- Katılım
- 26 Şub 2012
- Mesajlar
- 802
- Tepki puanı
- 5,502
- Meslek
- Uzman (B)
-83- EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
KAYNAK:http://www.toolboxtopics.com/Audio%20Topics/Vol%201%20disk%202/19%20What%20Safety%20Means.htm
Bu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır. http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/
Çekiç, anahtar, keski, tornavida, pense ve diğer el aletleri çoğu zaman potansiyel bir tehlike kaynağı olarak gözden kaçırılıyor. El aletleri zararsız görünebilir fakat aslında birçok yaralanmanın nedenidirler. Aslında öngörülebilir kazaların %8i el aletleriyle bağlantılı kazalardan kaynaklanmaktadır. Bu kazalar uzuv kaybı veya körlük gibi oldukça ciddi olabilir.
El aletleri birçok yaralanma türüne neden olabilir:
- Yarıklar, kesikler, sıyrıklar, delinmeler… El aletlerinin tahta veya metalleri kesebilmek için dizayn edildiği düşünülürse, etinizi nasıl kesebileceğini unutmayın.
- Tekrarlayan hareket yaralanmaları… Her gün tüm gün boyunca aynı aleti aynı şekilde kullanmak, kaslar ve bağ dokularında gerilmeler yaratabilir. Yanlış araç ya da doğru araç yanlış şekilde kullanıldığı takdirde Karpal tünel sendromu ( bilek sinir kılıfı iltihabı) ve kas hastalıkları, eklem ve bağ dokusu rahatsızlıkları görülmektedir. Sürekli titreşim de el ve kollarda uyuşmaya veya dolaşım yetersizliğine sebep olabilir.
- Göz yaralanmaları… Uçan metal ya da ahşap çapakları kalıcı körlüğe neden olabilen ortak bir tehlikedir.
- Kırık kemikler ve çürükler… Aletler, kayabilir, yüksekten düşebilir ya da dikkatsiz bir çalışan tarafından fırlatılabilir ve ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bir merdivenden düşen bir çekiç, ölümcül bir silah olabilir.
Bu tür yaralanmaları önlemek için aşağıdaki güvenlik prosedürlerini unutmayın:
- İş için doğru aracı kullanın. Anahtarınızı çekiç gibi kullanmayın. Tornavidanızı keski gibi kullanmayın, vb. Alet dolabına geri dönün ve işiniz için uygun ölçüdeki doğru aleti alın.
- Körleşmiş kesiciler ya da yıpranmış uçlu tornavidalar gibi kırık ya da hasarlı alet kullanmayın.
- Kesme yönünüz vücudunuza doğru değil, dışarı doğru olmalı.
- Büyük aletler kullanırken kavramanızın ve zeminin sağlam olduğundan emin olun.
- Aletlerinizi alet kemerinizde ya da alet kutusunda taşıyın. Aletleri merdivenle yukarı çıkarmayın. Bir kaldırma kutusu ya da halat kullanın.
- Yüksekte çalışırken aletlerinizi yakın tutun. Düşen bir alet bir çalışanı öldürebilir.
- Bir aleti başka bir çalışana verirken asla atmayın, nazikçe uzatın.
- İş için doğru kişisel koruyucu donanım kullanın. Baret, çelik burunlu ayakkabı, eldiven, gözlük seçimlerinizde şirket yönergelerini izleyin.
- Cebinizde tornavida gibi keskin uçlu ya da sivri aletleri taşımayın.
- Tekrarlayan ve güç gerektiren işlerde ergonomik aletleri tercih edin.
- Tekrarlayan gerilimlerin belirtileri konusunda uyanık olun. Erken tanı ciddi bir yaralanmayı engelleyebilir.
- Aletlerinizi hep en iyi durumda tutun. Kör bir bıçak yaralanmaya yol açabilir.
- Aletlerinizi işiniz bittiğinde düzgün şekilde yerlerine yerleştirin.
Bu uyarıları dikkate alarak yaralanmaları önleyebilir ve işyerinizi herkes için daha güvenli bir ortam yapabilirsiniz. Unutmayın, bir küçük önlem ile büyük bir kazayı önleyebilirsiniz.
HAND TOOL SAFETYHammers, wrenches, chisels, pliers, screwdrivers, and other hand tools are often underrated as sources of potential danger. Hand tools may look harmless, but they are the cause of many injuries. In fact, an estimated 8 percent of all workplace compensable injuries are caused by incidents associated with hand tools. These injuries can be serious, including loss of fingers or eyesight.
Hand tools can cause many types of injuries:
- Cuts, abrasions, amputations, and punctures. If hand tools are designed to cut or move metal and wood, remember what a single slip can do to fragile human flesh.
- Repetitive motion injuries. Using the same tool in the same way all day long, day after day, can stress human muscles and ligaments. Carpal tunnel syndrome (inflammation of the nerve sheath in the wrist) and injuries to muscles, joints and ligaments are increasingly common if the wrong tool is used, or the right tool is used improperly. Injury from continuous vibration can also cause numbness or poor circulation in hands and arms.
- Eye injuries. Flying chips of wood or metal are a common hazard, often causing needless and permanent blindness.
- Broken bones and bruises. Tools can slip, fall from heights, or even be thrown by careless employees, causing severe injuries. A hammer that falls from a ladder is a lethal weapon.
To avoid such injuries, remember the following safety procedures:
- Use the right tool for the job. Don't use your wrench as a hammer. Don't use a screwdriver as a chisel, etc. Go back to the tool house and get the right tool in the right size for the job.
- Don't use broken or damaged tools, dull cutting tools, or screwdrivers with worn tips.
- Cut in a direction away from your body.
- Make sure your grip and footing are secure when using large tools.
- Carry tools securely in a tool belt or box. Don't carry tools up ladders. Use a hoist or rope.
- Keep close track of tools when working at heights. A falling tool can kill a co-worker.
- Pass a tool to another person by the handle; never toss it to them.
- Use the right personal protective equipment (PPE) for the job. Follow company instructions for selecting and using safety eyewear, steel toed shoes, gloves, hard hats, etc.
- Never carry sharp or pointed tools such as a screwdriver in your pocket.
- Select ergonomic tools for your work task when movements are repetitive and forceful.
- Be on the lookout for signs of repetitive stress. Early detection might prevent a serious injury.
- Always keep your tools in top condition. A dull blade or blunt point can lead to injury.
- Store tools properly when you stop work.
By following these precautions, you can help prevent injuries and provide a better workplace for everyone. Remember, an ounce of prevention is worth a pound of cure!
KAYNAK:http://www.toolboxtopics.com/Audio%20Topics/Vol%201%20disk%202/19%20What%20Safety%20Means.htm
Bu metin Risk Yönetimi Yahoo Grubu’nun İşbaşı Konuşmaları Topluma Hizmet Projesi çerçevesinde paylaşılmıştır. http://groups.yahoo.com/group/riskyonetimi/