Fabrikalarda Güvenlik Görevlisi Bulundurmak Zorunlu Mu?

Fizikçi81

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
27 May 2012
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar, fabrikalarda Güvenlik Görevlisi bulundurulması zorunlu mu? Herhangi bir yönetmelik bulamadım. Yardımcı olur musunuz?
 

OGÜN.

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
28 Şub 2013
Mesajlar
210
Tepki puanı
168
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhabalar, fabrikalarda Güvenlik Görevlisi bulundurulması zorunlu mu? Herhangi bir yönetmelik bulamadım. Yardımcı olur musunuz?
Sayın Meslektaşım;
Bu konuda hizmet veren bir firma yetkilisi ile görüşmüştüm. kendi firmamız için....Zorunluluğu var mı? yok mu?
Varsa bana mevzuatta (yani kanun, yönetmelik vb. de ) gösterebilir misiniz? şeklinde talebime dönüş yapamadılar.
Zorunluluk olup olmadığı kanun, yönetmelik vb. de var mı halen daha öğrenmiş durumda değilim?
Fakat;
6331 Sayılı Kanun neticesinde risk değerlendirme ekibi ile yapacağınız risk değerlendirmesinde bu konunun değerlendirilerek firmanız bazlı risk derecesine göre çalışma yapmanızı tavsiye ederim.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhabalar, fabrikalarda Güvenlik Görevlisi bulundurulması zorunlu mu? Herhangi bir yönetmelik bulamadım. Yardımcı olur musunuz?

1. Bir iş yeri ister kişiye ait olsun, isterse bir üretim amaçlı olarak kiralanmış olsun kiralayanın da özel mülkiyeti kapsamındadır. (2001 tarihli 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (Dördüncü Kitap-Eşya Hukuku-Birinci Kısım - MÜLKİYET - Birinci Bölüm - Genel Hükümler, A Mülkiyet Hakkının İçeriği, Md. 683, 1 nci ve 2 nci Paragrafları). Her malik kendi özel mülkiyetini kanun çerçevesinde korumak ve meydana gelen ihlallerde, tecavüzcüyü/tecavüzcüleri dava etmek hakkına sahiptir.

2. 1988 tarihli Sabotajlara Karşı Koruma Yönetmeliği
Md.1 AMAÇ / Md.2 KAPSAM / Md.3 TANIMLAR c) Özel Kuruluş
Md.5 Tesislerin Tesbiti ve Komisyonların Kurulması, b) fıkrası
Md.6 Sabotajlara Karşı Koyma Planı
Md.7 Koruma Planının Onaylanması ve Dağıtımı, c) fıkrası, başta olmak üzere yönetmeliğin ilgili diğer maddeleri (Eğitim ve Denetim maddeleri dahil)

3. 2004 tarihli 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun
Md.1 AMAÇ / Md.2 KAPSAM
Md.3 Özel Güvenlik İzni, 2 nci Paragraf "Kişi ve Kuruluşların talebi üzerine......"

4. Her türlü özel kuruluşa ait İşletme girişlerinin kapılarında ya da içlerinde görev yapan Özel Güvenlik Personeli, yukarıda kısaca belirtilen yasalar da dahil olmak üzere Borçlar Hukuku, Ceza Hukuku vb. sınırlarına riayet etmek kaydı ile 5188 sayılı yasa kapsamında özel mülkiyet koruması yapmaya yetkilidir. (Bu yetkinin bilincindemidirler, bu ayrı bir tartışma konusu)

5. Yukarıda belirtilen yasal mevzuat kapsamında İŞVEREN, maliki olduğu iş yerini dışarıdan ve içeriden gelebilecek, ve işletmenin doğal yaşam düzenini bozabilecek olumsuz etkilere karşı korumak istiyor mu? istemiyor mu? önce bunu netleştirmek gerekiyor.
İstiyor ise, o zaman mevcut yasalar işverene özel mülkiyet hakkı bulunan işletmesini koruma hakkını yasal mevzuat çerçevesinde kullanma yetkisi verdiğinden dolayı, bu yetkiyi ya kendisi kapıya dikilerek ya da, ya kendi bünyesinde koruma görevini/işini yapacak kişi/kişilere ya da kuruluşa devrederek bu hakkını kullanabilir.

6. Bu konuda daha detaylı ve hukuksal yönden işvereninizi ikna etmek istiyor iseniz, her işletmenin her ay para ödediği bir hukuk bürosu ya da avukatı vardır. Onlardan hukuki görüş alın.

Kolay gelsin.
 

isgprof

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 May 2016
Mesajlar
101
Tepki puanı
75
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Benim bu konudaki şahsi fikrim; fabrika dışından üçüncü bir kişi tarafından, firma çalışanına bir zarar gelmesi durumunda işverene şunu sorarlar: siz çalışanlarınızın iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için iş yerinizde gerekli olan her türlü önleminizi neden almadınız? ( iş kanunu madde 77)
Aslında bu maddenin kapsamının geniş olması, gerekli önlemlerin alınması zorunluluğunu ( yasal olarak) işverene sunma fırsatını doğuruyor bence.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.