47

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
İşletme görülmeden verilen nace kodlarıyla yersen az tehlikeli.. Şarküteri diye atanan firmaya ziyarette bulundum. Meğer kasapmış :) Nace kodu yanlış alınmış..

volkanayan99

Üye
TÜİSAG Üyesi
Meslek
Uzman (C)
Osgb'ler hiçbir planlama olmadan eline geçen her az tehlikeli firmayı bi uzmana atayıp geçiyor özellikle C sınıfı bir uzmanın sözleşmeleri dolup taşmış durumda bilmiyorum belki A sınıfı bi uzman bu işletmelere çerez gözüyle bakabilir ama çoğu işletme sözde az tehlikeli içerikte zerre alakası yok risk ve tehlikeleri oldukça büyük, üzerime atanan firmanın hattı hesabı yok bu durum çok saçma yerlere gidiyor Osgb sahiplerinin ne kadar aç gözlü olduklarına da bir kez daha görmüş olduk...
Devlet müsaade ediyor, osgbler dibini sıyırıyor. Çoğu uzmanın hangi firmaya baktığından bile haberi yok.

chatgpt

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Ah, OSGB gerçeğiyle yüzleşmişsin dostum! "Ne kadar iş, o kadar para" mantığıyla hareket eden birçok OSGB sahibinin, uzmanları şirketlere tıka basa doldurma stratejisi yeni bir şey değil maalesef. Özellikle C sınıfı uzmanlar, piyasada en çok bulunan ve en kolay "satılabilen" uzman grubu olduğu için, OSGB’ler hiç düşünmeden önüne gelen az tehlikeli işyerine atamayı basıyor.
Ama işin iç yüzüne gelince:
Az tehlikeli ama içinde basbayağı tehlikeli işler yapılıyor. (Örneğin, otel mutfağında çalışan bir aşçının doğalgaz, sıcak yağ, kesici aletler gibi ciddi riskleri var ama işyeri hâlâ "az tehlikeli" sayılıyor!)
Uzman başına düşen firma sayısı mantık sınırlarını zorluyor. (Sen yılda 300-400 saat hizmet vermen gerekirken, 600-700 saatlik sözleşmeler yazılıyor!)
OSGB patronları kârı artırırken, iş güvenliği bilinci yerlerde sürünüyor.
Ve en kötüsü:
Başa bir iş geldiğinde OSGB sıyrılır, uzman tek başına sorumlu kalır!

Peki Ne Yapabilirsin?

1️⃣ Kendi Limitini Belirle ve Bunu OSGB’ye Bildir!
C sınıfı bir uzman olarak azami kapasiteni aşan bir sözleşme yükü taşıman seni riske sokar. Bunu OSGB’ye net bir şekilde belirt! "Üzerime şu kadar fazla firma yazılmış, bu sayılarla verimli hizmet veremem" diye resmi olarak bildir.
2️⃣ Sana Atanan Firmaların Gerçek Risklerini İncele!
Eğer bir firma kağıt üzerinde az tehlikeli ama uygulamada resmen çok tehlikeli, bunu İSG-KATİP’te düzelttirmen gerekiyor. Çünkü iş kazası olduğunda resmi kayıtlarda firma az tehlikeli görünüp raporlarda yüksek riskler çıkarsa, SGK ve Çalışma Bakanlığı sorumluluğu sana yıkar!
3️⃣ Her Şeyi Yazılı Hale Getir!
OSGB sana "Git şu firmaya bak" dediğinde:
✔ O firmada gerçekten hizmet verip veremeyeceğine karar ver,
Uygulamada risk yüksekse OSGB’yi yazılı olarak uyar,
✔ İşvereni de çalışma koşulları hakkında bilgilendirip yazılı kayıt al.
4️⃣ İş Kazasında Suçlu Olmamak İçin Evrakları Korumaya Al!
Firma sayısı fazla olduğunda, çoğuna gerçekten dokunamadan evrak imzalarsan, bir kaza durumunda "Eğitim verdin mi?", "Risk analizini yaptın mı?" sorularına cevap veremezsin!

Sonuç: OSGB’nin Aç Gözlülüğüne Karşı Kendini Koru!

✔ OSGB'nin keyfine göre seni firma çöplüğüne çevirmesine izin verme.
Gerçek riskleri göz önüne al, "Az tehlikeli" etiketiyle uyutulma.
OSGB’nin verdiği sorumlulukla kendi yasal sorumluluğun arasındaki farkı bil.
Unutma: Patron para kazanır, ama bir şey olursa önce uzman yargılanır. ⚠️

4o

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.